CM Qatar 2022, China și relațiile cu lumea arabă

De la principalul station, la spațiile de cazare, de la transport, suveniruri și sistemele energetice, la sponsorii, Cupa Mondială de fotbal FIFA – Qatar 2022 a fost și este legată de China, de industria și manufactura chineze.

Voi începe prin a sublinia că șase dintre cei 16 de sponsori și parteneri oficiali ai Cupei Mondiale FIFA – Qatar 2022 sunt companii din China: Wanda Group, Hisense Group, China Mengniu Dairy, Vivo Communication Technology – sponsori principali, în timp ce Yadea și Boss Zhipin sunt parteneri.

Apoi, Stadionul Lusail (foto), care a găzduit ceremonia de deschidere și pe care se va juca finala CM Qatar 2022, a fost construit de China Railway Construction Corporation, fiind cel mai mare stadion din Qatar: 92.000 de locuri, suprafață totală 190.000 mp. Compania chineză Unilumin a furnizat uriașul ecran cu leduri instalat în aernă.
Devenit simbol al evenimentului și Qatarului, imaginea stadionului a fost imprimată pe bancnota specială de 10 rialy, tipărită cu ocazia evenimentului.

Din cele peste 3.000 de autovehicule electrice destinate transportului public în timpul CM, 888 sunt furnizate de compania chineză Yutong, reprezentând 25% din totalul celor folosite pe durata evenimentului.

Tot companiile chineze, din Guandong și Zhejiang, au construit șase sate pentru cumpărătorii de bilete și turiștii care au dorit să ajungă la CM Qatar 2022. Astfel, 10.000 de case container cu camere dublă, dotate cu toate facilitățile necesare, au fost puse la dispoziție, gazdele evenimentului aplicând o taxă de cazare de 200 USD/noapte.

Câmpul fotovoltaic Al-Qasar de 800 Megawați a fost proiectat și construit de Power Construction Corporation din China, oferind energie verde Cupei Mondiale. De asemenea, China Energy Engineering Corporation și China Gezhouba Group au contribuit la construirea unui uriaș rezervor de apă potabilă, destinat turneului final.

Nu în ultimul rând, companiile manufacturiere din orașul Yuwu (provincia Zhejiang), cunoscut ca principal centru mondial pentru producția de produse mici, au furnizat pentru CM Qatar 2022 peste 70% dintre articolele sportive, suvenirurile și materialele promoționale: mingi de fotbal, drapele și eșarfe naționale, articole sonore, mascota evenimentului, copii ale trofeelor etc.
De asemenea, mascota oficială a CM Fotbal Qatar 2022, La’eeb, a fost proiectată și manufacturată la Dongguan, provincia chineză Guangdong.
La acestea se adaugă compania Dongguan Wagon Giftware care, de 28 de ani, deține autorizarea pentru fabricarea și distribuția la nivel mondial a produselor oficiale ale turneelor finale mondiale FIFA, inclusiv pentru replicile trofeelor Qatar 2022.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CM Qatar 2022, China și relațiile cu lumea arabă

  1. Gheorghe Mihalache spune:

    Este absolut impresionant nivelul tehnologic la care China, ca popor, a ajuns acum. Ce altii fac intr-un an ei fac intr-o saptamana. Cand eream copil scriam cu stilou chinezesc care era f. onorabil si la coada calului era magazinul de comert exterior cu portelanuri chinezesti de o extrema calitate. Acum fac trenuri mai bune si mai ieftine ca Siemens sau Bombardier, masini electrice mai bune ca Tesla, rachete si statii spatiale, calculatoare mai bune ca Apple, iar la constructii sunt pe alta planeta fata de tot occidentul. E o demonstratie pe viu ca sistemul lor social este, global, mult mai performant decat sistemul occidental contemporan.
    Sper ca veti comenta in curand vizita recenta a presedintelui Xi in Arabia Saudita. La nivel geostrategic mi se pare un eveniment major. In occident, practic, s-a tacut malc pe tema asta. Am senzatia ca inclusiv Rusia a pus capacul pe subiect. Primirea presedintelui Xi de catre rege (in baston) arata un respect suprem, intr-un contrast umilitor pentru SUA. Mi se pare o dovada clara ca placile tectonice de putere se aseaza intr-o alta pozitie de echilibru mondial.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.