Prima linie de producție pentru mașinile zburătoare a fost inaugurată la Guangzhou, capitala provinciei chineze Guangdong. Cu o suprafață de 35.000 de metri pătrați, fabrica include două ateliere de producție și un centru de testare. În imagine poate fi observată mașina zburătoare XPENG X2 de a șasea generație, construită de Guangzhou Xiaopeng Motors Technology (XPeng), prezentată în cadrul Târgului Auto Zhengzhou Dahe ediția 35, organizat în provincia chineză Henan. (Surse: China Daily, Xinhua)
China intră pe piața emergentă a mașinilor zburătoare, în condițiile în care Morgan Stanley susține că sectorul va înregistra o creștere de un trilion USD, până în 2040, urmând să ajungă la nouă trilioane USD, până în 2050.
La rândul său, compania de consultanța Roland Berger estimează că, până în 2050, vor fi exploatate 160.000 de vehicule zburătoare, care vor funcționa cu precădere în regim taxi.
Se așteaptă că mașinile zburătoare să aibă o rază de acțiune de 15 până la 50 de kilometri, răspunzând nevoilor de transport din interiorul orașului. De asemenea, vor fi dezvoltate mașini zburătoare care vor acționa interurban, cu o autonomie de până la 250 kilometri, între principalele destinații urbane. În aceste condiții, producătorii de mașini zburătoare susțin că limita devine cu adevărat … cerul!
Însă, fabrica inaugurată la Guangzhou nu este prima inițiativă de profil din China.
Grupul Volkswagen China a anunțat că derulează mai multe teste de zbor, pentru a optimiza conceptul prototipului deja contruit, care va intra în teste avansate până la sfârșitul anului 2023. Reprezentanții companiei susțin că vehiculul va fi prezentat ca produs premium pentru clienții chinezi cu venituri ridicate și pasionați de tehnologie, dar și ca opțiune pentru servicii de transfer aerian VIP.
Grupul Volkswagen China a lansat proiectul de mobilitate verticală în 2020, care include dezvoltarea pieței mobilității aeriene urbane și extinderea traficului urban în spațiul aerian.
La rândul său, compania Geely, proprietarul Volvo, a lansat în 2021 o cooperare cu compania germană Volocopter, pentru înființarea unui joint-venture la Chengdu, capitala provinciei Sichuan. Geely și Volocopter au ca principală țintă dezvoltarea operațiunilor de producție și de piață producătorului german pe piața chineză. Concret, se urmărește promovarea și stimularea mobilității aeriene urbane din China, în următorii cinci ani fiind prevăzută utilizarea în domeniul logistic a cel puțin 150 de vehicule aeriene cu sau fără pilot.
2 răspunsuri la China a deschis prima fabrică de mașini zburătoare