Xi Jinping: China trebuie să construiască un „Mare Zid de oțel”

„Securitatea este piatra de temelie a dezvoltării, în timp ce stabilitatea este o condiție prealabilă pentru prosperitate”, a declarat astăzi, președintele Xi Jinping, în cadrul închiderii Sesiunilor de Primăvară 2023 – Adunarea Națională a Poporului din China (ANRPC), subliniind că sunt necesare eforturi pentru modernizarea apărării naționale și a forțelor armate, pentru a transforma armata poporului într-un „Mare Zid de oțel”, capabilă să protejeze eficient suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei.

În cel mai scurt mesaj transmis ANRPC de la preluarea mandatului de președinte al Chinei, în 2013, puțin peste 16 minute, Xi a accentuat nevoia unei abordări complete a securității naționale, proces care include îmbunătățirea sistemul de securitate națională, consolidarea capacității Chinei de a proteja securitatea națională, guvernanța în materie de siguranță publică, îmbunătățirea sistemului de guvernanță socială și protejarea noului model de dezvoltare al Chinei, cu o nouă arhitectură de securitate.

Președintele Xi a subliniat că prin eforturi uriașe, China a redus gradual semi-colonialismul și suferințele generate de acțiunile de intimidare ale forțelor străine.

„După fondarea Partidului Comunist Chinez, acesta a unit îndeaproape și a condus oamenii din toate grupurile etnice din întreaga țară și, după un secol de luptă, a spălat rușinea națiunii, iar poporul chinez a devenit stăpânul propriului destin, națiunea chineză a făcut un mare salt de la a se ridica în picioare, a se îmbogăți la a deveni puternică, iar marea întinerire a națiunii chineze a intrat într-un proces istoric ireversibil.”

Președintele Xi Jinping a început mesajul prezentat în fața celor 2.977 de reprezentanți ai ANRPC 2023 subliniind că „încrederea oamenilor este cea mai mare motivație care mă determină să merg înainte”, aceasta fiind o mare responsabilitate asumată în calitate de lider al Chinei, pentru care a subliniat că va face tot posibilul să se dovedească „demn de încrederea tuturor reprezentanților și a poporului chinez din toate grupurile etnice”.

Ținta 2050: oameni, știință și educație

Președintele Xi Jinping a cerut tuturor chinezilor să se implice și să susțină construirea unei mari țări socialiste moderne, simultan cu procesul de întineririi naționale, în condițiile în care „ștafeta de a construi o mare țară socialistă modernă, de a avansa întinerirea națională a fost transmisă istoric generației noastre”.
Pentru aceasta, China va aplica noua filozofie de dezvoltare și va accelera eforturile de a crea un nou model de dezvoltare, cu accent pe știință și educație, pe strategia de dezvoltare a forței de muncă și strategia de dezvoltare bazată pe inovare.

Xi a subliniat că RP Chineză ar trebui să depună eforturi pentru a avea o mai mare încredere în sine, pentru a deveni o putere în știință și tehnologie, pentru a promova transformarea și modernizarea industrială, dezvoltarea urban-rurală și regională coordonată, având în vedere și dezvoltarea ecologică, cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

De asemenea, China trebuie să depună eforturi pentru modernizarea în mod eficient și să extindă corespunzător economia, și pentru a crește constant puterea economică a țării, capacitățile științifice și tehnologice, în cadrul forței naționale compozite. Pentru aceasta este necesar ca oamenii să fie puși pe primul loc, a subliniat președintele Xi, astfel încât câștigurile modernizării să fie în beneficiul tuturor, în mod echitabil, pentru a se face progrese mai notabile și substanțiale în promovarea prosperității pentru toți.

O țară, două sisteme, reunificare pașnică

Abordând problema integrității naționale și teritoriale, președintele Xi Jinping a subliniat că China va continua să susțină politica „o țară, două sisteme” și eforturile de reunificare națională. Aceasta înseamnă că oamenii din Hong Kong asigură administrarea Hong Kongului, iar cei din Macao administrează Macao, ambele regiuni având un grad ridicat de autonomie.
Xi a subliniat angajamentul administrației de la Beijing pentru sprijinirea creșterii economiilor din cele două regiuni, simultan cu îmbunătățirea vieții oamenilor și o mai bună integrare în dezvoltarea generală a țării.

În egală măsură, președintele Xi a a subliniat principiul existenței „o singură China” și Consensul din 1992, privind regiunea Taiwan, Beijingul urmând să promoveze dezvoltarea pașnică a relațiilor dinte cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan, respingând însă cu fermitate interferențele externe și acțiunile pro-independența Taiwanului, activitățile separatiste. Succint, China va avansa ferm în procesul de reunificare națională.

Efectele Chinei asupra lumii

Arătând că dezvoltarea Chinei aduce beneficii întregii lumi, că China nu se poate dezvolta izolat de restul lumii, președintele Xi a subliniat că se vor face eforturi concrete pentru a avansa deschiderea la standarde înalte, China urmând să mobilizeze nu doar piețele și resursele globale pentru propria dezvoltare, ci și să promoveze dezvoltarea întregii lumi.

„Vom fi dedicați păcii, dezvoltării, cooperării și beneficiilor reciproce, vom sta ferm de partea dreaptă a istoriei, vom practica adevăratul multilateralism și vom susține valorile comune ale umanității” a declarat Xi.

Pentru aceasta, China va juca un rol activ în reforma și dezvoltarea sistemului de guvernanță globală, va contribui la construirea unei economii mondiale deschise, va pune în aplicare Inițiativa de Dezvoltare Globală și Inițiativa de Securitate Globală, furnizând mai multă stabilitate și energie pozitivă dezvoltării pașnice a lumii, din care va avea de câștigat nu doar China, ci întreaga lume.

Conducerea centralizată și unificată a PCC

Nu în cele din urmă, președintele Xi a subliniat că este important ca Partidul Comunist Chinez (PCC) să rămână atent și hotărât în abordarea provocărilor speciale cu care se confruntă un partid de dimensiunea PCC. Acesta a subliniat necesitatea auto-reformării, autoguvernării complete și riguroase a partidului, dar și de a combate cu fermitate corupția.
PCC trebuie să mențină solidaritatea și unitatea membrilor, pentru a se asigura că partidul nu își va schimba niciodată natura, convingerea sau caracterul, astfel încât să ofere o garanție fermă pentru construirea Chinei într-o mare țară socialistă modernă și realizarea întineririi naționale.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2023, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.