CHINA: Ucraina nu ar trebui să devină frontieră în confruntarea dintre puterile majore

Poziția Chinei cu privire la problema Ucrainei este consecventă și clară, în sensul în care Ucraina nu ar trebui să devină frontiera în confruntarea dintre puterile majore, a declarat Wang Wenbin (foto), purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Prezentând rezultatele vizitei efectuate la Kiev de Li Hui, trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Wang a subliniat ieri că „]n circumstanțele actuale, toate părțile trebuie să rămână calme, să dea dovadă de reținere și să evite luarea oricăror măsuri care ar putea escalada sau complica și mai mult criza. Ar trebui depuse eforturi pentru a construi o arhitectură europeană de securitate echilibrată, eficace și durabilă prin dialog și consultare și pentru a găsi o soluție care să conducă cu adevărat la o pace și o securitate durabile în Europa”.

Mai mult, oficialul chinez a reiterat că în ceea ce privește securitatea europeană, „consolidarea sau chiar extinderea grupurilor militare nu este o modalitate viabilă pentru asigurarea securității unei regiuni. Securitatea unei țări nu ar trebui să fie realizată în detrimentul securității altor țări”.

Pe acest fond, China a exprimat speranța că toate părțile vor încerca să realizeze o securitate comună, cuprinzătoare, cooperantă și durabilă, construind o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă prin dialog și consultare, pe baza respectării preocupărilor legitime de securitate ale celeilalte părți, astfel încât să se realizeze pacea și securitatea durabilă în Europa.

Pe de altă parte, MAE chinez a informat că în timpul prezenței în Ucraina, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a avut întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski, cu șeful biroului președintelui, Andrii Yermak, cu ministrul Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, precum și cu oficiali din Ministerul Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii, Ministerul Energiei și Ministerul Apărării, alături de care au fost schimbate opinii cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina și relațiile China-Ucraina.

Li Hui a prezentat poziția și propunerile Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina, evidențiind cele patru principii, eforturile comune în patru domenii și cele trei observații propuse de președintele Xi Jinping, ca abordare fundamentală în ceea ce privește soluționarea politică a crizei.

„Nu există niciun panaceu pentru dezamorsarea crizei. Toate părțile trebuie să își îndeplinească rolul, pentru a consolida încrederea și pentru a crea condiții pentru încetarea focului și pentru negocierile de pace”, a subliniat Wang Wenbin, care a reiterat că autoritățile de la Beijing sunt pregătite să caute cel mai larg spațiu comun în rândul comunității internaționale pentru soluționarea crizei, să contribuie la încetarea cât mai curând a focului, pentru restabilirea păcii.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.