Pentru prima dată de la preluarea mandatului (31 Decembrie 2022), ministrul chinez de Externe, Qin Gang (foto) a ținut o conferință de presă, organizată în cadrul Sesiunilor de Primăvară 2023 – Adunarea Națională a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC), forul suprem al țării. Timp de aproape două ore, ministrul Qin Gang a răspuns unui număr de 14 întrebări, acoperind cele mai importante teme de politică externă vizate de Beijing: relația cu SUA, Rusia, UE, Japonia și lumea arabă, conflictul din Ucraina, relațiile economice globale, relațiile cu țările în curs de dezvoltare, dar și guvernanță globală și stabilitatea în Asia și Indo-Pacific.
Un excelent orator, Qin Gang s-a prezentat la conferința de presă având asupra lui doar Constituția RP Chineze, demonstrând încă odată experiența acumulată în timpul mandatului de Ambasador al Chinei în SUA, dar mai ales în timpul interviurilor acordate mass media americane. Succint, noul ministru chinez de externe vine să aducă nuanță imaginii Chinei, fermitatea și strictețea fiind combinată cu zâmbete și uneori cu un limbaj al gesturilor extrem de bine dozat, câtă vreme „lumea se află la o răscruce de drumuri”, într-o perioadă în care „se ciocnesc interese”.
Având în vedere cutuma conferințelor de presă organizate la Beijing, timp de aproape 110 minute, ministrul Qin Gang a avut posibilitatea răspundă unor întrebări care au servit ca proiecție și contur clar pentru perspectivele Chinei în cadrul relațiilor internaționale.
Astfel, China respinge decuplarea economică, se opune fracturării lanțurilor industriale și de aprovizionare, se opune sancțiunilor unilaterale. Apoi, ministrul Qin a fost extrem de clar arătând că relația China – Rusia devine tot mai stabilă, cu cât lumea în general devine mai instabilă, relația China – SUA trebuie să evite provocare și escaladare a tensiunilor câtă vreme percepția și opiniile SUA față de China „sunt grav distorsionate”, iar relația China – UE trebuie să rămână una multilaterală, bazată pe respect. Mai mult, ministrul Qin a subliniat că stabilitatea în Asia și regiunea Indo-Pacific este o condiție de bază a dezvoltării bunelor relații pe care China le derulează cu toate țările lumii, autoritățile de la Beijing fiind convinse că „niciun Război Rece nu ar trebui să fie relansat și nicio criză de tip Ucraina nu ar trebui repetată în Asia”. Nu în ultimul rând, ministrul Qing a subliniat că problema Taiwan este o problemă a Chinei, decidenții americani trebuind să înțeleagă foarte clar că aceasta reprezintă prima linie roșie în relațiile bilaterale.
Despre criza din Ucraina
Ministrul chinez de Externe Qin Gang a declarat „că criza din Ucraina este o tragedie care ar fi putut fi evitată”, China nefiind nici „creatorul crizei”, nici vreuna din țările care „furnizează arme părților implicate în conflict”. Arătând că există o mână invizibilă care escaladează conflictul din Ucraina, în opinia ministrului Qin „criza din Ucraina este, în esență, o erupție de probleme în guvernarea europeană de securitate”, context în care China alege pacea în locul războiului, dialogul în locul sancțiunilor și reducerea tensiunilor în locul focului.
„Ceea ce este necesar acum este calmul, rațiunea și dialogul, iar procesul negocierilor de pace ar trebui să înceapă cât mai curând posibil în criza din Ucraina”, a declarat Qin Gang, arătând că în fața provocărilor tot mai acute din regiunea Indo-Pacific, „niciun război rece nu ar trebui să fie relansat și nicio criză de tip Ucraina nu ar trebui repetată în Asia”.
Ministrul Qin a reiterat faptul că autoritățile chineze au adoptat și susțin o poziție independentă față de evenimentele din Ucraina, conturând opiniile și bazând acțiunile „pe baza propriilor observații”, câtă vreme „nu China a creat criza, nu China este parte”, iar „blamarea Chinei pentru ce se întâmplă în Ucraina este inacceptabilă”.
