CHINA | Penultimul pas în construcția propriei stații spațiale

China a lansat cu succes, astăzi, racheta purtătoare Marșul cel Lung – 5B Y3, care a transportat spre stația spațială chineză modulul de laborator spațial Wentian. Cu o greutate de 22,5 tone, modulul a fost trimis în spațiu de la centrul de lansări spațiale Wenchang din provincia Hainan, din sudul Chinei.
Construcția stației spațiale chineze Tiangong/天宫 (palatul ceresc) va fi încheiată până la finalul acestui an, China urmând să devină prima țară care deține o stație spațială pe cont propriu.

Potrivit Agenției Spațiale cu echipaje umane din China (CMSA), după aproximativ 495 de secunde de la lansare, Wentian s-a separat de racheta purtătoare și a intrat pe orbita planificată, lansarea fiind declarată un succes total! (Surse: CGTN, Xinhua, China Daily)

În urmă cu doar o săptămână, la data de 17 Iulie, neveta spațială cargo Tianzhou-3 a fost decuplată de la stația spațială chineză, lăsând liber portul de andocare frontal al modulului central Tianhe/天和 (cer pașnic), pentru manevrele de conectare ale laboratorului Wentian. Manevrele de andocare vor fi supravegheate de cei trei astronauți: Chen Dong – comandant, Liu Yang și Cai Xuzhe, aflați pe stația spațială de la data de 5 iunie a.c., pentru o perioadă de șase luni (vezi AICI).

Modulul laborator Wentian/问天 (cercetare în ceruri) va forma a doua parte a stației spațiale chineze care, la finalul construcției va avea trei module.

După asamblarea la stația spațială, Wentian va fi utilizat ca platformă de experimente științifice, în principal pentru cercetarea vieții în spațiu. Modulul este echipat cu cabinete de laborator pentru ecologia vieții, biotehnologie și știința gravitației variabile. Wentian are, de asemenea, facilități de locuit similare modulului de bază Tianhe, inclusiv trei zone de dormit, o toaletă și o bucătărie.

De asemenea, de modulul Wentian este atașat un braț robotic de mare precizie, care va fi utilizat în misiunile exterioare stației spațiale derulate de astronauți.

Componenta finală a Stației Spațiale a Chinei, modulul laborator Mengtian/梦天 (visul cerului), va fi lansată în spațiu în luna Octombrie. Mengtian va fi utilizat pentru cercetarea științei micro-gravitației și va fi echipat cu laboratoare multidisciplinare pentru fizica fluidelor, știința materialelor, știința arderii, fizica de bază și experimente de tehnologie aerospațială.

Stația Spațială a China va avea o structură de bază cu trei module în formă de T, cu modulul de bază în centru și cele două module laborator, Wentian și Mengtian, de fiecare parte. (vezi proiectul complet AICI)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.