China respinge acuzațiile de complicitate în conflictul Rusia-Ucraina

Situația de pe câmpul de luptă al conflictului Rusia-Ucraina a luat o întorsătură complicată în ultimele săptămâni, iar în ciuda faptului că președintele Volodimir Zelenski declară că armata ucraineană a recucerit 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu în cadrul unei contraofensive, liderii Rusiei au explicat, public, că trupele s-au retras din proprie inițiativă pentru a se regrupa și pentru a elibera Donbassul, se arată într-un articol apărut în publicația chineză Global Times.

Noua situație este folosită de presa chineză pentru a accentua faptul că, în condițiile încă neclare, mass-media din SUA și din Europa așteptă să sărbătorească „marea victorie a Ucrainei în contraofensivă”, dar și faptul că sunt continuare criticile la adresa Chinei și includerea țării în tensiunile dintre Rusia și Ucraina.

China subliniază că nu este nici parte în cauză și nici vinovată pentru conflict, cum nu a fost niciodată implicată în conflictul Rusia-Ucraina, arătând că poziția liderilor de la Beijing a fost întotdeauna aceeași, iar natura relațiilor atât cu Moscova, cât și cu Kievul, nu s-a schimbat.

Pe acest fond, China reafirmă că a susținut și susține permanent respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, că respectă scopurile și principiile Cartei ONU, acordând importanță preocupărilor legitime de securitate ale tuturor țărilor, sprijinind toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei și angajându-se să promoveze negocierile de pace pentru a uşura situaţia umanitară.

Apoi, în articol se arată că R.P. Chineze se opune sancțiunilor unilaterale și jurisdicției cu braț lung, care nu au mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

În aceste condiții, China ține să evidențieze că nu a alimentat niciodată și nu a profitat de oportunități pentru a urmări propriile interese geopolitice, spre deosebire de SUA și țările occidentale, care au continuat să provoace și vor continua să folosească Ucraina pentru a doborî Rusia.

Arătând că izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina este un fapt regretabil, China exprimă îngrijorarea cu privire la prelungirea conflictului și dezvoltarea unui război de uzură. “Este un fapt cert și periculos că problemele, cauzele, care au dus la izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina nu au fost rezolvate, ci au fost agravate. În aceste condiții, cu excepția celor care au ambiții geopolitice, cine altcineva poate să vadă un astfel de rezultat ca pe o victorie?”, se arată în articolul în care se subliniază că SUA și NATO au ajutat cu arme Ucraina pentru a „inversa dramatic situația”, consolidând opinia publică cu privire la livrarea de arme către Ucraina.

La borna celor 200 de zile, conflictul are deja un impact semnificativ nu doar asupra Rusiei și Ucrainei, ci asupra europenilor și locuitorii țărilor în curs de dezvoltare, cu consecințe geopolitice dezastruoase.

Pe de altă parte, Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a reiterat apelul adresat părților implicate pentru a realiza o încetare a focului prin dialog și negociere, pentru a se găsi o modalitate de a satisface preocupările legitime de securitate ale tuturor părților implicate, cât mai curând posibil, comunitatea internațională având sarcina de a asigura condițiile și spațiul necesar pentru aceasta.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China respinge acuzațiile de complicitate în conflictul Rusia-Ucraina

