China și Rusia vor coopera pentru stabilitate, într-o lume a schimbării și dezordinii!

În fața schimbărilor înregistrate la nivel global, în fața vremurilor actuale și a istoriei, China va coopera cu Rusia pentru îndeplinirea responsabilităților ca țări majore, dar și „pentru a juca un rol principal în furnizarea de stabilitate, într-o lume a schimbărilor și dezordini”, a declarat președintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul întâlnirii bilaterale avute cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în marja reuniunii liderilor țărilor membre ale Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), organizat la Samarkand (Uzbekistan).
La rândul său, președintele Vladimir Putin și-a început mesajul afirmând că lumea se schimbă rapid, dar un singur lucru rămâne neschimbat: prietenia dintre China și Rusia, binele comun, în sensul deplin al parteneriatului strategic cuprinzător, cu dorința consolidării relației.
Totodată, trebuie subliniat tonul prietenesc al dialogurilor purtate de cei doi lideri, în cadrul întâlnirilor bilaterale și extinse OSC, dar și abordarea subiectului Ucraina, în cadrul extins al informărilor reciproce. (Foto: kremlin.ru)

Potrivit părții chineze, în cadrul dialogului bilateral, președintele Xi Jinping a transmis președintelui Vladimir Putin mulțumirea pentru că relațiile de cooperare au progresat constant, China și Rusia menținând o strânsă coordonare pe scena internațională, pentru a impune respectarea normelor de bază ale relațiilor internaționale”.
Xi Jinping a subliniat că „China va colabora cu Rusia pentru extinderea sprijinului reciproc puternic”, în problemele care privesc interesele esențiale ale fiecărei părți, pentru promovarea solidarității și încrederii reciproce, extinderea cooperărilor practice și protejarea intereselor de securitate regionale, precum și a intereselor țărilor în curs de dezvoltare și ale piețelor emergente.
Nu în ultimul rând, președintele Xi a apreciat poziția Rusiei în fața principiului existenței unei singure Chine, subliniind că Insula Taiwan face parte din China, partea chineză opunându-se ferm forțelor separatiste și interferențelor externe.

La rândul său, președintele Vladimir Putin a transmis, în cadrul întâlnirii bilaterale, că în timp ce lumea se schimbă rapid, „un singur lucru rămâne neschimbat: prietenia dintre China și Rusia, binele nostru și în sensul deplin al cuvântului parteneriat strategic cuprinzător”.

Președintele Putin a arătat că relațiile de cooperare interstatală ruso-chineză pot fi considerate un model, tandemul de politică externă Moscova – Beijing jucând un rol important în asigurarea stabilității globale și regionale. „Susținem împreună formarea unei ordini mondiale juste, democratice și multipolare, bazate pe dreptul internațional și pe rolul central al ONU, nu pe niște reguli pe care cineva le-a adus și încearcă să le impună altora, fără să le explice măcar”.

În aceste context, Vladimir Putin a arătat că „încercările de a crea o lume unipolară au căpătat o formă absolut urâtă și sunt absolut inacceptabile pentru marea majoritate a statelor lumii”, subliniind că „Rusia apreciază foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi, în legătură cu criza din Ucraina. Înțelegem întrebările și preocupările dumneavoastră în acest sens (…) desigur, vom explica în detaliu poziția noastră cu privire la această problemă, deși am mai vorbit despre asta”.

Pe de altă parte, în timpul discuțiilor trilaterale din cadrul celei de-a VI-a reuniune a Consiliului șefilor de stat din Rusia, China și Mongolia, prezentate de administrația de la Kremlin , președintele Vladimir Putin a subliniat că Rusia este interesată de consolidarea cuprinzătoare a relațiilorformatul trilateral vând o importanță deosebită „având în vedere atât proximitatea geografică, cât și tradițiile îndelungate de prietenie și sprijin reciproc”.
Liderul rus a subliniat consolidarea legăturilor comerciale, economice și de investiții trilaterale, ca o componentă importantă a proceselor de integrare în spațiul eurasiatic, adaptate la procesele de dezvoltare ale Uniunii Economice Eurasiatice, dar și la inițiativa chineză „O centură, un drum” și la inițiativei mongole „Drumul stepei”.

Președintele Xi Jinping a prezentat o serie de propuneri care să conducă la dezvoltarea cooperărilor trilaterale, propuneri care vizează consolidarea coordonării politice pe baza unei foi de parcurs pentru acțiune comună, sprijinim reciproc, și atenție în fața preocupărilor fiecărei părți. De asemenea, liderul chinez a exprimat speranța ca Repiblica Mongolia să se alăture OSC cât mai curând posibil, dar și necesitatea construcției unui coridor economic transfrontalier, pentru a oferi o platformă de comunicare de înaltă calitate pentru industriile și economiile celor trei țări. Nu în ultimul rând, a fost avansată propunerea dezvoltării cooperărilor în domeniul energetic. Pe de altă parte, președintele Xi Jinping a evidențiat sprijinul pentru utilizarea mai largă a decontărilor în monedele naționale.

La rândul său, președintele Ukhnaagiin Khurelsukh a arătat că, în calitate de țară observatoare, Republica Mongolia este interesată de extinderea cooperării comune cu țările membre SCO în multiple domenii, cooperarea cu Rusia și China fiind o prioritate a politicii externe a Mongoliei. În acest sens, președintele Khurelsukh a apreciat că aplicarea programului coridorului economic Mongolia-Rusia-China va consolida parteneriatul strategic dintre cele trei țări și va aduce cooperarea la un nou nivel în regiune, Mongolia propunându-și să devină un nod de tranzit important în cadrul transporturilor, comerțului și serviciilor Asia-Europa.
Mai mult, președintele Khurelsukh a subliniat că susține construcția de conducte pentru furnizarea de petrol și gaze naturale din Rusia către China, prin teritoriul Mongoliei.