Arătând că la data de 24 Februarie China a prezentat un document de poziție în care se solicită renunțarea la mentalitatea Războiului Rece (vezi AICI), ministrul Qin a declarat că criza din Ucraina trebuie să se oprească, „altfel totul va scăpa de sub control”. Potrivit acestuia, „creșterea presiunilor și sancțiunilor nu vor rezolva problema, ci numai dialogul și respectarea îngrijorărilor de securitate ale tuturor părților implicate în Europa”.
Relația cu Federația Rusă
Cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât este mai imperativ ca relațiile dintre China și Rusia să avanseze constant, câtă vreme relația bilaterală nu reprezintă o amenințare pentru nicio țară și nici nu este supusă vreunei ingerințe sau discordii semănate de o terță parte, a declarat ministrul Qin Gang, subliniind că autoritățile de la Beijing se bazează pe parteneriate extinse și promovarea unui nou tip de relații internaționale.
Potrivit ministrului chinez de Externe, monedele internaționale și resursele nu ar trebui să fie folosite pentru sancțiuni unilaterale, cu atât mai puțin să fie un instrument pentru intimidare și constrângere politică și economică.
În opinia ministrului Qin, colaborarea dintre China și Rusia va oferi lumii forța motrice pentru multipolaritate, pentru o mai mare democrație în relațiile internaționale, iar echilibrul strategic și stabilitatea globală vor fi mai bine asigurate. Aceasta pentru că „China și Rusia au găsit o cale a relațiilor între țările majore, bazată pe încredere reciprocă strategică, pe bună vecinătate, dând un bun exemplu pentru un nou tip de relații internaționale”.
„În cadrul relațiilor între marile țări, țările majore trebuie să decidă ce vor pentru ele. China și Rusia dezvoltă o relație strategică și de încredere, acesta fiind un bun exemplu, un bun model pentru relațiile externe. (…)
Unele țări care acuză parteneriatul China-Rusia văd greșit relația, pentru că noi nu vizăm nicio țară sau o terță parte. Muncind împreună, China și Rusia asigură lumii multipolaritate și stabilitate lumii, iar relațiile bilaterale vor avansa. (…) Liderii celor două țări au contacte apropiate și mențin ancorate cele două țări, pentru dezvoltarea parteneriatului strategic bilateral, făcându-l din ce în ce mai puternic”, a arătat ministrul Qin Gang.
Relația cu Statele Unite ale Americii
Explicând că Statele Unite ale Americii sunt permanent în acțiuni de provocare și escaladare a tensiunilor bilaterale, ministrul chinez de Externe a arătat că autoritățile de la Washington au „încălcat dreptul internațional și practica internațională cutumiară, creând o criză diplomatică care ar fi putut fi evitată” în cazul balonului meteorologic. Mai mult, acesta a subliniat că percepția și opiniile SUA față de China „sunt grav distorsionate”. Chiar și așa, eforturile americane privind limitarea și suprimarea Chinei „nu va face SUA mai puternice și nici nu va opri procesul de reîntinerire a Chinei”. Iată de ce, autoritățile de la Beijing speră că Statele Unite vor explora un mod corect de a se înțelege cu China, „în beneficiul ambelor țări și al întregii lumi”.
Arătând că relațiile China-SUA trebuie să rămână stabile și bazate pe Cele trei comunicate comune China-SUA din 1972, 1979 și 1982 (vezi AICI), ministrul Qin Gang a subliniat că problema Taiwan reprezintă prima linie roșie care nu trebuie trecută de autoritățile de la Washington. „SUA au o responsabilitate majoră pentru că au cauzat problema Taiwan”, motiv pentru care le „îndeamnă să nu se mai amestece în afacerile interne ale Chinei”.
