Scrisoare deschisă: Oamenii nu sunt vite, domnule ministru Aurescu!

Stimate domnule ministrul al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu (foto dreapta), primiți de la Beijing, capitala Republicii Populare Chineze, un salut plin de răceală, similar dezinteresului pe care dumneavoastră personal și ministerul pe care îl conduceți îl manifestați pentru românii aflați în China, dar și în relația bilaterală cu autoritățile de la Beijing.

În mod firesc, ar trebui să conoașteți că, începând cu luna Ianuarie 2023, Consulatul României din capitala Chinei a fost închis din nou. Este pentru a doua oară în ultimele 25 de luni (prima dată în istoria bilaterală în perioada Noiembrie 2021 – Decembrie 2022). Mai precis, din 25 de luni, Consulatul României la Beijing a fost închis 13 luni, iar de la înălțimea funcției dumneavoastră sunteți direct responsabil pentru dezastrul reprezentării diplomatice și consulare inclusiv în Republica Populară Chineză.

Domnule ministru Aurescu,
ce explicații aveți pentru prelungirea mandatului de ambasador a lui Vasilică Constantinescu (foto stânga) – un om care de ani de zile se comportă similar unui proprietar de vite? Un om care are o singură calitate, aceea de a trimite la „abatorul” destinelor pe absolut toți cei care nu se umilesc, nu acceptă abuzul, teroarea psihică, umilința, ca parte a programului zilnic!

Ce explicații aveți, domnule ministru Aurescu,
pentru faptul că Ambasada României în China a ajuns, dintr-un model de reprezentare și administrativ, o grotă în care colcăie șobolanii, în care refulează și inundă fosa septică, în care se tremură de frig, iar puținii trimiși la post se îmbolnăvesc din cauza mucegaiului care macină întreaga ambasadă și clădirile de locuit?

Ce explicații aveți, domnule ministru Aurescu,
pentru faptul că nimeni din centrala MAE nu dorește să vină la post la Beijing, știind că aici șef de misiune este un ambasador cu grave probleme de comportament, incompatibil cu ideea de diplomație, dialog, echipă?

Stimate domn ministru,
românii din China înțeleg că România președintelui Iohannis și a ministrului Aurescu este orientată exclusiv spre parteneriatul SUA-UE-NATO. Însă, cum explicați faptul că tolerați prăbușirea reprezentării diplomatice în China, simultan cu prăbușirea, sfidarea relațiilor cu China?

Ce explicații aveți, domnule ministru Aurescu,
pentru menținerea în funcție, chiar prelungirea mandatului cu mai mult de un an, a unui ambasador care a fost implicat în accidente rutiere, cu fugă de la locul faptei, cu repararea în clandestinitate a mașinilor diplomatice avariate, cu implicarea subalternilor în fapte de ordin penal, pentru a se acoperi faptele și distruge probele materiale? Atât de naivă a ajuns conducerea MAE încât să nu se înțeleagă că toate aceste fapte au fost cercetate, instrumentate și îndosariate de autoritățile capitalei Beijing, având ca probă înregistrările video din cadrul sistemului public de supraveghere?
Apoi, la nivelul MAE ar trebui să se cunoască faptul că identificarea autoturismului diplomatic s-a făcut cu ajutorul plăcuței de înmatriculare rămasă la locul ultimei fapte, ca urmare a impactului cu autobuzul izbit în accidentul rutier, plăcuță cu care polițiștii din Beijing au venit la poarta Ambasadei României.

Ce explicații aveți, domnule ministru Aurescu,
pentru faptul că muncitori necalificați (MC – sub titlul cunoscut în sistem) au semnat ani de zile documente contabile, deconturi, în condițiile în care Ambasada României în China nu are contabil? Ultimul contabil adus la Beijing, de la Brașov, nu a rezistat mai mult de câteva luni, refuzând să facă ilegalități. Mai mult, ce explicație aveți pentru faptul că Ambasada României în China a devenit oficina personală a Ambasadorului Vasilică Constantinescu, din care sunt extrase bunuri de patrimoniu național fără niciun proces verbal, fără nicio procedură legală, iar Universitatea Transilvania Brașov a fost ani de zile resursă umană pentru angajați cu experiență ZERO în viață și diplomație, dar plătiți lunar cu mii de euro de MAE?

