Flagelul corupției ar putea distruge Partidului Comunist Chinez (PCC), dacă nu este abordat în mod corespunzător și nu este dublată importanța combaterii corupției, motiv pentru care funcționarilor le este interzis să devină intermediari pentru grupurile de interese și de putere.
Deși în China se apreciază că PCC a obținut o victorie covârșitoare asupra corupției, noii reprezentanți aleși în urma Congresului PCC recent încheiat, afirmă că este în continuare necesară îmbunătățirea sistemului juridic în domeniul anticorupție, pentru a se asigura că “funcționarii nu îndrăznesc, nu pot și nu doresc să comită fapte de corupție”, a declarat Wang Jianxin, directorul Departamentului de Promovare al Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinei (CCDI) și al Comisiei Naționale de Supraveghere din cadrul PCC.
Potrivit acestuia, “corupția este un cancer pentru vitalitatea și forța PCC”, iar câtă vreme “există spațiu pentru corupție, lupta anticorupție nu s-a încheiat”, a subliniat Wang, reiterând avertismentul la adresa oficialilor și funcționarilor, care nu ar trebui să acționeze ca intermediari pentru grupurile de interese și de putere.
“Atâta timp cât există încă motive și condiții de creștere a corupției, trebuie să continuăm să tragem un semnal de alarmă și să nu ne odihnim”, lupta împotriva corupției fiind vitală pentru ca PCC să nu își piardă poziția, consolidând sprijinul în rândul oamenilor, a declarat la rândul său Su Wei, profesor la Școala de Partid a Comitetului Municipal Chongqing PCC. Acesta a arătat că, deși cazurile de corupție s-au diminuat foarte mult de-a lungul ultimilor ani, există încă tentația de a încălca legea, în special de cei care devin intermediarii grupurilor de interese.
Purtătorul de cuvânt al celui de-al 20-lea Congres Național al PCC, Sun Yeli, a informat că, în ultimii zece ani, comisiile de inspecție disciplinară ale partidului au investigat 4,52 milioane de cazuri de corupție, 4,44 milioane de persoane fiind trimise în justiției și condamnate, pentru fapte de corupție.
Interesant subiect, dacă am încerca să pricepem printre rânduri, care ar fi semnificația îmbunătățirii sistemului juridic chinez în domeniul anticorupție. Pentru că însăși problemele ridicate de Troțki, împotriva socialismului într-o singură țară și a naționalismului economic, păstrează o relevanță extraordinară și reprezintă cheia înțelegerii contradicțiilor fundamentale cu care se confruntă regimul chinez. Atunci când Xi vorbește despre corupție, aceasta se reduce întotdeauna la indivizii răi și la intențiile lor, dar niciodată la ordinea socială a capitalismului. Numai că liderul de la Beijing a sesizat linia fină de demarcație între cele două concepte, de aceea în democrația consultativă socialistă avansată a lui Xi, aparatul de stat decide DACĂ și CÂND va fi consultat cineva cu privire la deciziile care pot afecta viața cetățenilor națiunii.
Pe de altă parte, răspunsul naționalist al PCC la criza globală a sistemului capitalist este urmărit într-o formă sau alta de SUA și de toate puterile imperialiste, precum și de regimul rus, situație la fel de bine percepută de președintele chinez. Altfel, n-ar fi pus sub reflectoare nici problema corupției, nici aceea a remanierii guvernamentale, dar având grijă să-i păstreze în funcții pe „lupii războinici” ai diplomației (unul dintre ei fiind Wang Yi). E limpede, că este un drum care duce inexorabil la escaladarea conflictului militar și la un război mondial care implică puteri nucleare, întrucât ciocnirea intereselor naționale ale acestor state nu poate fi rezolvată prin mijloace pașnice. Or, pentru așa ceva e necesară curățarea elementelor trădătoare și pervertite!
Consider, că singura alternativă viabilă la naționalismul economic este perspectiva revoluției socialiste mondiale, care a animat Revoluția Rusă din 1917 precum și înființarea partidelor comuniste în întreaga lume, inclusiv în China. Fenomenul în sine ar reprezenta acel program pe care clasa muncitoare din China și cea de la nivel internațional trebuie să și-l asume în lupta menită să pună capăt flagelului bolii, sărăciei și războiului generat de capitalism. La un moment dat, Realismul trebuie să învingă Ideologia și Baloanele imperialiste americane, acelea cu formele smintite ale așa-ziselor libertăți, cu democrații, cu stat de drept, cu elemente de hedonism exagerat și cu hegemonii unilaterale.