Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu 3% în 2022, ajungând la nivelul record 121 trilioane de yuani (aproximativ 17,93 trilioane USD), menținând o expansiune stabilă și a doua poziție la nivel mondial, în condițiile în care factori externi și economia mondială a generat influențe nefavorabile, au anunțat astăzi reprezentanții Biroul Național de Statistică (NBS). În ciuda faptului că a reușit să depeșească o serie de provocări majore: epidemia internă și pandemia COVID-19, tensiunile geopolitice, creșterea ratelor dobânzilor și scăderea cererii externe, China ratează pentru prima dată, în ultimii zeci de ani ținta de creștere propusă, anunțată la nivelul de 5,5%, la începutul anului 2022 (vezi grafic).
În ciuda acestor factori, China rămâne una dintre principalele țari după nivelul creșterii economice, depășind cele mai multe dintre economiile majore, inclusiv SUA. Totodată, în 2022, China a continuată să rămână locomotiva economiei globale, atenuând inflația la nivel mondial și asigurând procesul de stabilizare a lanțurilor de aprovizionare, fragmentate. Mai mult, în 2022, contribuția Chinei la creșterea economiei globale a fost de aproximativ 30%.
Reprezentanții NBS au arătat că, în condițiile în care economia Chinei a crescut cu 2,3% în 2020, 8,4% în 2021 și 3% în 2022, sub impactul pandemiei COVID-19, creșterea medie a ultimilot trei ani a fost de 4,57%.
Potrivit datelor prezentate, astăzi, valoarea adăugată industrială a economiei chineze a crescut în 2022 cu 3,6%, investițiile în active fixe au crescut cu 5,1%, în timp ce vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,2%.
Prognozele pentru anul anul în curs arată că PIB-ul Chinei va înregistrat o creștere de 4,5-5,5%, consumul intern urmând să fie principalul pilon de redresare, pe fondul unei posibile recesiuni globale. Date oficial privind ambițiile economice ale guvernului de la Beijing urmează să fie prezentate în cadrul sesiunilor de primăvară ale Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC) 2023.
Totodată, analiștii chinezi susțin că, în 2023, țara va continua să se confrunte cu provocări sumbre, cu multiple fațete, în special în ceea ce privește exporturile, pe fondul scăderii cererilor globale, condiții în care consumul intern și investiții străine vor reprezenta două dintre bazele creșterii economice.