„În cazul incidentului cu balonul meteorologic nici măcar SUA nu au crezut în amenințare, dar au exagerat și dramatizat situația, creând o criză diplomatică pe care o puteau evita”, a declarat ministrul Qin, subliniind că „politica SUA privind China este pe o cale greșită”. Mai mult, ministrul chinez a întrebat: „Dacă SUA nu se vor opri și vor continua pe linia confruntării, cine va suporta rezultatele catastrofice? Este în interesul ambelor țări și a umanității să se evite confruntarea. China va face tot posibil să se opună confruntării. Dar, dacă SUA au ambiția să redevină mare din nou, asta să nu o facă prin blocarea procesului de reîntinerire a Chinei. Acțiunile americane de constrângere și opresare nu vor opri procesul de reîntinerire a Chinei”, a declarat Qin.
În opinia ministrului chinez, China și SUA pot avea o evoluție comună în lume, „dar tot mai multă lume este îngrijorată de evoluția relației, mizând tot mai mult pe rațiunea Chinei. (…) Sperăm că liderii americani să asculte vocea oamenilor, refuzând să fie dominați de falsa corectitudine politică”.
Taiwan, o problemă internă a Chinei
Solicitat să explice poziția Chinei cu privire la Insula Taiwan, ministrul Qin Gang a declarat că se aștepta la o astfel de întrebare, motiv pentru care a adus cu el Constituția Republicii Populare Chineze în care se menționează că Insula Taiwan este parte integrantă. „Nicio țară nu are dreptul să intervină în afacerile Taiwanului, deoarece rezolvarea problemei Taiwanului este o afacere internă a Chinei”, pentru care Beijingul va da „dovadă de cea mai mare sinceritate și va depune toate eforturile pentru a realiza o reunificare pașnică”, totodată rezervându-și toate drepturile de „a adopta toate măsurile necesare” câtă vreme problema Taiwan se află în centrul intereselor fundamentale ale Chinei.
Pentru aceasta, China cere întregii lumi, în special SUA să înceteze provocările și să respecte fundamentul principiului „o singură China”, o intervenție a SUA în Taiwan ducând la „zdruncinarea bazei relațiilor China-SUA”.
„Problema Taiwan este o problemă nucleu și prima linie roșie care nu trebuie trecută în relațiile cu SUA,
țară care trebuie să oprească interferența în problemele interne ale Chinei”, a afirmat ministrul Qin. Mai mult, acesta a lansat o întrebare retorică: „Poporul chinez are dreptul să se întrebe de ce SUA se implică în respectarea teritoriului Ucrainei, dar nu respectă teritoriul Chinei, producând provocări?”
China în politica externă globală
Solicitat să prezinte principalele direcții de acțiune ale diplomației chineze în mandatul său, ministrul Qin Gang a subliniat că va fi continuat procesul de apărare a intereselor de bază ale Chinei, vor fi respinse orice atacuri la adresa integrității și suveranității naționale, simultan cu un „proces de consolidare și construire a parteneriatelor extinse cu alte țări, în numele prieteniei și intereselor comune”.
China va construi noi relații care va fi apăsat butonul de accelerare a procesului de dezvoltare, va promova multilateralismul, pentru o lume mai echitabilă și justă, „diplomația pentru oameni fiind ghidul principal, pentru protejarea propriilor oameni și pentru securitatea lumii”.
China, cinci surse de inspirație oferite lumii
Întrebat care sunt motivele și sursele de inspirație pe care modernizarea Chinei le oferă lumii, ministrul Qin Gang a enumerat cinci argumente, valoroase mai ales pentru țările în curs de dezvoltare: prima sursă de inspirație este INDEPENDENȚA; a doua vizează plasarea oamenilor și intereselor oamenilor pe primul loc, economic, cultural și social, „oamenii din întreaga lume trebuind să se bucure de aceleași drepturi și de egalitate”; a treia sursă de inspirație vizează dezvoltarea pașnică, „dezvoltarea Chinei neurmărind colonizarea ci cooperarea cu beneficii comune, o variantă diferită de modul de modernizare occidental. Modernizarea nu trebuie să folosească doar pentru câteva țări sau indivizi”; a patra sursă este reprezentantă de deschidere și inclusivitate, China fiind „o floare, dar 100 de flori în dezvoltare putând oferi o dezvoltare comună”; a cincea sursă de inspirație oferită de China vizează dezvoltarea în unitate, aceasta fiind singura care poate să asigure forță dezvoltării, „evitând iluziile și falsele realității”.
