China cere G7 și UE să nu se amestece în problema Taiwan!

Organizațiile și liderii diferitelor țări ar trebui să sisteze sprijinul acordat forțelor pro “independența Taiwanului”, să înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale altor țări, adoptând măsuri pentru a respecta angajamentele luate cu privire la problema Taiwan și principiul existenței unei singure Chine, a declarat astăzi Ma Xiaoguang (foto), purtător de cuvânt al Biroului pentru Afacerile din Taiwan din cadrul Consiliului de Stat al Chinei, ca reacție la declarația miniștrilor de externe G7 și UE, privind menținerea păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan.

Ma Xiaoguang a subliniat că problema Taiwanu este o chestiune internă a Chinei, iar vizita președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în insulă reprezintă “o provocare și o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Chinei” și nu o “apărare a democrației și libertății”, contramăsurile necesare fiind acțiuni adecvate și legitime pentru protejarea suveranității și integrității teritoriale a Chinei.

Cerem G7 și UE să respecte principiul unei singure Chine, prin acțiuni concrete, cerem să nu mai facă remarci eronate cu privire la Taiwan și să înceteze amestecul în afacerile interne ale Chinei”, a subliniat Ma, după ce în cadrul declarației asumate de miniștrii de externe ai G7 (SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia) și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, a fost reafirmat angajamentul nostru comun de a menține ordinea internațională, pacea bazată pe reguli. și stabilitate peste strâmtoarea Taiwan și nu numai”.

Oficialul chinez a cerut G7 și UE să nu se lase induse în rătăcire de SUA, în condițiile în care situația actuală este cauzată de SUA, iar SUA trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru consecințele propriilor greșeli”. Acesta câtă vreme SUA joacă pe “cartea Taiwanului, denaturând în mod constant principiul unei singure Chine, intensificând înțelegerile secrete cu autoritățile din Taiwan și susținând forțele pro independența Taiwanului”.

Taiwanul face parte din teritoriul Chinei, iar amestecul în afacerile Taiwanului este o încălcare a suveranității Chinei. Orice act care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei va primi un răspuns din partea poporului chinez”, a arătat Ma.

În “Declarația miniștrilor de externe G7 privind menținerea păcii și stabilității peste strâmtoarea Taiwan” asumată și de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, se reafirmă “angajamentul nostru comun de a menține ordinea internațională, pacea bazată pe reguli. și stabilitate peste strâmtoarea Taiwan și nu numai”.

De asemenea, G7 și UE manifestă îngrijorare față de acțiunile amenințătoare recente și anunțate ale Republicii Populare Chineze (RPC), în special exercițiile cu foc real și constrângerea economică, care riscă o escaladare inutilă. Nu există nicio justificare pentru a folosi o vizită ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan, considerând că este normal și obișnuit ca legislatorii din țările noastre să călătorească internațional.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Din arhive, Din presa chineză, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

8 răspunsuri la China cere G7 și UE să nu se amestece în problema Taiwan!

 1. Anonim spune:

  „Jocul” e interesant si depaseste din punct de vedere al complexitatii, sahul. „Legea Chips” votata in SUA arata ca acolo se gandeste (inca !) pe termen lung. Daca vor reusi sa mute tehnologia de la TSMC la ei acasa, lucrurile vor sta rau de tot. Vor primi (exprimandu-ma simplist) cip-uri doar tarile progresiste… Rusii au si ei tehnologii, dar daca azi se lucreaza cu tehnlogie de 3nm ei lucreaza in tehnologii de 60 nm ! Cam asta e diferenta… Nu stiu despre China decat (ce se spune oficial) ca importa si ea de la TSMC. Citesc ca acele fabrici pot fi construite in 3-5 ani (cifre oficiale, cine stie adevarul ?) si daca e asa, atunci cam acesta e orizontul de timp pe care „tarile nealiniate” il au la dispozitie pentru…. Pentru ce anume nu mi-e prea clar nici mie inca, poate pentru a-i ajunge din urma pe cei de la TSMC, iar o alianta tehnologica Rusia-China poate incerca acest lucru… Si, pe alta parte, ma intreb: America mai are la dispozitie 3 – 5 ani pentru a porni acele fabrici la ea acasa ? Sau se va sufoca intre timp cuprinsa in stransoarea inflatiei, datoriilor, embargourilor ? Da, sahul e accesibil oricui, problemele astea insa au raspunsuri doar pentru cei ce detin informatia ! Iar eu sunt un marunt gandacel, gata oricand sa fiu calcat in picioare de catre cei „informati”….

 2. Anonim spune:

  Sa nu uitam congresul din toamna cand (si unde) se vor infrunta presedintele si primul miistru. Asa am citit – posibil sa gresesc – si in consecinta cred ca azi totul se judeca si prin prisma toamnei ce va veni…… Tare interesanta ar fi analiza dvs. din acest punct de vedere !!! Nu stiu insa daca sunteti dispus sa o facetii aici…

  • Dan Tomozei spune:

   Vă recomand să nu citiți realitatea chineză după jocurile de interese politice care infectează presa occidentală, din care traduce și presa de la București. Nu există și nu va exista o „înfruntare” între președinte și premier. Președintele Xi va continua, pentru că până și în China există o separare a structurilor. Ce se va decide la nivel de guvern, urmează să vedem, pentru că în cazul acestuia (guvernul) va fi sau nu confirmată cutuma cu două mandate. Speculațiile din presa occidentală nu fac decât să confirme dezinteresul pentru realitatea apropiată, care se încearcă să fie acoperită cu teme și evenimente aflate extrem de departe.

 3. Gabriel spune:

  China = tigrul de hartie?!
  In afara faptului ca „cerem sa”, „nu e bine sa” si alte bla-bla-uri… nu am auzit nimic de la chinezii fata cu reactiunea, americana! Nicio actiune ferma, doar bocete si miorlaituri… și atâta intelepciune invocata ca par usor neajutorati. Imi amintesc de toate replicile astea din comunismul din Romania, o limba de lemn incapabila sa explice „decât ” nimic.

  • Dan Tomozei spune:

   Fiți puțin atent la reacțiile în plan economic și diplomatic. Nu judecați cu mintea unui român o problemă chinezească.

   • Gabriel spune:

    Nu revendic o intelegere profunda a realitatilor, desigur. Esti singura sursa pe care o consider avizata / echilibrata / despre realitatea chineza. Am descoperit blog-ul in timpul pandemiei, dupa emisiunea cu Ion Cristoiu (de aproape 2 ani, cred – deja!?).

    Dar apelurilea astea care nu se mai termina, parca, ale Chinei, imi e greu sa mai inteleg ce rost au… atata timp cat progresistii tampi din SUA si UE au dovedit din plin ca nu-i intereseaza valorile de niciun fel: schimbare in delir, si-atat, ca sa ii voteze, in continuare, pe-jumatate-adultii din ce in ce mai multi !

    • Dan Tomozei spune:

     Luați apelurile/eforturile de comunicare lansate de China ca pe o formulă filozofică pentru pace, o dorință a unui popor care atunci când este cazul poate renunța la orice emoție, reținere și tandrețuri, devenind un dragon scăpat din hățuri.
     Poate veți găsi forțată conparația, dar … cune a învins peste Istorie: Iisus sau Ana-Caiafa?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.