China respinge intenția Casei Albe de a vinde noi arme către Taiwan, în valoare de 1,1 mld. USD!

Administrația americană trebuie să înceteze să mai vândă arme către Taiwan, în condițiile în care orice contact militar cu insula încalcă principiul „o singură China”, transmite Ambasada Chinei în SUA, după ce în spațiul public a apărut un document potrivit căruia Casa Albă urmează să ceară Congresului SUA aprobarea unei noi vânzări de arme către autoritățile de la Taipei, în valoare de 1,1 miliarde USD. (Surse: CGTN, China Daily, Politico, TASS)

Potrivit, Politico, noul pachet de vânzări de arme către Taiwan va include: 60 de rachete AGM-84L Harpoon Block II (355 milioane USD), 100 de rachete AIM-9X Block II Sidewinder (85,6 milioane USD), prelungirea contractului privind radarele (655,4 milioane USD), dar și rachete Sidewinder care vor fi instalate pe avioanele de vânătoare F-16, cumpărate din SUA.

Ambasada Chinei în SUA a cerut Casei Albe “să nu mai creeze factori care ar putea duce la tensiuni în Strâmtoarea Taiwan și să urmeze declarația guvernului SUA de a nu sprijini independența Taiwanului”. Totodată, a fost subliniat că autoritățile chineze vor continua să adopte măsuri ferme pentru a apăra suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei.

Deocamdată, Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze informațiile conținute în cerere.

Pe de altă parte, China a cerut SUA să nu fie „un generator de probleme pentru pacea și stabilitatea din Strâmtoarea Taiwan”, după ce două nave de război americane au traversat, duminică, strâmtoarea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că navele de război americane își „arată frecvent mușchii sub pretextul libertăţii de navigaţie”, gest care nu este un angajament pentru libertate și deschidere, ci „o provocare, o încălcare intenționată a drepturilor Chinei”.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului Chinez a anunțat că a urmărit și monitorizat îndeaproape crucișătoarele cu rachete teleghidate USS Chancellorsville (foto) și USS Antietam, care au traversat Strâmtoarea Taiwan, declanșând alerta maximă, fiind gata să contracareze orice provocări.

Dacă reprezentanții Flotei a 7-a a SUA au informat că „tranzitul prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru un Indo-Pacific liber și deschis”, și că „armata SUA zboară, navighează și operează oriunde permite legea internațională”, China consideră că tranzitarea nu face decât să să trimită semnale de sprijin forțelor separatiste pro-independența Taiwanului, fiind implicit o provocare la adresa zonei continentale a Chinei.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.