Adrian Năstase: Aderarea la NATO și UE nu a avut în vedere o decuplare sau o fracturare a relațiilor cu țările tradițional prietene

Președintele Fundației Europene Titulescu, fostul premier al României, Adrian Năstase, s-a întâlnit joi, la Beijing, cu ministrul Liu Jianchao, directorul Departamentului pentru Relații Internaționale al Comitetului Central Partidului Comunist Chinez (CC PCC).
Domnul Năstase a prezentat evoluția politică și strategică a României de după 1990, evidențiind principalele ținte și momente, între care eforturile de aderare la NATO și UE, procese care nu au avut în vedere o decuplare sau o fracturare a relațiilor cu țările tradițional prietene. (Foto: idcpc.org.cn)

Domnul Adrian Nestase, a transmis gazdelor că este bucuros să revină în China după 20 de ani. De asemenea, a exprimat aprecierea și admirația pentru modul în care China reușește să se dezvolte și să se exprime la nivel global. Adrian Năstase a evidențiat că, în calitate de martor al relațiilor româno-chineze, apreciază că prietenia România-China poate fi consolidată în continuare, iar cooperările prietenoase dintre cele două țări poate fi continuată, în condițiile în care la bază se află nu doar relația istorică bilaterală, ci și o serie de interese strategice comune.

Apoi, fostul premier al României a subliniat că lumea de astăzi a suferit schimbări profunde, a generat noi priobleme și întrebări pentru diferite țări, pentru care sunt necesare mai multe răspunsuri clare.

Pe de altă parte, Adrian Năstase a evidențiat eforturile depuse de China pentru promovarea reconcilierii în Orientul Mijlociu și pentru soluționarea conflictului ruso-ucrainean, acțiuni care dovedesc importanța Inițiativei de Securitate Globală prezentată de președintele Xi Jinping. În acest context, Fundatia Europeana Titulescu va juca un rol în promovarea dialogului, stimulând dezvoltarea relațiilor economice si politice România-China și UE-China.

La rândul său, Liu Jianchao a subliniat că relația de prietenie dintre popoarele chinez și român are o veche tradiție, Partidul Comunist Chinez având stabilite relații de prietenie și cooperare cu principalele partide politice din România, inclusiv cu Partidul Social Democrat (PSD). Totodată, acesta a subliniat că autoritățile politice de la Beijing sunt dispuse să asigure mai multe oportunități de cooperare pragmatică între cele două țări, prin intermediul platformei „partid politic +”, pentru a promova stabilitatea și dezvoltarea pe termen lung a relațiilor bilaterale. Liu Jianchao a exprimat speranța că România va susține, prin propria voință, dezvoltarea susținută, sănătoasă și stabilă a relațiilor bilaterale România- China și UE-China.

Subliniind că PCC și președintele Xi Jinping susțin o dezvoltare națională de înaltă calitate simultan cu deschiderea la nivel înalt a economiei interne, procese care aduc și vor aduce noi oportunități de dezvoltare pentru toate țările lumii, inclusiv pentru România, China fiind implicată în construirea unei comunități cu un viitor comun pentru omenire și în promovarea Inițiativei de Dezvoltare Globală, Inițiativei de Securitate Globală și Inițiativei Civilizației Globale, la care România este invitată să participe activ, pentru a se asigura o mai multă energie pozitivă în lumea haotică de astăzi.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Români în China, România, România - China, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Adrian Năstase: Aderarea la NATO și UE nu a avut în vedere o decuplare sau o fracturare a relațiilor cu țările tradițional prietene

  1. Dan Tomozei spune:

    Am mai spus … românii au fost infectați cu boala judecății personale, cu lipsa oricărui tip se rezervă în fața aceea ce nu cunosc absolut deloc. Dincolo de condamnarea la ordin, fără probe la dosar și cu probe false, domnul Adrian Năstase a fost REABILITAT de Justiție.
    Dacă nu înțelegeți asta, puneți mâna de citiți, totul este public, și fiți mai rezervat în supărarea pe alții. Viața ați trăit-o așa cum ați ales singur.

  2. andron spune:

    Frumoasă deschidere și apreciere, mult altfel față de U.E., acum când se întâmplă G7 cu aceste preocupări: https://edition.cnn.com/2023/05/19/china/g7-summit-russia-china-agenda-intl-hnk/index.html

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.