China a lansat propriul observator solar spațial avansat (ASO-S), un satelit special conceput pentru a derula sondări cuprinzătoare ale Soarelui. Lansarea realizată cu succes, duminică, a avut loc de la Centrul de lansare a sateliților Jiuquan, din provincia Gansu (din nord-vestul Chinei), satelitul fiind plasat pe orbita prestabilită cu ajutorul rachetei purtătoare Marșul cel Lung 2D. (Surse: Global Times, Xinhua, China Daily)
Denumit Kuafu-1, după un gigant din mitologia chineză care a urmărit Soarele, satelitul a fost dezvoltat de Academia de Inovare pentru Microsateliți a Academiei Chineze de Științe (CAS,) Observatorul Astronomic Național CAS, Institutul de Optică, Mecanică Fină și Fizică CAS Changchun și Observatorul Montan CAS Purple care va deține controlul în spațiu.
Kuafu (夸父) este un gigant din mitologia chineză care într-o zi a decis să captureze Soarele. Cu fiecare pas el cu care se apropia de Soare, cu toate acestea, el nu reușea să îl prindă cu mâna.
Kuafu a urmat Soarele de la Est, la Vest, secând toate râurile și lacurile pe care le întâlnea, pentru a-și potoli setea generată de arșiță. Cu toate acestea, nu a fost în măsură să își atingă scopul, în cele din urmă murind din cauza căldurii extreme și epuizării. În clipa în care a murit, Kuafu s-a prăbușit, corpul său devenind un munte imens. Toiagul de care se sprijinea gigantul Kuafu s-a spart în multe bucăți din care a crescut o imensă grădină de piersici, care, fiind hrănită de carnea și sângele gigantului, s-a extins pe mii de hectare.
Potrivit legendei, locul în care s-a prăbușit Kuafu se află la granița a trei provincii chineze: Henan, Hubei și Anhui.
Prima sondă solară cuprinzătoare a Chinei, Kuafu-1 va derula observații pe durata a cel puțin patru ani, principalele obiective științifice vizând modul de formare a câmpului magnetic solar, exploziile solare și exploziile titanice cunoscute sub numele de ejecții de masă coronală, a declarat cercetătorul Gan Weiqun, conducătorul programului derulat la Observatorul Montan Purple.
Cercetătorii chinezi vor folosi satelitul și pentru a sprijini prognozele meteorologice privind dezastrele spațiale care ar putea afecta activități de înaltă tehnologie, cum ar fi zborurile spațiale umane, comunicarea și navigația.
Kuafu-1 are la bord trei aparate de mare precizie: un telescop Lyman-alfa, un telescop cu raze X și un vector solar magnetograf.
Un răspuns la China a lansat propriul satelit de observare a Soarelui