Qing Gang: Diplomația chineză va trebui să înfrunte „șacalii sau lupii”

Diplomația Chinei nu duce lipsă de bunătate și bunăvoință, însă, în fața „șacalilor sau lupilor”, diplomații chinezi nu vor avea de ales decât să îi înfrunte cu fruntea sus, pentru a proteja patria mamă, a declarat ministrul chinez de Externe, Qin Gang (foto), în prima conferință de presă ținută de la preluarea mandatului (31 Decembrie 2022). Poziționarea ministrului chinez a fost făcută pe fondul unei întrebări care a vizat eticheta primită din partea mass media americane, după ce a preluat mandatul de Ambasador al Chinei în SUA.

„Îmi amintesc că atunci când am fost pentru prima dată în SUA ca ambasador, presa americană a exclamat: ‘A venit războinicul lup chinez!’. Dar, când m-am întors pentru a deveni ministru de externe, nu am mai fost catalogat cu acest titlu de presa americană. Simt că am pierdut ceva”, a declarat zâmbind ministrul Qin, accentuând că în fața „șacalilor sau lupilor”, trebuie să ai o atitudine fermă, cu precădere în fața asalturilor permanente care stigmatizează și provoacă permanent China, mai ales în chestiunea Taiwan.

Comentatorii și analiștii chinezi, susțin după conferința de presă de ieri, că exprimarea ministrului Qin trebuie văzută în cadrul intereselor naționale ale Chinei și moralitatea menținerii păcii și stabilității, pentru care diplomații chinezi vor fi mereu implicați.

Mai mult, presa chineză subliniază reacțiile stârnite de declarațiile noului ministru de Externe, arătând că „acolo unde se susține că diplomația Chinei devine din ce în ce mai dură, de fapt este arătat faptul că acele țări se simt vizate, dar și cine sunt lupii și șacalii în relațiile internaționale de astăzi”.

CHINA | Agenda 2023 pentru 1,4 miliarde de oameni

Apoi, susținând că „ascensiunea și căderea lumii (chineze – n.m.) este responsabilitatea fiecărui individ”, ministrul Qin a lansat un mesaj tuturor tinerilor din China, ca o chemare tradițională, reînnoită, în condițiile în care SUA și principalii aliați, precum Japonia, nu pot tolera renașterea Chinei.

Global Times arată că problemele personale ale chinezilor trebuie să acopere și protejarea intereselor naționale, odată cu respingerea oricăror manifestări „care denigrează patriotismul poporului chinez”, în condițiile în care „țara este bariera exterioară care ne protejează interesele personale. Oricine nu ne lasă țara noastră în pace, oricine dorește să țină sub control și să distrugă dezvoltarea Chinei, va deveni un inamic împotriva cărora vom lupta”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2023, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Qing Gang: Diplomația chineză va trebui să înfrunte „șacalii sau lupii”

  1. andron spune:

    Demnitate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.