CORUPȚIE | Fost înalt oficial chinez, condamnat la moarte!

Fu Zhenghua (foto), fost adjunct al șefului poliției și fost ministru al Justiției din China, a fost condamnat la moarte, cu amânare timp de doi ani, pentru luare de mită în valoare de peste 117 milioane yuani (16,76 milioane USD).

Fu a fost exclus din Partidul Comunist Chinez (PCC) și a fost demis din funcția publică, pentru încălcări grave ale disciplinei și legilor partidului, la sfârșitul lunii Martie 2022. În a doua jumătate a lunii Aprilie a.c., Procuratura Populară Supremă a Chinei a fost deschis un dosar de cercetare pe numele său, ulterior dosarul a ajuns în instanță, sentința fiind pronunțată la data de 22 Septembrie 2022.

În momentul declanșării cercetărilor disciplinare în interiorul PCC, Fu Zhenghua deținea funcția de șef-adjunct al Comitetului pentru afaceri sociale și juridice din cadrul Comitetului național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez.

În urma cercetărilor derulate de Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinei a PCC și Comisia Națională de Supraveghere, apoi de către Procuratura Populară Supremă s-a constatat că Fu Zhenghua a primit mită și diverse beneficii personale, profitând de funcțiile deținute în perioada 2005 – 2021.
De asemenea, instanța a mai constatat că în perioada în care deținea funcția de șef al Biroului Municipal de Securitate Publică din Beijing (2014-2015), și-a protejat fratele mai mic, suspectat de infracțiuni grave, astfel că acesta nu a fost anchet sau urmărit penal.

Fu a fost privat pe viață de drepturile politice, toate bunurile personale fiind confiscate. Potrivit presei chineze, a fost acordată o sentință blândă, având în vedere că Fu și-a mărturisit crimele și a cooperat în restituirea câștigurilor ilegale.

Conform sentinței pronunțate joi, după doi ani de închisoare sub spectrul condamnării la moarte, potrivit legii penale chineze, pedeapsa va putea fi comutată în închisoare pe viață, fără să poată beneficia de o reducere a pedepsei sau de eliberare condiționată.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Ursul Panda. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la CORUPȚIE | Fost înalt oficial chinez, condamnat la moarte!

 1. Alex spune:

  Evident ca poporul chinez are mai mult „Bun simţ” in modul de a trata bolile trecutului si prezentului.

 2. Încă o dată, Xi dovedește că-i un președinte înțelept! Bine, nici nu mă îndoiam de acest aspect, dar nici nu puteam să țin sub tăcere constatarea….
  Condamnarea fostului oficial, îi va aduce o popularitate și mai mare printre cetățenii obișnuiți, fapt care-l avantajează în fața adversarilor politici. Desigur, anumite voci, care susțin până la epuizare marele „avânt” democratic, mari iubitoare de libertate, stat „constituțional” și drepturi ale homosexualilor de altfel, vor considera că absolut toate luptele anticorupție prin metode drastice n-au făcut altceva decât să consolideze puterea despoților și să producă și mai multă corupție, facilitând astfel satrapilor-președinți posibilitatea de-a controla la sânge națiunile. Prefer un astfel de sistem de organizare și conducere a unui stat, decât o distrugere și-o subjugare prin neocolonialism, decât un atac îndârjit asupra Ortodoxiei și-a identității noastre ca popor!

  • Dan Tomozei spune:

   Câtă vreme până și cercetările realizate de institute occidentale arată că încrederea chinezilor în propriul sistem politic și în propria guvernare este de 92%, toate cele evidențiate sunt confirmate cu supra de măsură.

   • Cred că tocmai o asemenea susținere are posibilitatea de-a schimba lumea! Vorba Psalmului: „sprijină Domnul pe toți cei ce cad și scoală pe cei doborâți”. Iar aici, mă refer inclusiv la suferința poporului chinez de-a lungul istoriei. Era necesar să beneficieze și de vremuri mai bune! Și uite că le-a ajutat Dumnezeu!
    Chiar apreciez o astfel de solidaritate (deși n-am știut procentul uriaș), pentru că întotdeauna omul este construit într-așa fel încât să-și găsească obligatoriu rădăcinile tuturor lucrurilor în stări și emoții. Ori condamnarea fostului oficial a fost construită ȘI pe asemenea criterii, nu numai pe sistemul de funcționare a instanțelor judecătorești. E limpede, că Beijingul deține autorități instruite și-n acest sens, fiindcă au folosit din plin componenta psihologică. Bun așa!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.