Potrivit ministrului Qin Gang, procesul de modernizare a Chinei este axat pe pace și modernizare, atât intern, cât și la nivel global, politicile chineze vizând o lume cu destin și soartă comună.
Lumea se află în confuzie
Lumea se află în confuzie și trebuie văzut ce este greșit cu lumea, a declarat ministrul Qin, atrăgând că „lumea se află la o răscruce de drumuri”. În aceste condiții, China propune o dezvoltare corectă pentru întreaga lume, mesajul central fiind acela că întreaga comunitate internațională trebuie să coopereze, pentru a se ajunge la o comunitate cu destin comun, prin solidaritate și cooperare, pentru asigurarea stabilității și prosperității.
„Propunerea Chinei vizează renunțarea la egoism, pentru asigurarea intereselor comune. Guvernarea globală trebuie să se ghideze după solidaritate, respingând hegemonia, abandonând confruntarea”, a declarat Qin Gang.
China respinge strategia Indo-Pacific lansată de SUA
Strategia Indo-Pacific lansată de SUA este „o tentativă de a construi un bloc exclusiv, pentru a provoca confruntări, pentru a decupla lanțurile globale”, a declarat ministrul Qin Gang, catalogând intențiile americane „o strategie regională care urmărește să încercuiască China”. „În termeni de securitate economică, securitatea și dezvoltarea trebuie asigurată în comun, între țările din vecinătate aflate în Asia-Pacific, în cadru unei relații de câștig reciproc”, a subliniat ministrul, evidențiind că „unele îngrijorări legate de evoluția economiei Chinei nu sunt justificate”, previziunile de dezvoltare pentru 2023 fiind mult peste ale celorlalte economii dezvoltate ale lumii, China rămânând pricipală țintă pentru investițiile străine.
Relația cu țările Arabe
Prioritate în politica externă și economică a Chinei, relația cu țările din Orientul Mijlociu reprezintă o prioritate strategică, fiind demarată construcția comunității China-Țările Arabe cu soartă comună, a arătat ministrul Qin. Mai mult, China susține autonomia strategică a țărilor arabe, susține respectul total al țărilor din regiune și se angajează să nu intervină în afacerile interne ale țărilor arabe.
Relația cu Uniunea Europeană
Ministrul Qin Gang a declarat că relația China – Uniunea Europeană (UE) trebuie privită din perspectiva a două civilizații și două importante forțe economice, care trebuie să se respecte reciproc la nivelul intereselor strategice, „fără să caute să controleze sau să blocheze una din părți”. În opinia acestuia, indiferent cum va evolua situația, China va trata UE ca pe un partener comprehensiv, susținând autonomia strategică și securitatea acesteia, promovând parteneriatul strategic, depunând eforturi pentru o relație multilaterală bazată pe respect, evitând fracturările.
„Dorim să colaborăm cu Europa pentru a depăși perturbările și provocările, pentru a continua aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător China-UE și pentru a contribui la mai multă stabilitate, certitudine și energie pozitivă într-o lume a schimbărilor și a dezordinii”, a declarat Qin Gang.
Susținerea țărilor în curs de dezvoltare
Un alt domeniu în care China anunță că va continua să se implice cu putere vizează sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare, țări care trebuie să aibă o reprezentare mai largă și o voce mai puternică în afacerile internaționale. Aceasta cu atât mai mult cu cât „țările în curs de dezvoltare reprezintă mai mult de 80% din populația globală și mai mult de 70″ din creșterea economică globală. Oamenii din aceste țări au dreptul la o viață mai bună, iar țările în curs de dezvoltare au dreptul la o mai mare reprezentare și la o voce mai puternică în afacerile internaționale”, a declarat ministru Qin.
