China și Rusia susțin soluționarea politică a crizei din Ucraina

China apreciază faptul că Rusia reafirmă dorința de a rezolva criza ucraineană prin dialog, Beijingul continuând să susțină o poziție obiectivă și corectă în soluționarea politică a crizei, a declarat miercuri, la Moscova, Wang Yi, directorul Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, în cadrul întâlnirii avute cu președintele Vladimir Putin.

Wang Yi a subliniat că autoritățile de la Beijing depune toate eforturile pentru a media complicatul conflict Rusia-Ucraina, chiar dacă SUA și țările occidentale sunt mai interesate să trimită arme pentru a întreține luptele în curs de desfășurare.

Wang a susținut că situația internațională actuală este complexă și gravă, însă relațiile China-Rusia au trecut testul, devenind mai mature, reziliente și stabile, parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare China-Rusia nefiind afectat, interferat sau constrâns de o terță parte. Acest lucru se datorează faptului că relațiile dintre cele două țări se bucură de o bază politică, economică și culturală solidă, sunt calme și realiste.

Oficialul chinez a subliniat că este important să fie urmărită dezvoltarea unei lumi multipolare și a unei democrații mai mari în relațiile internaționale, în concordanță cu tendința vremurilor și cu aspirația majorității țărilor.

La rândul său, președintele Vladimir Putin a declarat că relațiile Rusia-China se îndreaptă spre obiective stabilite, cooperarea bilaterală în diverse domenii și coordonarea în cadrul organizațiilor multilaterale, cum ar fi Organizația de Cooperare de la Shanghai și BRICS, înregistrând rezultate fructuoase. Consolidarea solidarității și coordonării în afacerile internaționale este extrem de importantă în promovarea democrației în relațiile internaționale, în susținerea echilibrului și stabilității internaționale, a subliniat Putin.

Potrivit datelor prezentate public la Beijing, China va face tot posibilul pentru a media dialogul dintre Rusia și Ucraina, însă dacă un plan de pace va fi eficient depinde de ambele țări, dar și de părțile implicate în conflict. Având în vedere că autoritățile de la Kiev sunt profund influențate de Washington, care nu este interesat de o încetare imediată a focului, preferând un conflict prelungit, pentru a continua subminarea Rusiei și schimbarea status quo-ul prin forță, este foarte greu de găsit o formulă fezabilă pentru pace, pe care ambele părți o pot accepta.

În timpul prezenței la Moscova, Wang Yi a mai derulat discuții cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și cu Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrushev.

Anterior vizitei în Rusia, Wang Yi, a avut un dialog cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, căruia i-a prezentat un plan de pace legat de războiul cu Rusia. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Kuleba, China urmează să trimită un document oficial detaliat în acest sens.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la China și Rusia susțin soluționarea politică a crizei din Ucraina

 1. Boboc Aurelian spune:

  Ce glumă bună ???
  China și Rusia vor pace 😉 😉
  Doi parteneri de afaceri de când lumea și pământul, unul invadator altul la fel(vezi Vietnam).
  Serios ??? Nu le e rușine ???
  Oricum niciunul nu are scrupule!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.