Kievul cere garanții internaționale de securitate, pe care Moscova le consideră „un prolog la al Treilea Război Mondial”!

Administrația prezidențială de la Kiev a prezentat, ieri, un proiect de document intitulat „Pactul de securitate de la Kiev – Garanții internaționale de securitate pentru Ucraina: Recomandări”, document realizat între alții și de fostul Secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen (foto, al doilea din dreapta), dar și experți occidentali, inclusiv foști politicieni și oameni de știință.
În condițiile în care documentul nu prevede statutul neutru al Ucrainei, reacția Moscovei este una lipsită de nuanțe, considerând documentul „un prolog la al Treilea Război Mondial”, adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Federației Rusiei, Dmitri Medvedev, apreciind că nimeni nu va oferi „nicio garanție naziștilor ucraineni”.

În mesajul lansat, marți seara, președintele Volodimir Zelenskiy a subliniat că a fost prezentat un pachet de recomandări de către grupul internațional condus de Andriy Yermak și Anders Fogh Rasmussen, recomandări care ar trebui să stea la baza viitorului sistem de tratate de securitate care să le ofere ucrainenilor liniște și să garanteze prevenirea oricărui război împotriva Ucrainei. „Lucrăm pentru a ne asigura că cei mai puternici lideri ai lumii libere devin garanți ai securității statului nostru”, a arătat Zelenskiy, adăugând că „ar trebui menționat în detaliu, la nivel multilateral și bilateral, cine, cum și când ar trebui să reacționeze, în cazul oricărei amenințări la adresa securității Ucrainei”, preluat de Ukrinform.

Zelenskiy a subliniat, între altele, „aprovizionare cu arme, tot sprijinul material și financiar necesar”, dar și faptul că Ucraina și partenerii săi au construit o puternică coaliție anti-război, care include zeci de state, o „coaliție de pace care va dura pentru totdeauna”.

În documentul emis de Kiev, se vorbește despre un acord de securitate obligatoriu, dar și despre o alternativă în cadrul unui set de acorduri bilaterale. Între potențialii semnatari ai documentului sunt menționate: SUA, Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Polonia, Turcia, Franța, țările din nordul, centrul și sudul Europei, și statele baltice, Rusia nefiind menționată ca parte a acordului de securitate.

Totodată, în proiectul de document se vorbește despre furnizarea de sisteme de apărare anti-aeriană și antirachetă către Ucraina, despre securitatea regională în Marea Neagră, dar și despre faptul că acordul de securitate sau cordurile bilaterale nu va limita aspirația Ucrainei de a adera la NATO și UE.

Nu în ultimul rând, documentul arată că autoritățile de la Kiev doresc să fie elaborată o listă de măsuri militare, de infrastructură, tehnice și de informații, care să fie activate imediat de țările partenere, în cazul unui atac asupra Ucrainei de către o țară terță. Vezi documentul integral AICI

În replică, adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a transmis că autoritățile de la Kiev nu vor primi „nicio garanție de securitate”, în special, pentru că proiectul este, în esență, „un prolog la Al Treilea Război Mondial”.

„Camarila de la Kiev a dat naștere unui proiect de garanții de securitate, care sunt în esență un prolog la un al treilea război mondial. Desigur, nimeni nu va oferi nicio garanție naziștilor ucraineni”, a transmis, ieri, Medvedev, preluat de TASS.

Acesta consideră că acordul propus de Kiev echivalează cu „aplicarea articolului 5 din Pactul Atlanticului de Nord asupra Ucrainei”, articol care se referă la apărarea colectivă ca principiu central al tratatului fondator NATO.

Medvedev a mai arătat că inamicii principali ai Rusiei – „liderii occidentali de diferite ranguri”, cărora le este adresat „acest apel isteric”, ar trebui să înțeleagă un lucru și anume că documentul „privește în mod direct războiul hibrid dus de NATO cu Rusia”.
„Dacă acești înțelepți vor continua pomparea fulgerătoare a celor mai periculoase tipuri de arme către regimul de la Kiev, atunci, mai devreme sau mai târziu, campania militară va atinge un alt nivel, cu tot mai multe părți implicate”, a avertizat Medvedev.

