China acuză Canada că forțează preluarea investițiilor chineze, invocând securitatea națională

Ministerul chinez al Comerțului a anunțat, astăzi, că se opune ferm ordinului de cesiune emis de Canada la adresa unui număr de trei companii chineze din domeniului exploatării litiului, în contextul în care se consideră că autoritățile de la Ottawa folosesc securitatea națională ca pretext.

Guvernul Canadian a ordonat companiilor chineze: Sinomine (Hong Kong) Rare Metals Resources Co Ltd, Chengze Lithium International Ltd (Hong Kong), și Zangge Mining Investment Co Ltd. (Chengdu), să cesioneze investițiile deținute la trei dintre companiile canadiene miniere de litiu, invocând necesități care privesc securitatea națională.

În comunicatul Ministerul chinez al Comerțului se arată că atât China, cât și Canada, sunt furnizori importanți în lanțurile globale de producție minieră, partea canadiană nefăcând decât să suprasolicite conceptul de securitate națională pentru a impune restricții arbitrare în cadrul unor cooperării comerciale și investiționale între companiile chineze și canadiene.
Mai mult, intervenția în relațiile dintre companii este considerată de partea chineză o ingerință care contravine principiului economiei de piață, regulilor economice și comerciale internaționale, motiv pentru care China se opune ferm unei astfel de decizii.

Guvernul canadian a ordonat cesionarea investițiilor deținute de companiile chineze după „un control riguros” al firmelor străine de către comunitatea de securitate națională și informații din Canada, a informat ministrul Industriei, Francois-Philippe Champagne. Potrivit acestuia, „în timp ce Canada va continua să salute investițiile străine directe, vom acționa decisiv atunci când investițiile amenință securitatea noastră națională și lanțurile noastre critice de aprovizionare cu minerale, atât în țară, cât și în străinătate”.

În fața declarațiilor și dispozițiilor guvernului canadian, Ministerul chinez al Afacerilor Externe (MAE) a reacționat transmițând că guvernul de la Otawa folosește securitatea națională ca pretext pentru a bloca cooperarea normală dintre companiile chineze și canadiene, afectând lanțurile de aprovizionare globale.

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, a declarat zilele trecute că „actualele lanțuri industriale și de aprovizionare globale cu minerale sunt rezultatul legislației pieței, dar și al alegerilor companiilor. Partea canadiană suprasolicită conceptul de securitate națională și impune restricții arbitrare în ceea ce privește cooperarea comercială și de investiții normală dintre China și companiile canadiene, gest care afectează stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare globale”.

Mai mult, China cere Canadei „să nu mai suprime companiile chineze, cere un mediu echitabil, just și nediscriminatoriu pentru companiile chineze care fac afaceri în Canada”, guvernul de la Beijing urmând să „protejeze drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.