CHINA în 2023 | Creștere PIB de 5%, 12 milioane de locuri de muncă noi, 7,2% din PIB pentru apărare, 4% pentru educație

China își propune o creștere economică de aproximativ 5% în 2023 cu un deficit de 3%, va aloca 4% din PIB pentru Educație, 7,2% pentru Apărare (peste 1,55 trilioane yuani, aproximativ 225 miliarde USD), va crea 12 milioane de locuri de muncă noi, cu o rată a șomajului urban de aproximativ 5,5%, va realiza o producție de cereale la peste 650 milioane tone (+50 milioane tone), a anunțat astăzi premierul Li Keqiang (foto), în fața delegaților participanți la Adunarea Națională a Reprezentanților Poporului (ANRPC), forul suprem consultativ și legislativ al Chinei, reuniți la Marea Sală a Poporului din Beijing.

În cadrul raportului de activitate al guvernului pe anul 2022 și al ultimului său mandat de premier, timp de 50 de minute (cel mai scurt raport prezentat de la preluarea funcției, în luna Martie 2013) Li Keqiang a subliniat că, în ultimii cinci ani China a parcurs o perioadă memorabilă și remarcabilă, a depășit numeroase teste și a realizat evenimente majore în dezvoltarea economică și socială. În ciuda efectelor pandemiei, în 2021 China a depășit bariera de 100 de trilioane yuani, ajungând la 114 trilioane yuani (aproximativ 17,7 trilioane USD), pentru ca în 2022 să ajungă la peste 121 trilioane yuani (aproximativ 17,5 trilioane USD, la cursul zilei). De asemenea, în 2022, rata de urbanizare a țării a ajuns la 65,22%.

De asemenea, în cadrul raportului, premierul Li a arătat că economia chineză a demonstrat un potențial vast și un puternic impuls pentru continuarea creșterii, China reușind să mențină stabilitatea economică și socială, în condițiile în care sunt necesare eforturi pentru a pune în aplicare o politică monetară prudentă.

Pe acest fond, China vizează în 2023 o creștere constantă atât a volumului și calității importurilor și exporturilor, cât și echilibrul balanței de plăți, simultan cu menținerea stabilității cursului de schimb al yuanului, intensificând eforturile pentru atragerea și utilizarea investițiilor străine.

Potrivit premierului Li Keqiang, China a câștigat lupta critică împotriva sărăciei, în ultimii cinci ani demarând procesul revitalizării zonelor rurale. În urma eliminării sărăciei absolute, au fost instituite mecanisme eficiente pentru monitorizare și asistență, pentru prevenirea recidivării sărăciei. În domeniul social, China rămâne angajată în procesul de îmbunătățire a serviciilor de îngrijire a persoanelor vârstnice, în perfecționarea politicilor de sprijin privind nașterea.

Taiwan, Hong Kong, Macao

În cadrul raportului, premierul chinez a subliniat că autoritățile de la Beijing vor adopta măsuri ferme pentru a bloca eforturile care vizează independența Taiwanului, avansând procesul de reunificare pașnică a țării.
De asemenea, Guvernul central va sprijini regiunile Hong Kong și Macao în procesul de dezvoltare economică lor și îmbunătățirea vieții oamenilor, pentru menținerea prosperității și stabilității pe termen lung.
Astfel, China va susține cu fermitate politica „o țară, două sisteme”, în temeiul căreia locuitorii din Hong Kong administrează Hong Kong, iar cei din Macao administrează Macao, beneficiind de un grad ridicat de autonomie, în timp ce guvernul central se va asigura că ordinea constituțională în cele două regiuni este menținută, conform Constituției Chinei și legilor de bază ale celor două regiuni, că Hong Kong și Macao sunt administrate de patrioți.