Stimate domnule ministru Aurescu,
privind dezinteresul pe care ministerul pe care îl conduceți de ani de zile în relația cu China, mă întreb dacă realizați, dacă aveți capacitatea și anvergura necesare pentru a înțelege spre ce se îndreaptă lumea secolului XXI?
Se poate înțelege că România este aliniată partenerilor strategici occidentali, dar nu și faptul că de ani de zile acceptați, tolerați, încurajați bătaia de joc la adresa angajaților și colaboratori aflați în plata MAE! Ce explicație aveți pentru această realitate incompatibilă pentru pretențiile unui minister al … diplomației?

Este posibil, domnule ministru Aurescu, ca atitudinea și comportamentul abuziv al Ambasadorului Vasilică Constantinescu să nu fie singulare în diplomația română pe care o coordonați, însă despre realitățile diplomatice românești de la Beijing și din China nu este posibil să nu aveți idee, câtă vreme din 2020 s-a scris inclusiv în presa de la București. Sunt realități despre care vorbesc, scriu de ani de zile, însă, în fața realității și adevărului, dumneavoastră și responsabilii din cadrul MAE ați manifestat și manifestați un cras dispreț și dezinteres, o complicitate și nelimitată toleranță în față abuzului!

Stimate domnule ministru Aurescu,
din 2020 scriu și vorbesc despre iritanta lipsă de reacție a Ministerului român de Externe în fața abuzurilor produse de șeful de misiune de la Beijing, Ambasadorul Vasilică Contantinescu, pentru care MAE plătește lunar 12.000 USD pentru o rezidență separată, în condițiile în care echipa ambasadei mai are doar patru oficiali.
Dumneavoastră și conducerea MAE manifestați o umilitoare și complice lipsă de reacție în fața majorității celor care au plecat de la post de la Beijing în ultimii ani, majoritatea retrasă de la post prin rechemare (adică prin sancțiune dispusă de Ambasador) sau prin demisie. Toți au făcut rapoarte scrise în care au subliniat comportamentul abuziv, fraudulos, incompatibil cu diplomația, apropiat de comportamentul mafiot, dominat de amenințări și permanent șantaj.

Toate cele enumerate, dar și multe altele despre care ar trebui să se cunoască la București, arată că Vasilică Contantinescu se bucură de protecție nu doar din partea MAE sau a Președinției, ci mai ales a instituțiilor vizibile sau invizibile. Oricum ar fi, pentru mandatul dumneavoastră de ministru, pentru România, realitatea din Ambasada României în China este o rușine, o anulare a evoluției de la statul totalitar-torționar, la statul democrat!

Stimate domnule ministru Aurescu,
voi încheia această SCRISOARE DESCHISĂ subliniind o altă realitate. Când din poziția de ministru păstrați în funcție un astfel de ambasador, cu un comportament abuziv și disprețuitor la adresa demnității umane, mă tem că nici dumneavoastră, nici responsabilul pentru politica externă a României – Președintele Klaus Iohannis, nu sunteți departe de caracterul măcinat de ură, impostură, intrigă. Este semn că sunteți lipsiți de anvergură, de interes și umanitate până la senzația de vomă regurgitată, aidoma celui pe care îl protejați, Vasilică Constantinescu, știind în mod cert că acesta nu se ridică nici pe departe la rangul de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar.

