LI QIANG: Oamenii nu sunt interesați de PIB, ci de locul de muncă, de venituri, de educație, sănătate

„Majoritatea oamenilor nu stau tot timpul cu ochii pe creșterea Produsului Intern Brut (PIB). Oamenilor le pasă mai mult de cele care se întâmplă în viața lor de zi cu zi: locuința, locul de muncă, veniturile, educația, serviciile medicale, mediul”, prin urmare, „guvernul trebuie acționeze pentru a realiza ceea ce simt oamenii și să acționeze în conformitate cu aspirațiile oamenilor”, a declarat astăzi noul premier al Chinei, Li Qiang (foto), în prima conferință de presă ținută de la preluarea funcției. Iată de ce, Li Qiang a subliniat că filosofia de dezvoltare a noului guvernul de la Beijing va fi centrată pe oameni, „scopul final al activităților Partidului Comunist Chinez și al guvernului fiind acela de a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor”.

Cu o gestică și vivacitate care îl evidențiază între premierii ultimilor zeci de ani, Li Qiang vine la conducerea guvernului chinez cu experiența acumulată în administrarea metropolei Shanghai. Poate de aici absența atitudinii încruntate, excesiv de sobre, a politicienilor chinezi de top.

Având în față și pe noul ministru chinez de Externe, Qin Gang, această schimbare de abordare în atitudine pare să fie o dominantă a noii echipe de conducere a Chinei. Timp de aproape 90 de minute, Li Qiang a răspuns întrebărilor venite din partea presei participante la Sesiunile de Primăvară 2023, oferind o serie de detalii cu privire la țintele Chinei în 2023.

Creștere PIB de 5%

Atingerea țintei de creștere a produsului intern brut (PIB) pentru 2023 de aproximativ 5% pe baza actuală ridicată a producției economice a Chinei nu este o sarcină ușoară, necesitând eforturi susținute, a declarat premierul Li Qiang.
Acesta a subliniat că China va continua reforma economică a pieței socialiste, va promova deschiderea la un nivel mai înalt și va da o vitalitate mai puternică dezvoltării, prin aprofundarea procesului de reformă și deschidere.

O sarcină dificilă a Chinei în 2023 este reprezentată de stabilizarea creșterii economice, problemă nu doar pentru China, ci pentru toate țările lumii, având în vedere numeroșii factori de incertitudine și instabilitate. Guvernul chinez va pune accentul pe asigurarea unei creșteri stabile, pe ocuparea forței de muncă și stabilitatea prețurilor, în timp ce „cheia pentru a căuta succesul constă în realizarea de noi progrese în dezvoltarea de înaltă calitate”.

China va utiliza în mod eficient o serie de politici în mobilizarea politicilor macro, pentru extinderea cererii, promovarea reformei și inovării, pentru prevenirea și dezamorsarea riscurilor, a declarat Li, adăugând că vor fi îmbogățite, ajustate și îmbunătățite politicile în funcție de necesitățile apărute în procesul de aplicare.

În opinia noului premier, dezvoltarea Chinei este susținută de avantaje multiple, între care o piață vastă, un sistem industrial complet, resurse umane abundente, o bază solidă pentru dezvoltare și o forță instituțională notabilă. „Cred că economia chineză va înfrunta furtuna și valurile, și va naviga spre un viitor mai luminos”, a declarat Li.

Taiwan, Hong Kong, Macao

Restabilirea cât mai devreme a schimburilor normale și cooperarea regulată între cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan continuă să fie o aspirație comună, necesitând eforturi comune din partea ambelor părți, a declarat premierul Li Qiang.
China continentală va continua să promoveze schimburile economice, culturale și cooperarea Taiwanul în baza principiului existenței unei singure China și a Consensului din 1992, Li exprimând speranța ca tot mai mulți compatrioți și companii din Taiwan să ajungă în zona continentală.

În același timp, acesta a susținut că Hong Kong și Macao se vor bucura de un viitor tot mai bun, având sprijinul deplin al guvernului central, în cadrul garanțiilor instituționale oferite de politica „o țară, două sisteme”, cele două regiuni revenite la teritoriul Chinei trebuind să își consolideze competitivitatea globală.

Securitatea alimentară și locurile de muncă

Securitatea alimentară a Chinei este garantată în ansamblu, guvernul preocupându-se ca bolul de orez al celor 1,4 miliarde de chinezi să fie întotdeauna ferm asigurat.

Astfel, producția anuală de cereale din China în 2023 va fi de peste 650 milioane tone (al optulea an consecutiv), fiind crescută tot mai mult capacitatea de producție a cerealelor, cu două direcții de bază: extinderea terenurilor arabile și producerea de semințe de calitate. Totodată, guvernul de la Beijing va încuraja fermierii să producă mai multe cereale, prin politici guvernamentale de sprijin.

Xi Jinping: China trebuie să construiască un „Mare Zid de oțel”

Premierul Li a subliniat că guvernul va continua strategia de ocupare a forței de muncă, având în vedere creșterea sprijinului pentru stimularea creării noi de locuri de muncă.
În mod special, sprijinul va fi crescut în ceea ce privește serviciile de ocupare a forței de muncă și formarea profesională, simultan cu o serie de măsuri pentru stabilizarea și extinderea ocupării forței de muncă. De asemenea, guvernul de la Beijing va sprijini și reglementa dezvoltarea unor noi forme de ocupare a forței de muncă.