„Un oarecare Zelenski a spus că nu va discuta cu cei care pun ultimatumuri. Actualele ultimatumuri sunt un joc de copii față de condițiile pe care le vom pune pe viitor. Și le cunoaște: capitularea totală a regimului de la Kiev în termenii pe care îi va anunța Rusia”, a accentuat Mevedev, citat de RIA Novosti.

Mai mult, în cadrul unei intervenții la Radio Sputnik, Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că „Pactul de Securitate de la Kiev” ar putea ajunge să „înrobească Uniunea Europeană”, astfel încât uniunea să nu își revină niciodată.

„Acest contract, aceste așa-zise grupuri de lucru, vor prinde țările UE într-un astfel de nod, cu mâinile legate astfel încât să ajungă în sclavie diabolică și, ulterior, să nu-și mai restabilească niciodată creșterea și dezvoltarea economică, nici măcar gloria anterioară”, a declarat Zakharova.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Kievul cere garanții internaționale de securitate, pe care Moscova le consideră „un prolog la al Treilea Război Mondial”!

 1. Ca să n-avem dubii cu privire la tărăgănarea Kremlinului în Ucraina:
  https://nyadagbladet.se/utrikes/chockerande-dokumentet-sa-planerade-usa-kriget-och-energikrisen-i-europa/
  https://nyadagbladet.se/wp-content/uploads/2022/09/rand-corporation-ukraina-energikris.pdf
  RAND neagă autenticitatea/veridicitatea materialului, dar, pe de altă parte, cine ar putea fi suficient de țicnit încât să-nfurie cel mai influent think tank al Deep State din SUA și din întreaga lume occidentală, cu alte cuvinte, centrul subteran al puterii reale stăpânit de oligarhiile economice, financiare și militare? Mai degrabă, am impresia că au început să se certe între ei, cei de la vârf, posibil ca vreun nemulțumit din „interior” să fi „scurs” către presă documentația cu pricina. Gândite prin altă prismă decât informațiile de prin media (inclusiv cea rusă), pricepem evenimentele în cu totul alt context.