Când Ministerul Afacerilor Externe pe care îl păstoriți tolerează un om care a executat profesional, moral, psihic, zeci de oameni, mulți dintre ei pierzând viitorul unei cariere dorite ca urmare a intrigilor și minciunilor transmise de la Beijing, la București, sunteți la fel de vinovat, domnule Bogdan Aurescu. Dumneavoastră sunteți un ministru incapabil să vă păstoriți corect și moral ministerul, în timp ce Vasilică Constantinescu este un ambasador la fel de incapabil, dar cu o serie de „calități” apreciate la vârful MAE și la Președinție: comportamentul similar proprietarilor de vite și ticăloșia rudimentară cu care calcă în picioare valoarea, dedicația și demnitatea umană.

Domnule ministru Aurescu,
dacă încă nu s-a aflat în centrala MAE, vă informez că Vasilică Constantinescu are deja, la Beijing, o poreclă, pe lângă aceea auto-impusă: Basil.
Porecla este MAROMET, după cunoscutul torționar Nicolae Moromete de la Poarta Albă, ajuns legendar pentru cruzimea cu care a tratat deținuții politic. Pentru o facilă documentare, vă sugerez piesa „La Chilia-n port” – versuri Traian-Puiu Spiru, pe muzica lui Ionel Tudorache.

Vă întreb, domnule Aurescu, sub ce formă serviți interesele României distrugând relația bilaterală de peste 73 de ani cu R.P. Chineză, fiind părtaș și complice la distrugerea a zeci de destine și cariere – doar în misiunea diplomatică Beijing, doar pentru a menține în funcție un ambasador care a demonstrat că nu are nicio legătură cu diplomația, un individ mai degrabă cu atitudinea și comportamentul torționarilor din pușcăriile staliniste? Ar trebui să fim fericiți că Maromet de Beijing nu are dreptul, pe lângă teroarea psihică, umilința și abuzul zilnic, să și lovească colegii de misiune – deși sunt foști colaboratori care au fost luați la palme, la modul fizic? Nu este prea mult, domnule ministru Aurescu? Nu vi se pare prea mult că tolerați această tragedie din 2019? Suntem în 2023 …

Oamenii nu sunt vite, domnule ministrul Bogdan Aurescu, chiar dacă dumneavoastră, președintele Iohannis și centrala MAE de la București, poate considerați altfel, protejând un individ cu atitudinea și comportamentul, repet, specific proprietarilor de vite.

Și o ultimă idee, asupra căreia insist de mai multă vreme. Ambasada României în China  mai are astăzi patru oficiali (ambasador+trei funcționari/foto jos), nu opt cât apar pe site-ul ambasadei. Din cei opt, o parte au plecat din Beijing de un an de zile, alții de o jumătate de an, un alt semn al seriozității și responsabilității diplomatice românești, nu doar a șefului de misiune pe care îl protejați și tolerați.
Pentru protejatul Vasilică Constantinescu, din bugetul Românei se cheltuie, lunar, aproape 24.000 Euro: aproximativ 10.000 Euro salariu + 12.000 USD chiria rezidenței personale, pentru că acesta nu suportă condițiile din Ambasadă.

Dan Tomozei,
Beijing / 6 Ianuarie 2023

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Scrisoare deschisă: Oamenii nu sunt vite, domnule ministru Aurescu!

 1. Dante spune:

  Țara de cacao, plină de impostori. Diplomația a ajuns de râsul curcilor, atât în țară cât si prin străinătățuri!!. Noroc că nu mai avem mult de tras. Colonie americană suntem la buna dispoziție a Marelui Urs!

 2. Vlad Tepes spune:

  Domnule Tomozei, cu chiriasul de la MAE nu aveti a discuta.
  El este un agent preaplecat !
  Responsabil este Iohanis care, de frica americanilor, ar fi capabil si sa rupa relatiile diplomatice cu China !
  El are ordine precise, mai ales ca nu se stie cum vor evolua lucrurile in problema reintegrarii in patria mama a Formosei.

 3. Mihaela Seghedin spune:

  De acord cu tine,Dan Tomozei.Dacă nu se schimbă ceva și în România,ne vor conduce țiganii,cocalarii,bișnițarii,mafioții,toți proștii.Românii nu văd realitatea?România sa manelizat!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.