Numărul statelor care recunosc independența Insulei Taiwan a ajuns astăzi la 13, după ce China și Honduras au semnat, la Beijing, Comunicatul comun privind stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Populară Chineză și Republica Honduras. Evenimentul a marcat recunoașterea reciprocă și deschiderea de ambasade, în document fiind menționat că există o singură China în lume, Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China, Taiwanul fiind parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Comunicatul comun a fost semnat de ministrul chinez de Externe, Qin Gang, și de ministrul hondurian de Externe, Eduardo Reina (foto).
Între cele 13 state care recunosc independența Taiwan se regăsește Vaticanul, alături de Belize, Eswatini (Swaziland), Guatemala, Haiti, Insulele Marshall, Nauru, Palau, Paraguay, Kitts și Nevis, Sfânta Lucia, Vincent și Grenadine, Tuvalu.
Ministerul chinez al Afacerilor Extern subliniază că principiul „o singură China” este recunoscut prin Rezoluția 2758 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 1971, fiind un consens al comunității internaționale și o normă universal recunoscută care reglementează relațiile internaționale, susținut de 182 de țări.
Prin documentul semnat astăzi, Honduras se angajeze să rupă relațiile diplomatice cu Taiwanul și să nu mai dezvolte relații oficiale sau schimburi oficiale cu autoritățile de la Taipei.
Susținând cele cinci principii ale coexistenței pașnice*, China este pregătită să consolideze cooperarea prietenoasă cu Hondurasul în diferite domenii, în beneficiul celor două țări și popoare.
* Cele cinci principii ale coexistenței pașnice (和平共处五项原则/hé píng gòng chǔ wǔ xiàng yuán zé) sunt normele fundamentale și permanente ale Chinei în relațiile internaționale. China susține că pentru promovarea păcii și dezvoltării mondiale sunt necesare respectare a cinci principii de bază: (1) respectarea fermă a principiului egalității suverane; (2) respectarea și menținerea diversității civilizațiilor lumii; (3) promovarea dezvoltării comune a economiilor lumii pe baza egalității și a beneficiilor reciproce; (4) menținerea păcii și securității prin dialog și cooperare; (5) acordarea unui domeniu de aplicare deplin a rolului ONU și al altor mecanisme multilaterale.
Cele cinci principii au fost promovate de premierul Zhou Enlai, în anul 1953-1954 (în cadrul vizitelor efectuate în India și Myanmar, cu privire la relațiile bilaterale în Regiunea Tibet), vizând succint respectul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială, neagresiunea reciprocă, neamestecul în afacerile interne ale celuilalt, egalitatea și beneficiul reciproc, și coexistența pașnică.
În luna Iunie 1954, Cele cinci principii au fost incluse în Comunicatul comun semnat de premierii Zhou Enlai și Jawaharlal Nehru, devenind componentă în diverse documente internaționale, fiind acceptate ca norme de bază în relațiile dintre țări.
De asemenea, în comunicatul comun semnat astăzi se arată că guvernele de la Beijing și Tegucigalpa sunt de acord să dezvolte relații de prietenie pe baza respectului reciproc pentru suveranitate și integritate teritorială, susținând neagresiunea, neamestecul în afacerile interne, egalității, beneficiului reciproc și coexistenței pașnice.