Datele statistice oficiale prezentate cu ocazia celui de-al 20-lea Congres Național al PCC, recent încheiat, arată că, în ultimii zece ani (perioadă de când Xi Jinping se află la conducerea țării), China a devenit lider mondial la producția de cereale și produse, după nivelul rezervelor valutare, schimburilor comerciale și cercetare-dezvoltare, fiind locul doi în lume după nivelul Produsului Intern Brut și bugetul alocat pentru cercetare și dezvoltare.
Între cele mai frecvent folosite cuvinte, în cadrul raportului privind evoluția Chinei în perioada 2011-2021, se regăsesc: partidul, oamenii, dezvoltarea, China, sistemul și securitatea, cuvinte care stabilesc obiectivele și provocările țării pentru următorii cinci ani.
Privind din perspectivă economică și socială, în ultimii zece ani, China a înregistrat performanțe unice la nivel global. PIB-ul țării a crescut de la 54, la 114 trilioane Yuani (aproximativ 15,86 trilioane USD), în timp ce ponderea PIB-ului Chinei în totalul global a ajuns la 18,5% (+7,2%) în 2021.
În privința dezvoltării, China a ajuns la o rată de urbanizare de 64,7%, volumul alocărilor bugetare pentru dezvoltare au ajuns la 2,8 trilioane yuani (aproximativ 389,76 miliarde USD), în timp ce în relațiile cu peste 140 de state și regiuni a devenit principal partener comercial. De asemenea, China este principală destinație pentru investițiile străine directe (ISD).
Dar, poate cea mai spectaculoasă evoluție internă a Chinei, cu un puternic impact la nivel global, este reprezentată de eradicarea sărăciei extreme: 832 de județe și peste 100 de milioane de locuitori din mediul rural ieșind din sărăcie. Mai mult, peste 9,6 milioane de persoane afectate de sărăcie au fost relocate din zonele defavorizate, în zone cu potențial economic și de angajare în muncă. Asta a făcut ca în perioada 2012-2021, nivelul mediu al venitului anual disponibil pe cap de locuitor în China să se dubleze, ajungând în 2021 la 35.100 yuani (aproximativ 4.886 USD).
Pentru a sprijini eforturile de ieșire din sărăcie, dar și pentru a asigura o dezvoltare socială cuprinzătoare, în ultimii zece ani, în China au fost reconstruite peste 66 de milioane de locuințe din mediul urban și rural.
În ultimii zece ani, anual au fost create o medie de peste 13 milioane de noi locuri de muncă, 1,04 miliarde de chinezi beneficiind de asigurarea de bătrânețe, iar 95% din populația Chinei (1,37 miliarde locuitori) beneficiază de asigurarea medicală de bază.
Astăzi, speranța de viață în China a ajuns la 78,2 ani, iar numărul utilizatorilor de Internet depășește 1,032 miliarde.
Privind în perspectivă, China își propune să realizeze modernizarea socialistă până în 2035, apoi să devină o mare țară socialistă: modernă, prosperă, puternică, democratică, avansată cultural, armonioasă, până în 2050.
Viziunea pentru 2035 urmărește ca PIB-ul pe cap de locuitor să ajungă la egalitate cu țările dezvoltate de nivel mediu, următorii cinci ani fiind considerați cruciali pentru ca obiectivul să fie îndeplinit.