Ministerul chinez de Externe a anunțat, în această seară (ora locală), primele contramăsuri politice la adresa Statelor Unite ale Americii, ca urmare a vizitei efectuate în Taiwan de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, fără a ține cont de opoziția fermă a autorităților de la Beijing. Contramăsurile vizează anularea și suspedarea dialogurilor în domeniul militar, judiciar și al combaterii narcoticelor. (Foto: Ministerul chinez de Externe)
Cele opt contramăsuri care vizează: anularea Dialogului comandanților militari China-SUA, anularea Convorbirilor de coordonare a politicilor de apărare (DPCT) China-SUA, anularea Reuniunilor în cadrul Acordului consultativ maritim militar (MMCA) China-SUA, suspendarea cooperării privind repatrierea imigranților ilegali China-SUA, suspendarea cooperării în materie de asistență juridică în materie penală China-SUA, suspendarea cooperărilor împotriva infracțiunilor transnaționale China-SUA, suspendarea cooperărilor contra-narcoticelor China-SUA, suspendarea discuții privind schimbările climatice China-SUA.
Anunțul vine după ce, tot astăzi, MAE chinez a anunțat că a dispus aplicarea de sancțiuni împotriva președintei Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, și a membrilor familiei, în conformitate cu legile relevante din Republica Populară Chineză, ca urmare a faptului că vizita reprezintă o „provocare flagrantă” la adresa Chinei.
În mesajul Ministerului chinez de Externe se arată că, „nesocotind preocupările ferme și opoziția fermă ale Chinei, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a insistat să viziteze regiunea Taiwan a Chinei. Aceasta constituie o interferență gravă în afacerile interne ale Chinei. Subminează grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, calcă în picioare principiul unei singure China și amenință grav pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.
La rândul său, Ambasada Chinei în SUA a transmis, astăzi, că: „O mulțime de măsuri pe care China le ia și le va lua sunt contra-măsuri legitime, necesare și oportune, care sunt de natură defensivă. Acestea au fost introduse după o analiză serioasă și o evaluare atentă și au ca scop protejarea suveranității și securității Chinei. Ele sunt în concordanță cu dreptul internațional și cu legile interne. Ele sunt un avertisment pentru provocatori și, de asemenea, vizează protejarea stabilității regionale și a păcii în strâmtoarea Taiwan„.
În condițiile în care istoric și juridic, Taiwanul aparține Chinei, și fiind o problemă care „a apărut din slăbiciunea și haosul națiunii chineze”, problema „va fi rezolvată pe măsură ce întinerirea națională devine o realitate”, transmit oficialii de la Beijing.