Arătând că în 2023 China va avea un nivel record de 11,58 milioane de absolvenți de facultate care trebuie să intre în câmpul muncii, premierul Li a declarat că un număr atât de mare adaugă o presiune suplimentară pieței muncii. „Dar, dacă o privim dintr-o perspectivă de dezvoltare, este un lucru bun. Pentru că, cu atât de mulți tineri care intră în câmpul muncii, se va injecta energie și vitalitate în societatea noastră”.

Relația China – SUA

China și Statele Unite ale Americii pot și trebuie să coopereze, existând multe lucruri pe care cele două țări le pot realiza prin cooperare, a susținut noul premier Li Qiang. Pentru aceasta, cele două țări trebuie să respecte și să aplice consensurile la care au ajuns liderii Chinei și SUA.

Arătând că există o serie de voci în SUA care susțin decuplarea de China, premierul Li s-a întrebat „cât de mulți oameni pot beneficia cu adevărat în urma acestei decizii?”, în condițiile în care schimburile comerciale bidirecționale China – SUA s-au ridicat, în 2022, la nivelul record de aproape 760 miliarde USD. În aceste condiții, „China și SUA sunt strâns legate între ele din punct de vedere economic, ambele având de câștigat din dezvoltarea celeilalte părți”.

Prezentând din experiența de primar al orașului Shanghai (30 milioane locuitori), Li a arătat că decidenții corporațiilor multinaționale se declară „cu toții optimiști cu privire la viitorul orașului și al Chinei, cu toți cred că relația de cooperare este calea sigură către rezultate cu câștiguri reciproce”. Iată de ce, noul premier al Chinei consideră că „încercuirea și suprimarea (Chinei – n.m.) nu sunt în interesul nimănui”.

Reformă și deschidere

China va extinde tot mai mult deschiderea zonei economice, în conformitate cu normele comerciale internaționale la standarde înalte, deschizând porțile mai larg pentru un mediu de afaceri și servicii mai bune, a declarat premierul Li Qiang, noul guvern concentrând eforturile asupra promovării unei dezvoltări de înaltă calitate.

Fiind a doua cea mai mare economie a lumii, China a făcut mari progrese în dezvoltarea economică și socială. Cu toate acestea, dezvoltarea sa este încă dezechilibrată și inadecvată, a declarat Li, subliniind că „orice volum agregat atunci când este împărțit la o populație de 1,4 miliarde de locuitori devine o cifră mică pe cap de locuitor”.
În aceste sens, accentul dezvoltării Chinei va fi mutat de la asigurarea nevoilor de bază ale oamenilor, la asigurarea unei calități mai bune a vieții. În mod special, China va crește capacitățile în domeniul științei, tehnologiei și inovării, va accelera construirea unui sistem industrial modern și va accelera tranziția către dezvoltarea ecologică.

Declarând că guvernul chinez va asigura „condiții de concurență echitabile pentru toate tipurile de entități de afaceri, fiind sprijinite întreprinderile private”, premierul Li a subliniat angajamentul Chinei pentru dezvoltarea sectorului privat, un angajament „neechivoc și statornic”, „o politică pe termen lung care nu s-a schimbat în trecut și nu se va schimba în viitor”.

Corupție, toleranță zero

Guvernul de la Beijing va rămâne angajat în eforturile de îmbunătățire a conduitei guvernamentale și administrative, având toleranță zero în fața corupției, a declarat premierul Li Qiang.

China și răspunsul în fața COVID-19

Fost primar al orașului Shanghai, puternic afectat în urmă cu un an de pandemia COVID-19, premierul Li Qiang a declarat că strategiile și măsurile Chinei de răspuns au fost și sunt complete, corecte, și au dat rezultate extrem de eficiente.

„A fost nevoie de mai puțin de două luni pentru ca o țară extrem de populată cum este China să realizeze o tranziție lină ca răspuns la COVID-19 și să reia ordinea economică și socială normală, ceea ce este într-adevăr remarcabil”, a declarat Li. Totuși, există încă riscuri de transmitere a virusului, motiv pentru care autoritățile chineze vor continua să urmărească evoluția situației epidemice interne și să își consolideze capacitatea de alertă timpurie și de prognoză.

De asemenea, se vor depune eforturi pentru consolidarea sistemelor medicale și de servicii de sănătate la toate nivelurile, pentru a accelera dezvoltarea de noi vaccinuri și medicamente, pentru menținerea comunicării și cooperărilor cu comunitatea internațională.

Revitalizarea rurală

Pe de altă parte, noul guvern al Chinei va continua aprofundarea reformei administrative, pentru a asigura revitalizarea zonelor rurale. Fiind o țară agricolă majoră, „modernizarea socialistă nu va fi completă fără modernizarea agricolă și rurală”, fiind văzut ca extrem de necesară „scoaterea în evidență a inițiativelor fermierilor, de a-i lăsa să ia parte la revitalizarea rurală și împărtășirea beneficiilor care rezultă din reformă și dezvoltare”.

Fostul premier Li Keqiang și noul premier Li Qiang, predarea de ștafetă în cadrul ANRPC 2023

Președintele Xi Jinping la începutul celui de-al treilea mandat și noul premier Li Qiang, ANRPC 2023

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2023, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.