Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimii 61 de ani

Populația totală a Chinei a scăzut cu 850.000 de persoane în 2022, față de anul 2021, fiind de 1,4118 miliarde, au anunțat azi reprezentanții Biroul Național de Statistică (NBS). Este pentru prima dată în ultimii 61 de ani când China înregistrează o scădere a populației.
În 2022, China a înregistrat aproximativ 9,56 milioane de nou-născuți, în scădere cu 10,62 milioane față de anul 2021. De asemenea, rata natalității a fost de 6,77 nașteri la 1.000 de persoane, în scădere de la 7,52 (în 2021), în timp ce rata mortalității la nivel național a fost de 7,37 la 1.000 de persoane, ceea ce a făcut ca rata creșterii naturale să devină negativă, de 0,6 la 1.000 de persoane.

Reprezentanții NBS au arătat că scăderea populației cu 850.000 în 2022 nu este un fenomen surprinzător, având în vedere că rata fertilității în China a rămas sub nivelul din 1992, în condițiile în care durata educației în China este mai mare, tinerii se căsătoresc târziu, având un copil sau doi mult mai târziu.

Presa chineză consemnează că pentru o perioadă relativ lungă, China va înregistra o creștere zero a populației, mai degrabă decât o creștere negativă. Acest lucru se datorează și faptului că pandemia COVID-19 a diminuat dorința de a avea copii, în ultimii trei ani. Persoanele care plănuiau să aibă un copil au fost sfătuite să nu se vaccineze, iar cei care s-au infectat au fost sfătuiți să nu planifice un copil, până la șase luni după testarea negativă.
Pe de altă parte, politica de stimulare privind cel de-al doilea și al treilea copil, lansată în luna Iunie 2021, este așteptată să dea rezultate, guvernul de la Beijing anunțând că va încuraja și sprijini material noile familii, în următorii ani.

Luând în considerare aceste aspecte, sociologii și antropologii chinezi care studiază fenomenul demografic susțin că este posibil ca țara să atingă un vârf al natalității în următorii ani, ceea ce va fi semnificativ pentru societatea îmbătrânită, în condițiile în care viața socială revine la normal, post-pandemic.

Pe de altă parte, reprezenanții NBS au arătat că sunt necesare observații suplimentare înainte de a concluziona că R.P. Chineză a intrat cu adevărat într-o etapă de creștere negativă a populației.

Odată ce de mai mulți ani a fost eliminată politica unui singur copil, dacă tinerele familii chineze vor da naștere măcar unui singur copil, China va ajunde la o populație de 1,2 miliarde locuitori până în 2050, ceea ce înseamnă că va rămâne o piață cu un potențial uriaș. De asemenea, China va avea 600-650 de milioane de oameni în grupa de vârstă 16-59 de ani, până la mijlocul acestui secol, cifră mai mare decât întreaga forță de muncă din toate țările dezvoltate.

Comparativ cu anul 2010, forța de muncă a Chinei a scăzut cu peste 10% până în 2020, avantajul demografic fiind preconizat că va continua să scadă sau chiar să dispară în următorii 5-6 ani.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.