 1. China n-are de gând să „inflameze” lucrurile câtă vreme are acces oricând la resursele Rusiei! Nu doresc să-mi dezvolt ideea până la capăt, pentru că n-am habar cine citește blogul (dinspre partea chineză) și n-am absolut nici cea mai măruntă intenție de-a provoca neplăceri adminului! Cert este că diplomația lui Xi este extraordinar de versată, de dibace, de competentă și-și cunoaște foarte bine interesele. Mai menționez un aspect care poate fi edificator în contextul dat: chinezii dețin cele mai bănoase și mai profitabile (și din alte puncte de vedere decât cele financiare) afaceri cu americanii, nicidecum cu rușii. Cine dorește să priceapă dincolo de aparențe, e liber s-o facă!
  Cât despre întorsătura complicată a conflictului ucrainean, iarăși Putin e vinovatul de serviciu! N-am ce-i face, dar omul își așterne prost! Și ofer explicații numaidecât. Atunci când președintele rus a dat întâietate capturării Donbasului ca obiectiv principal, armata rusă a desfășurat misiuni cunoscute sub numele de „economie de forță” în nord, în jurul Harkivului și în sud, lângă Herson. Intenția misiunilor rusești din nord și sud a fost de a folosi cât mai puține trupe posibil pentru a-i ține pe combatanții ucraineni ocupați, astfel încât să nu se poată muta numeric mai mulți în Donbas spre a împovăra ofensiva Rusiei din regiune.
  Apoi, Moscova și-a redus și mai mult apărarea la sfârșitul lunii august, dorind să-și mărească dispozitivul de luptă ca să se poată apăra împotriva ofensivei pe cale să înceapă lângă Herson.
  Trupele rusești suplimentare din Herson par să fi ajutat forțele Moscovei să provoace victime grave atacatorilor ucraineni din regiunea respectivă, dar au slăbit fatal apărarea rușilor în regiunea Harkiv. Când militarii ucraineni au început ofensiva de la Harkov, rușii au început să predea rapid teritoriul. Nu numai că aveau puțini combatanți rămași în zonă, dar aceștia erau constituiți în principal de voluntari. Moscova a început să trimită frenetic întăriri pentru a încerca să oprească valul, dar Ucraina a avansat mai repede decât putea Rusia să obțină întăriri. Konașenkov, săracul, a oferit toate lămuririle necesare, inclusiv pe înțelesul acelora care nu-s militari de profesie, așa ca mine.
  Conducerea rusă s-a confruntat acolo, la fața locului, cu o mare dilemă: fie ordona trupelor sale să concureze fiecare metru de teritoriu în încercarea de a câștiga timp pentru sosirea întăririlor, fie se pregătea de evacuarea zonei și își păstra forța de luptă pentru încleștările viitoare. Au ales-o pe cea din urmă.
  Armata Federației Ruse nu numai că a predat Izium fără luptă, dar mai târziu a evacuat aproape întreg teritoriul pe care l-a ocupat la nord de Harkov până la granița cu Rusia, adică 3.000 km pătrați în total, predându-l sub control ucrainean. Aici a fost, în opinia mea, un gol NEPERMIS creat de către ofițerii de informații care fie n-au deținut esențialul, fie nu l-au transmis. Cine a trădat și cum, ar trebui anchetată întreaga situație!
  Mulți din Occident salută această mișcare ca demonstrând că Ucraina este pe cale de a câștiga războiul și ar putea duce chiar la căderea lui Vladimir Putin. Prostia vesticilor se pare că-i cât casa, pentru că Ucraina și-a cheltuit cea mai mare parte din forțele sale de atac în aceste ofensive duble, suferind pierderi grele, necesitând
  reaprovizionare și înlocuiri considerabile înainte de-a putea merge mai departe. Dacă armata lui Putin ar fi mai puțin coruptă (s-o zic p’aia dreaptă, pentru că m-am plictisit de atâtea subtilități), atunci ar profita fix de acest moment și ar recâștiga controlul deplin asupra situației. Din păcate, Volodea n-a catadicsit să-și facă ordine în propria ogradă, prin urmare, suportă consecințele! De fapt, nu le suportă el și camarila de oligarhi care l-au ținut în scaun (alături de cei nevăzuți/neștiuți aflați la conducerea lumii), ci oamenii simpli, nevinovați, trimiși în prima linie și obligați să intre-n războaie și să-și riște viața ca urmare a unui fiasco total al politicilor demente practicate de către proprii conducători.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.