Comerțul bilateral China-Rusia a crescut în 2021 cu 35%, ajungând la peste 140 miliarde USD, în timp ce, în primele șapte luni din 2022, volumul comerțului bilateral a crescut 25%. Ambițiile celor două țări vizează creșterea cifrei anuale a schimburilor comerciale până la 200 de miliarde USD. În primul trimestru din 2022, ponderea decontărilor în monedele naționale în cadrul comerțului bilateral China-Rusia a ajuns la 27,5%.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, OCS, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la China și Rusia vor coopera pentru stabilitate, într-o lume a schimbării și dezordinii!

 1. Hmm, vizita lui Xi la Organizația pentru Cooperare de la Shanghai, cu o oprire în Kazahstan, semnalează dorința de a crește influența chineză, ceea ce mie-mi demonstrează încă o dată politica iscusită dusă de partea chineză!
  Pe de altă parte, presa spune că legătura simbiotică dintre Rusia și China nu poate fi nici ignorată în plan internațional și nici divizată, dar, în opinia mea, reprezintă un semn de slăbiciune pentru ambele țări faptul că (în prezent) par să aibă atât de multă nevoie una de cealaltă. Deși, în mod evident, nevoia Rusiei este cea mai mare, în special după umilirea sa din Ucraina. Faptul că Xi a ales acest moment pentru a merge în Kazahstan indică o dovadă a dorinței de a crește influența Chinei într-o țară care, din cauza granițelor sale lungi și a marii minorități etnice ruse, a fost întotdeauna văzută a fi mai aproape de Moscova decât alte state din Asia Centrală.
  Un alt semn al poziției în scădere a Rusiei în Asia Centrală a fost acordul dintre China și Kârgâzstan de a construi o cale ferată care să le lege pe cele două, care să facă legătura cu Uzbekistan și Turkmenistan și apoi cu Iran și căile ferate turcești către Europa și Mediterana, o alternativă la ruta existentă- China-Europa care traversează Kazahstanul și Rusia.
  Pe de altă parte, Beijingul este dornic să dezvolte legături economice care ar pune Kazahstanul în dificultate să-și arate sprijinul pentru verii săi turci – chipurile oprimați – uigurii din Xinjiang.
  De altfel, Organizația pentru Cooperare de la Shanghai a apărut ca o încercare condusă de China de a stabiliza Asia Centrală în urma prăbușirii sovietice, a apariției fundamentalismului islamic în regiune și a ascensiunii conștiinței turcești ca urmare a independenței kazahilor, uzbeci și kârgâzi. Pentru Rusia, însă, nu este doar o amintire a cât de repede s-a prăbușit imperiul său din sud și est, dar și o amintire a hărții în continuă schimbare a marii mase terestre eurasiatice. Ori poate și posibila vulnerabilitate a ceea ce a mai rămas, fiindcă dependența lui Putin de trupele cecenilor, extrem de independenți din Caucaz, constituie o altă reamintire a părților slabe, defectuoase, ale unui imperiu micșorat.
  Ca o concluzie, în Samarkand, cândva cel mai important și mai frumos oraș din Asia Centrală, afacerea principală a fost concepția, mentalitatea chiar, eventual scopul comun, în vreme ce Modi a încercat să fie egalul întâlnirii Xi-Putin, știut fiind faptul că duce eforturi de a limita incursiunile chineze pe piețele indiene, iar președintele Iranului Ebrahim Raisi și-a făcut apariția de debut. Se încearcă formarea unor macroregiuni, complet diferite politic, economic și militar de lumea occidentală; totuși, ceea ce s-a început, va fi – cred eu – un proces de durată, întrucât se va ajunge la suficiente compromisuri (altfel, nu se vor concretiza multe lucruri) spre a împăca puncte de vedere diferite între țări precum India și China, Iran și Turcia, talibanii din Afganistan cu kazahii, uzbecii și kârgâzii, mongolii cu rușii etc. Oricum, inițiativele au fost și sunt lăudabile.

  • Dan Tomozei spune:

   De acord. Mai adaug doar că întregul conținut al Declarației de la Samarkand reflectă absolut toate zonele de interes economic, politic și diplomatic ale Chinei, dincolo de pasajele întregi parcă decupate din comunicarea de rutină a diplomației chineze în comunicarea cu SUA și țările occidentale.
   Gânduri bune.

   • Bineînțeles, că păstrează consecvența declarațiilor, domnule Tomozei! E firesc, să fie astfel! Dacă nu și-ar menține statornicia vorbelor și mai ales dacă nu și-ar asuma anumite aspecte (unele considerate mai „sensibile”, cred că i-ați urmărit poziția în raport cu operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, spre exemplu), atunci mulți ar căuta pete-n soare Imperiului Celest! Nu ar mai prezenta nicio credibilitate și nicio garanție că deține capacitatea de-a înlocui hegemonul planetar, dacă azi ar spune una, mâine alta și răspoimâine s-ar răzgândi și și-ar distruge propriile proiecte și parteneriate. China e mai abilă decât pare! Are inteligență suficientă, se descurcă cu ușurință, are răbdătoare destulă, știe când să intervină și pe ce să pună presiune. Poate sta perfect pe două scaune, fără măcar să dea în jur impresia asta! 🙂 O urmăresc de ceva ani, așa că m-am lămurit în ceea ce o privește!
    Numai bine!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.