Fără consens, UE suspendă acordul privind vizele Schengen pentru Rusia!

Acordul semnat în 2007, privind facilitățile la obținerea de vize Schengen pentru cetățenii ruși, a fost suspendat complet, pentru grupurile speciale de ruși: funcționari și antreprenori, a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, prezent la Praga, la întâlnirea informală de două zile a miniștrilor europeni de externe.

Decizia a fost adoptată în condițiile în care țări precum Germania, Franța, Ungaria și Portugalia, s-au opus inițiativei propuse la începutul lunii August a.c. de președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, și susținută de Țările Baltice și Cehia, în prezent deținătoarea președinției rotative a Consiliului European. (Surse: TASS, CGTN, Euractiv)

Borrell a explicat, ieri, că decizia UE „va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre UE”, procesul de obținere a vizelor urmând să devină „mai lung și mai dificil”.

Pe de altă parte, oficialul UE a arătat că state membre aflate la granița cu Federația Rusă pot adopta măsuri la nivel național, pentru restricționarea accesului cetățenilor ruși în spațiul blocului comunitar, în condițiile în care situația de vecinătate devine „provocatoare”.

Anterior reuniunii de la Praga, Josep Borrell a declarat că nu sprijină o astfel de propunere, iar Cancelarul german, Olaf Scholz, a subliniat că este greu de imaginat că vizele Schengen nu vor fi eliberate cetățenilor ruși.

Pe de altă parte, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a explicat după reuniune că, în ciuda suspendării acordului cu Rusia privind facilitarea vizelor, nu va exista o interdicție completă de a elibera vize Schengen pentru cetățenii din Federația Rusă.

„Uniunea Europeană va anula Acordul de facilitare a vizelor cu Rusia”, a transmis Peter Szijjarto, în condițiile în care țările UE nu au putut ajunge la un consens cu privire la propunerea de a interzice eliberarea de vize Schengen, deoarece unele țări, inclusiv Ungaria, s-au opus. „Concluzia este că nu va intra în vigoare o interdicție completă a vizelor pentru cetățenii ruși”, a spus ministrul.

În replică, autoritățile de la Moscova au transmis că urmărsc evoluția politicilor UE cu privire la vizele pentru cetățenii ruși, urmând să aplice restricții similare.

„Urmărim îndeaproape această situație, deoarece îi privește pe cetățenii noștri. Și un alt set de mișcări neprietenoase împotriva cetățenilor noștri, dacă ar exista, ne-ar obliga să contracarăm”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției Federației Ruse.

Acesta a arătat că UE nu face decât să genereze o spirală flagrantă a rusofobiei „prelungând proces ul și creând obstacole pentru oameni. Acest lucru nu este bun, iar oamenii lor (cetățenii țărilor UE – n.m.) se vor confrunta, de asemenea, cu dificultăți când vor ajunge aici”, a arătat Peskov.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la Fără consens, UE suspendă acordul privind vizele Schengen pentru Rusia!

 1. Da, foarte inspirată, care corespunde perfect prezentului! De aceea am și recomandat spre citire articolul, așa cum îi semnalez în mod special și cărțile. Deși are obținută una dintre diplome în economie, explicațiile sale le prefer mult mai mult decât pe cele ale lui Serghei Glaziev (o altă autoritate necontestată și-o minte brici), fiindcă sunt clare, directe și lipsite de acei termeni economici care împovărează înțelegerea unui text. Probabil, ați remarcat discursurile lui Mugur Isărescu, care sunt sinuoase și încărcate de termeni tehnici, de parcă autorul și-ar propune să fie citit doar de acele persoane care dețin cel puțin 3 doctorate în finanțe și-n relații de natură economică implicate în proces. „Naționalizarea Rublei Calea Spre Libertatea Rusiei” îi reprezintă opinia fără ascunzișuri asupra unor teme inedite.
  Un exemplu:
  https://nstarikov.ru/pochemu-trup-mussolini-povesili-za-nogi-114988

