SUA, partenerul strategic, principal agresor cibernetic al României!

Statele Unite ale Americii (SUA) sunt de departe ce mai agresiv atacator al României în spațiul cibernetic (6.289 atacuri), arată datele prezentate de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) aflat în subordinea Guvernului României.
Se observă că atacurile monitorizate în perioada Februarie – Septembrie 2022, au ca principală sursă țările partenere și aliate NATO, deși reprezentanții DNSC susțin că acestea sunt motivate în principal de acțiunile de sprijin ale României pentru Ucraina, având ca obiectiv indisponibilizarea anumitor servicii online, prin supraîncărcarea site-urilor cu trafic masiv din surse multiple.

Potrivit datelor prezentate de DNSC, după localizarea sistemelor cibernetice, principalele țări care atacă România sunt: SUA (6.289), Rusia (3.904), China (2.707), Indonezia (2.132), Brazilia (1.278), Germania (1.239), Marea Britanie (1.098), India (1.017), Franța (914), Italia (740) etc. (vezi grafic).

În comunicatul DNSC se „anticipează că atacurile de tip DDoS vor continua în mod sporadic și nediscriminatoriu, dar în majoritatea cazurilor acestea vor avea doar un impact limitat.

Cu toate acestea, există elemente concrete ce indică riscuri crescute de natură cibernetică cu care ne confruntăm la nivel național, în contextul continuării războiului dintre Ucraina și Federația Rusă.

Atacatorii continuă scanările neautorizate ale infrastructurilor IT din România, pentru identificarea de echipamente, sisteme și servicii vulnerabile sau insuficient protejate, iar DNSC a identificat multiple astfel de acțiuni ostile îndreptate asupra instituțiilor guvernamentale, dar și asupra unor firme din sectorul energiei, transporturilor și sănătății. De asemenea, organizațiile mass-media sunt vizate de atacatori”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, România, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.