AMNESTY INTERNATIONAL: Prin tacticile de luptă, Ucraina încalcă dreptul internațional umanitar și pun în pericol civilii!

Prin stabilirea de baze și operarea sistemelor de arme în zone rezidențiale populate, inclusiv în școli și spitale, pentru a respinge invazia rusă care a început în februarie, forțele ucrainene au pus civilii în pericol, se arată într-un document emis astăzi de Amnesty International (AI). Astfel de tactici încalcă dreptul internațional umanitar și pun în pericol civilii, deoarece transformă obiectivele civile în ținte militare, loviturile rusești din zonele populate omorând și distrugând infrastructura civilă.
Raportul AI mai arată că, în anumite zone, s-a concluzionat că Rusia a comis crime de război, inclusiv în unele zone ale orașului Harkov.
(FOTO: Școală din Harkov-Ucraina, distrusă în timpul luptelor dintre forțele ucrainene și ruse, 28 februarie 2022/Sergey Bobok/AFP)

Secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard, a declarat că au fost documentat “modul în care forțele ucrainene pun în pericol civilii și încalcă legile războiului, atunci când aceștia operează în zone populate. A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar”.

Potrivit documentului emis astăzi, nu toate atacurile rusești verificate de Amnesty International au urmat acest tipar. În anumite alte zone, s-a concluzionat că Rusia a comis crime de război, inclusiv în unele zone ale orașului Harkov.

În perioada Aprilie-Iulie 2023, cercetătorii Amnesty International au petrecut câteva săptămâni investigând atacurile rusești din regiunile Harkov, Donbas și Mykolaiv. Pe parcursul investigațiilor, au fost găsite dovezi potrivit cărora forțele ucrainene care au lansat atacuri din zone rezidențiale populate și au creat baze în clădiri civile din 19 orașe și sate din cele trei regiuni.

În cazurile documentate, Amnesty International nu a găsit informații potrivit cărora armata ucraineană, care s-a amplasat în structuri civile din zone rezidențiale, a cerut sau a ajutat civilii să evacueze clădirile din apropiere, demonstrând un eșec în a lua toate măsurile de precauție fezabile pentru a proteja civilii.

Supraviețuitorii și martorii atacurilor rusești din regiunile Donbas, Harkov și Mykolaiv au declarat Amnesty International că armata ucraineană a operat în apropierea caselor lor în timpul atacurilor, expunând zonele la focul de represalii din partea forțelor ruse, oficialii AI fiind martori la astfel de comportamente, în numeroase zone.

Dreptul internațional umanitar cere tuturor părților implicate într-un conflict să evite localizarea, în măsura maximă posibilă, a obiectivelor militare în interiorul sau în apropierea zonelor dens populate. Alte obligații de a proteja civilii de efectele atacurilor includ îndepărtarea civililor din vecinătatea obiectivelor militare și avertismentul eficient asupra atacurilor care pot afecta populația civilă.

Reprezentanții Amnesty International au observat, de asemenea, forțele ucrainene folosind spitale ca baze militare de facto, în cinci locații, în condițiile în care utilizarea spitalelor în scopuri militare este o încălcare clară a dreptului internațional umanitar.

De asemenea, armata ucraineană a înființat, în mod constant, baze în școli din orașe și sate din Donbas și zona Mykolaiv. De la începutul conflictului, școlile au fost temporar închise pentru elevi, dar, în majoritatea cazurilor, clădirile au fost situate în apropiere de cartiere civile populate.

În 22 din 29 de școli vizitate, reprezentanții Amnesty International fie au găsit soldați care foloseau clădirile, fie au găsit dovezi ale unor activități militare curente sau anterioare: muniție, rații alimentare, vehicule militare.

Forțele ruse au lovit multe dintre școlile folosite de forțele ucrainene. În cel puțin trei orașe, după bombardarea școlilor de către Rusia, soldații ucraineni s-au mutat în alte școli din apropiere, expunând cartierele din jur riscul unor atacuri similare.

În raportul AI se menționează că Dreptul internațional umanitar nu interzice, în mod specific, părților aflate într-un conflict să folosească școli care nu sunt în activitate. Cu toate acestea, militarii au obligația de a evita utilizarea școlilor care se află în apropierea caselor sau clădirilor locuite de civili, punând vieți în pericol, cu excepția cazului în care există o nevoie militară imperioasă. Dacă fac acest lucru, ar trebui să avertizeze civilii și, dacă este necesar, să îi ajute să se evacueze. Acest lucru nu pare să se fi întâmplat în cazurile examinate de Amnesty International.

Pe de altă parte, în Raportul Amnesty International se arată că multe dintre loviturile rusești documentate în ultimele luni au fost efectuate cu arme nediscriminatorii, inclusiv cu muniții cu dispersie interzise la nivel internațional sau cu alte arme explozive cu impact pe suprafață amplă. De asemenea, au fost folosite arme ghidate cu diferite niveluri de precizie.

În aceste condiții, practica armatei ucrainene de a localiza obiective militare în zonele populate nu justifică în niciun fel atacurile rusești nediscriminatorii.

Guvernul ucrainean ar trebui să se asigure imediat că își localizează forțele departe de zonele populate sau ar trebui să evacueze civilii din zonele în care operează armata. Armatele nu ar trebui să folosească niciodată spitalele pentru a se angaja în război și ar trebui să folosească școlile sau casele civile doar ca ultimă soluție atunci când nu există alternative viabile, a declarat Agnès Callamard.

În finalul raportului, Amnesty International arată că a contactat Ministerul ucrainean al Apărării, căruia i-au fost transmise rezultatele verificărilor, la 29 Iulie 2022. Până astăzi, la data lansării publice a raportului, nu a fost primit un răspuns din partea oficialilor de la Kiev.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la AMNESTY INTERNATIONAL: Prin tacticile de luptă, Ucraina încalcă dreptul internațional umanitar și pun în pericol civilii!

  1. Razvan spune:

    Se vede traba că SUA se pregătesc să încheie „operațiunile” în Ucraina, ca să poată învepe unele similare in Taiwan.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.