China susține că țările țările trebuie să fie interdependente, iar singura soluție pentru ca omenirea să ajungă la un prosperitate este aceea a comunității internaționale care trebuie să se unească pentru cooperare.
Inițiativele Chinei și „capcana datoriilor”
Inițiativele de dezvoltare și de securitate lansate de China sunt promovate ca „un bun public de înaltă calitate, construit în comun cu toți partenerii, ale căror beneficii sunt împărtășite de lume”, a declarat ministrul Qin Gang. Vorbind despre inițiativa „O centură, un drum” (BRI), acesta a arătat că în ultimii zece ani aceasta a creat 420.000 de locuri de muncă în diferite țări și a ajutat la ieșirea din sărăcie a 40 de milioane de oameni. BRI a atras participarea a peste trei sferturi din țările din lume și 32 de organizații internaționale.
Pe de altă parte, ministrul a respins acuzațiile lansate de occident privind capcana datoriilor, susținând că „China ar trebui să fie ultima țară care să fie acuzată”, câtă vreme „China a făcut eforturi pentru a ajuta țările aflate în dificultate și este cel mai mare contribuitor la Inițiativa G20 de suspendare a serviciului datoriei”.
Mitul „modernizării occidentalizate”
Modernizarea Chinei oferă soluții pentru multe provocări cu care se confruntă dezvoltarea umană, a evidențiat ministrul Qin Gang, arătând că realizarea modernizării unei țări cu peste 1,4 miliarde de oameni este fără precedent în istoria omenirii, având o profundă semnificație globală.
„Acest succes distruge mitul că modernizarea este occidentalizarea. Creează o nouă formă de avansare umană și oferă o sursă importantă de inspirație pentru lume, în special pentru țările în curs de dezvoltare”, a declarat Qin, arătând că modernizarea chineză nu este realizată prin război, colonizare sau jaf, fiind dedicată păcii, dezvoltării, cooperării și beneficiilor reciproce, armoniei dintre umanitate și natură.
O exprimare atit de explicita, din partea ministrului de externe al Chinei, ilustreaza faptul ca drumul SUA pe acest Pamint este stabilit.
Monstrul se va mai zvircoli o perioada, va mai face victime nevinovate, asa cum s-a intimplat de cind a aparut, dar pe masura ce va singera tot mai tare, se va domoli si va intra in coma.
SUA nu mai are variante; fie se conformeaza noului curs, fie implodeaza !
Doamne ajuta !
Citesc o declaratie (facuta de Qin Gang, azi, intr-o conferinta de presa din cate inteleg) care, daca e adevarata, m-a pus serios pe ganduri…….
„Dacă Statele Unite nu frânează și continuă să meargă cu viteză pe o cale greșită, niciun fel de balustradă nu poate preveni deraierea, care va deveni conflict și confruntare, și cine va suporta consecințele catastrofale?”
Uluitoare aceasta declaratie (daca e adevarata !) pentru ca limbajul atat de direct, de clar si neechivoc arata ca – practic – negocierile din spatele usilor inchise au esuat !
Dvs. domnule Tomozei puteti confirma exactitatea acestei declaratii ? Multumesc
Este o traducere pe care am văzut-o preluată în presa din România, care citează o sursă britanică. Da, ideea este asta.
Ministrul a fost clar, direct, fără menajamente, însă nuanțat și explicit în favoarea dialogului. Altfel, dacă cineva îndrăznește, China nu se ferește și nu se teme de confruntare.
Multumesc
Daca Rusia va fi umilita in Ucraina, viitoarea tinta a SUA si Occidentului va fi China. Si va fi mult mai usor pentru americani si occidentali sa lupte cu o China izolata pentru ca o infrangere a Rusiei va da semnal tuturor tarilor care inca se opun lumii unipolare ca hegemonia Occidentala este de necontestabila..