Casă, hrană și aer curat

Potrivit raportului guvernamental, China a crescut suprafețele agricole cu standarde ridicate cu 30,4 milioane de hectare în ultimii cinci ani, rata de mecanizare a culturilor, de la arătură, la recoltare, ajungând de la 67, la 73%.
Odată cu dezvoltarea agriculturii au fost asigurate condiții mai bine de trai în mediul rural, acoperirea rețelelor de apă potabilă în gospodării ajungând la 87%, iar numărul caselor consolidate fiind de peste 24 de milioane.
Pe de altă parte, China a reușit, în ultimii ani să aibă o calitate a aerului bună sau excelentă în 86,5% din zilele ultimilor cinci ani (+4%).

7,2% din PIB alocat Apărării

Potrivit proiectului de buget pentru Apărare, în 2023 Guvernul Chinei va menține pentru al optulea an consecutiv o alocare de o singură cifră, 7,2% (față de 7,1% în 2022), autoritățile de la Beijing fiind dispuse să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a pune în aplicare Inițiativa de Dezvoltare Globală și Inițiativa de Securitate Globală.

„Ne vom menține angajamentul în fața unei politici externe independente, de pace și dezvoltare pașnică, vom continua prietenia și cooperarea cu alte țări pe baza celor cinci principii ale coexistenței pașnice*, a arătat premierul Li Keqiang (foto). Potrivit acestuia, China va rămâne fermă în urmărirea unei strategii de deschidere în beneficiul reciproc, „lucrând pentru a protejarea păcii mondiale, contribuind la dezvoltarea globală și menținerea ordinii internaționale”.

* Cele cinci principii ale coexistenței pașnice (和平共处五项原则/hé píng gòng chǔ wǔ xiàng yuán zé) sunt normele fundamentale și permanente ale Chinei în relațiile internaționale. China susține că pentru promovarea păcii și dezvoltării mondiale sunt necesare respectare a cinci principii de bază: (1) respectarea fermă a principiului egalității suverane; (2) respectarea și menținerea diversității civilizațiilor lumii; (3) promovarea dezvoltării comune a economiilor lumii pe baza egalității și a beneficiilor reciproce; (4) menținerea păcii și securității prin dialog și cooperare; (5) acordarea unui domeniu de aplicare deplin a rolului ONU și al altor mecanisme multilaterale.
Cele cinci principii au fost promovate de premierul Zhou Enlai, în anul 1953-1954 (în cadrul vizitelor efectuate în India și Myanmar, cu privire la relațiile bilaterale în Regiunea Tibet), vizând succint respectul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială, neagresiunea reciprocă, neamestecul în afacerile interne ale celuilalt, egalitatea și beneficiul reciproc, și coexistența pașnică.
În luna Iunie 1954, Cele cinci principii au fost incluse în Comunicatul comun semnat de premierii Zhou Enlai și Jawaharlal Nehru, devenind componentă în diverse documente internaționale, fiind acceptate ca norme de bază în relațiile dintre țări.

„Capacitatea noastră de mobilizare a apărării naționale a fost sporită. Prin aceste eforturi, ne-am protejat pe deplin suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei”, a subliniat premierul Li, în condițiile în care în 2027 va fi marcat centenarul Armatei Populare de Eliberare.

Alocarea bugetară asigurată pentru 2023 asigură eforturile Chinei pentru a răspunde nevoii de modernizare a apărării sale naționale, pentru protejarea suveranității naționale, integrității teritoriale și intereselor de dezvoltare, care se confruntă cu amenințări și instabilități externe.
Propunerea de buget pentru apărare, păstrează un ritm mediu de creștere anual de 6,6% în perioada 2020 -2022, asigurând parcursul de modernizarea militară și de răspuns la amenințările în creștere la adresa securității naționale și globale, dar și pentru promovarea diplomatică militară.
China își propune să realizeze modernizarea apărării naționale și a forțelor armate până în 2035, forțele armate chineze trebuind să capete valențe de clasă mondială, până la mijlocul Secolului 21.

4% din PIB pentru educație

În ultimii ani, China a menținut cheltuielile bugetare anuale pentru educație la peste 4% din PIB, fiind asigurată o creștere semnificativă a cheltuielilor per elev. În aceste condiții, rata de școlarizare în învățământul obligatoriu de nouă ani a ajuns la 95,5%.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2023, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.