 2. E vina lui Putin și numai a lui, dacă se declanșează Armaghedonul! Pentru prima dată în istoria războaielor mondiale, impulsul dezlănțuirii unui asemenea conflict major va porni de la un ortodox! Pentru mine, strict doar pentru mine, un astfel de gest devine greu, foarte greu de acceptat!
  Am tot spus-o pe aici, că nu-i normal să remarc un umanism excesiv în cadrul operațiunii militare speciale ruse (aș vrea să fiu bine înțeleasă: NU mi-aș fi dorit să văd violențe extreme aplicate populației, ci doar vânați în adevăratul sens al cuvântului atât cei din SBU, cât și naziștii din Azov și Sectorul de Dreapta, la fel ca și cei din administrația de la Kiev alături de saltimbancul idiot din fruntea națiunii, apoi „instructorii” americani și englezi și alți ipochimeni aciuați prin zonă), că încă de la începutul operațiunii speciale m-am întrebat, uimită adesea, de ce mai circulă trenurile pe șosele, de ce mai sunt poduri/șosele peste care se transportă armele occidentale în prima linie, de ce mai au centralele de furnizare a energiei neatinse, de ce mai beneficiază de gaz pe conductă, de ce restaurantele și cluburile de noapte încă mai funcționează nestingherite, ce fel de război e ăla în care diverși oficiali mișună prin Kiev slobozi și liberi de contract exact ca pe pășunea lor proprie?! De ce n-au fost luate niște decizii serioase la Moscova și-n anturajul apropiat al lui V. Putin până la urmă? Ori ești superputere nucleară deținătoare de Sarmat (Satan II), S-500++, Avangarde, Kalibr, Panțir al nu știu câtelea număr și alte „jucării” mortale, ori pleci cu praștia și arcul cu săgeți să-ți aperi granițele de americanii din NATO???
  Politologul american Paul Craig Roberts consideră că pariul pe o operațiune specială limitată a fost evident în pierdere pentru Rusia. Acum, lumea așteaptă un război nuclear”! Omul are perfectă dreptate! Încercarea Kremlinului de a conduce operațiuni militare cu resurse minime mi se pare cea mai imbecilă decizie luată vreodată!!! Putin ori s-a senilizat, ori nu mai este el la manșă, ci o amărâtă de sosie (așa cum ar fi declarat prima soție), ori cei din umbră îl ghidează de așa manieră încât Agenda de la Davos cu planul Build Back Better să se înfăptuiască într-un timp cât mai scurt și să fie cât mai letală pentru omenirea care doar poluează și consumă – culmea nerușinării!!! nicidecum gândaci și greieri și care le încurcă urzelile psihopaților. Volodea chiar a fost convins că Washingtonul i-ar fi permis să efectueze o operațiune specială? Aspectul GARANTA escaladarea conflictului, indicând faptul că războiul proxy dintre SUA și Rusia în Ucraina s-ar fi încheiat fără victorie rusească. Acum rușii se vor confrunta direct cu Statele Unite și cu marionetele lor din NATO. Dintotdeauna m-am așteptat la un blitzkrieg în teritoriile ucrainene, era ABSOLUT necesar un astfel de demers, dar NU am prevăzut nicicum o lălăială nesfârșită de luni de zile, nici o propagandă infectă de ambele părți, nici că timpul ar fi de partea lui Putin (s-a văzut că NU este așa încă din 2014), nici ca același Putin (din câte am citit presa scrisă și am vizionat emisiunile lor) să aștepte intrarea Poloniei și-a României în război spre a-i dezlega mâinile și-a ataca NATO spre a-și reconstrui imperiul. Vladimir Soloviov și Evgheni Satanovski (și nu numai ei ci și Margarita Simonian) au afirmat clar și fără dubiu că țelul președintelui rus în Ucraina a fost refacerea Imperiului Rus. Le dau crezare celor enumerați, fiindcă sunt foarte apropiați de Kremlin și dacă ei n-or ști realitatea, atunci nimeni nu va fi capabil să explice fără cusur proiectele țarului.
  Pentru ca Rusia să-și mențină prezența în Ucraina, Moscova va trebui să ducă un adevărat război și să răstoarne guvernul de la Kiev. Acum, până nu e prea târziu! Să înceapă dezinsecția care trebuia făcută încă de la începutul „petrecerii”. Și, de asemenea, să distrugă și infrastructura civilă care le înlesnește naziștilor achiziționarea unor arme și mai periculoase din Occident. Altfel, totul va fi în zadar!!! Putin nu va obține niciun imperiu, iar în urma folosirii armamentului nuclear nu vor scăpa prea mulți. Nici măcar dintre rușii lui! Că tot a jucat până în momentul de față rolul unui lider patriot, suveran, care-și iubește poporul și țara! Minciuna are picioare scurte, sună un proverb neaoș! Opoziția asta controlată, formată INCLUSIV din niște șefi de stat „cu greutate”, dă rateuri câteodată! Problema e, că peștele se-mpute de la cap, dar se curăță de la coadă! Am afirmat-o adesea: toleranța lui Putin față de insulte și provocări nu a făcut decât să le sporească, iar acum sunt pe cale să declanșeze un război care va distruge întreaga umanitate, deoarece norul radioactiv nu selectează. Că lumea e din ce în ce mai proastă și mai neinstruită, de aspectul ăsta m-am convins demult, problema e că pe lângă ignoranța desăvârșită manifestă, mai nou, probabil, instalate după falsa pandemie, tendințe predispuse la suicid! Totul este un eșec masiv la nivel mondial, n-avem cum schimba situația!

 3. Vlad Tepes spune:

  Domnule Tomozei,
  Spuneti-ne ceva despre pozitia Chinei fata de evolutia situatiei din Ucraina si atitudinea camarilei de la Bruxelles fata de statele continentului european.
  Nu-mi imaginez ca Pekin-ul este indiferent fata de politica lagarului NATO fata de conflictul din Ucraina, mai ales ca ar putea deveni si ea, China, tinta unor actiuni ostile similare celor care sint directionate spre Rusia.
  Eu stiu ca multi oameni privesc spre China ca spre un salvator !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.