 2. Peskov s-a exprimat delicat, ceea ce denotă calcul și abilitate, comparativ cu Lavrov care și-a pierdut cumpătul acum câteva zile, când s-a referit la șefa diplomației germane, Annalena Baerbock. 🙂 Emisiunile politice rusești reprezintă un regal jurnalistic! Afli multe, deduci și mai multe!
  Sunt convinsă, că cetățenii Federației Ruse nu mai pot dormi noaptea de grija vizelor! Maria Zaharova a declarat acum câteva ore că (citez cu aproximație) „Uniunea Europeană este ocupată cu suspendarea vizelor turiștilor ruși în loc să se ocupe de problema terorismului nuclear ucrainean”.
  Nimic de zis, purtătoarea de cuvânt a MAE rus are dreptate, câtă vreme naziștii ucraineni bombardează cea mai mare centrală nucleară din Europa – Zaporojie – cu arme NATO: artilerie, MLRS și drone. Practic, conducerea Uniunii Europene nu este deloc îngrijorată de amenințarea unui al doilea Cernobîl în Europa de Est. În loc să asedieze regimul de la Kiev, Bruxelles-ul discută despre sancțiunile vizelor împotriva rușilor. Pe d-na der Leyen n-a informat-o nimeni că radiațiile nu au nevoie de vize pentru a trece frontierele… nici de pașapoarte, nici de granițe și nici că europenii ei cu sânge albastru (dacă ținem cont că doamna e cu „von” în componența numelui, adică e os domnesc, nicidecum plebeiană) vor îngheța în case la iarnă fără gazul rusesc.
  Aceeași doamnă total nechibzuită a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că UE va aloca 300 de miliarde de euro pentru tranziția la energia verde, spre a nu mai depinde de resursele energetice rusești. În plus, ea a cerut și încheierea erei combustibililor fosili ruși în Europa. În fond, cu gogorița energiei verzi, alături de alte pandemii pe cale să fie inventate, apoi cu monopolurile asupra hranei, cu așa-zisele schimbări climatice și cu tehnologiile blockchain se vor executa asasinatele economice și înrobirea definitivă a omenirii.

  • Dan Tomozei spune:

   Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, nu este pentru prima oară când renunță la diplomație, pentru a face declarații provocatoare.

   Trebuie văzut dacă Baerbock vorbește în numele poporului german sau în numele interesului de partid (sau chiar propriu), atunci când declară de ma înălțimea funcției că „cetățenii noștri suferă, dar vor trebui să sufere pentru că vom sprijini Ucraina indiferent de situație”.
   Lavrov are dreptate să spună că aceasta este o „confirmare fantastică”, o „mărturisire fantastică”.

   Dacă se va confirma dorința marilor UE privind „necesitatea de a organiza alegeri anticipate într-o serie de țări europene”, Lavrov și Rusia vor dovedi că sunt buni jucători de șah, iar că la nivelul țărilor europene deja există o suprasaturație de decizii care calcă în picioare drepturile suverane.

   • Adevărul este că Rusia n-are cu cine să discute la nivel politic! UE nu deține persoane în funcții publice la fel de bine pregătite precum cele care aparțin administrației Putin.
    Am urmărit inclusiv ceea ce a declarat Liz Truss în dezbaterea preelectorală de la Londra: continuarea impunerii sancțiunilor împotriva Rusiei și trimiterea mai multor MLRS în Ucraina, deoarece sunt necesare mai multe arme grele pentru a lupta eficient împotriva Rusiei, pentru că, citez: „este important din punct de vedere strategic să-l învingem pe Putin în Ucraina”. Două femei care n-au nimic în comun cu politica! Ca și Sanna Marin, de altfel! Proaste, făcute grămadă!
    La antipozi, în schimb, se află indianca Purnima Anand care a subliniat la forumul rus „Technoprom” că partenerii BRICS se poziționează alături de Rusia și devin o oportunitate de a depăși consecințele sancțiunilor, întrucât majoritatea țărilor creează diverse mecanisme pentru eludarea sancțiunilor. Acestea variază de la utilizarea barter-trading-ului până la tranzacționarea în propria monedă. Ca să vedeți diferența dintre o minte asiatică și două „inteligențe” europene!
    Indiferent dacă Baerbock vorbește în nume propriu sau pentru că-i frenetică ea din naștere (similar cu cealaltă nebună englezoaică), trebuie să se țină cont că deține o funcție: aceea de ministru de externe! Automat, toate declarațiile se fac în numele acelui stat! Și Băsescu îl ataca pe Rogozin de la pupitrul președinției (chipurile, tot în nume propriu, probabil și după câteva pahare de whisky) și v-amintiți, domnule Tomozei, ce răspuns a căpătat din partea Moscovei…. În momentul când deții o astfel de funcție, nu mai ești de capul tău și manifești atenție sporită la ceea ce scoți din gușuliță!
    Lavrov s-a exprimat într-o rusă puțin mai… cu tentă umoristică, decât a apărut „cosmetizat” în presă. Nu degeaba occidentalii l-au supranumit „Bad Boy” 🙂
    Referitor la „necesitatea alegerilor anticipate” în unele țări europene, neîndoielnic, aveți dreptate! Sunt convinsă că strategia Moscovei va da roade. Numai că Olaf Scholz a cerut reforma Uniunii Europene, rezultatul căreia va fi capitularea definitivă a Europei de Vest în favoarea Statelor Unite. Și-n acel moment veți remarca până unde (dar mai ales care va fi rezultatul obținut) va ajunge îndârjirea fiecărei părți implicate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.