„Prin oraș circulă povești de dragoste”, la „Summer Breeze” Beijing

Ce este iubirea, dragostea … sau ce mai este iubirea în doi, după ce se instalează rutina? Este povestea scurt-metrajului regizoarei Carina-Gabriela Dașoveanu, intitulat „Prin oraș circulă povești de dragoste”, inclus în programul celei de-a 5-a ediții a Festivalului UCCA 2022 „Summer Breeze”, organizată de Centrul UCCA de Artă Contemporană din Beijing.

Eveniment rezervat filmului avangardist, dedicat la această ediție femeilor din industria cinematografică, festivalul reprogramat pentru perioada 30 Decembrie 2022 – 1 Ianuarie 2023, în Districtul de Artă 798, a marcat două premiere: debutul în China a regizoarei Carina-Gabriela Dașoveanu cu filmul premiat la Cannes în 2021 și reluarea activităților de către Institutul Cultural Român (ICR) Beijing.

Ca notă distinctă, ediția a cincia a UCCA 2022 „Summer Breeze” (decalată ca urmare a situației epidemice), a reunit o serie de ambasade acreditate în China și institute culturale prezente la Beijing: România, Mexic, Finlanda, Norvegia, Australia, Ungaria, Olanda, Canada, Uruguay, Peru, Columbia.
Dincolo de proiecțiile de film și promovarea acestora pe una dintre cele mai importante rețele de streaming din China – YOUKU.COM, evenimentul a inclus dezbateri la care au fost invitate producătoare, regizoare și actrițe, subiectele fiind centrate pe împărtășirea modului în care fiecare încearcă să rezolve și să depășească dificultățile profesionale și din viața personală.

Susținut de ICR Beijing, scurt-metrajul „Prin oraș circulă povești de dragoste” a fost proiectat în sala principală în cele trei zile ale festivalului, și pe platforma Youku fiind apreciat drept unul dintre cele mai bune din cadrul festivalului.

Având în rolurile principale pe Ilinca Hărnuţ și Andi Vasluianu, scurt-metrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste” este un cântec de lebădă, o simfonie, un marș mortuar al iubirilor pierdute care nu ajung până la ruperea definitivă, sufocate în rutina și dezinteresul majorității cuplurilor.
Relația dintre Lili (Ilinca Hărnuţ) – șofer de taxi și Dani (Andi Vasluianu) – pescar amator este dominată vizibil de rutină, dezamăgiri, dar menținută invizibil de emoțiile la care ea încă mai speră, încă mai credere. Poveștile aflate de la clienți, devin consolări și argumente pentru Lili și efemeri săi clienți.

Privind scurt-metrajul realizat de Carina-Gabriela Dașoveanu descoperi, dincolo de poveste, o mare actriță: Ilinca Hărnuț. Personajul Lili umple ecranul, trezește emoții, sentimente și resentimente, neavând cum să nu te regăsești în fiecare tăcere, în fiecare replică reținută, în fiecare lacrimă refuzată, iar în cele din urmă în zâmbetul amar generator de speranță.

Alături de Ilinca Hărnuţ și Andi Vasluianu, film au mai fost distribuiți: Ion Arcudeanu, Cătălina Mihai, Andrei Ivan și Alina Florescu.

Scurt-metrajul „Prin oraș circulă povești de dragoste” a fost apreciat la: Festivalul de Film de la Cannes 2021 – secțiunea Cinefondation (Locul II), Festivalul CinemaIubit – Premiul pentru Cel mai bun film, Denver International Film Festival, Premiile Gopo, Sundance Film Festival.

În egală măsură, trebuie evidențiat faptul că în prima zi a Festivalului UCCA 2022 „Summer Breeze” Beijing, Ema Stoian – referent principal în cadrul ICR Beijing, a prezentat personalitatea a 18 femei reprezentative din istoria, cultura și arta românească, vorbind publicului despre contribuția acestora la cultura și civilizația mondială: Regina Maria, Martha Bibescu, Cecilia Cuțescu Storck, Maria Tănase, Elena Văcărescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Virginia Andreescu-Haret, Ana Aslan, Nadia Comăneci, Haricleea Darclee.

Centrul UCCA de Artă Contemporană este unul dintre cele mai importante inițiative independente de artă contemporană din China, fondat în anul 2007 sub titulatura de Centrul Ullens pentru Artă Contemporană. Inițiat de colecționarii Guy și Myriam Ullens, UCCA se află în Districtului de Artă 798 din Beijing, district cultural cu peste un milion de vizitatori anual și Top 100 celor mai vizitate galerii de artă din lume. Vezi povestea 798 AICI și foto AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.