SUA au divergențe cu guvernul Chinei, dar acestea nu sunt dezacorduri cu poporul chinez, a declarat Secretarul Rrezoreriei SUA, Jenet Yellen, aflată în vizită oficială la Beijing, în cadrul unei întâlniri cu economiștii și antreprenorii din China.
Atacul direct, nedisimulat, la adresa conducerii politice a RP Chineze, a fost subliniat și în cadrul discuțiilor oficiale avute cu premierul Li Qiang și vicepremierul He Lifeng, când Secretarul Yellen a afirmat că SUA „vor trebui, în anumite circumstanțe, să urmărească acțiuni specifice pentru a-și proteja securitatea națională. S-ar putea să nu fim de acord în aceste cazuri. Cu toate acestea, nu ar trebui să permitem ca niciun dezacord să conducă la neînțelegeri care înrăutățesc inutil relația noastră economică și financiară bilaterală”.
Cu toate acestea, Secretarul Jenet Yellen a firmat că se află la Beijing „pentru a construi în această direcție. (…) Sper ca această vizită să poată stimula canale mai regulate de comunicare între țările noastre”, câtă vreme potrivit acesteia SUA „caută o concurență economică sănătoasă, în care câștigătorul nu ia totul, dar care, pe baza unui set echitabil de reguli, poate aduce beneficii ambelor țări”.
De partea cealaltă, premierul Chinei, Li Qiang, a transmis că potrivit tradiției, „cultura chineză prețuiește pacea mai presus de orice, spre deosebire de hegemonie și agresiune”. Mai mult, premierul chinez a exprimat speranța că SUA vor adopta o atitudine rațională și pragmatică, de colaborare cu China, pentru a readuce relațiile bilaterale pe calea corectă.
Li a subliniat că respectul reciproc, coexistența pașnică și cooperarea câștig-câștig sunt principiile de bază ale interacțiunilor dintre state, și totodată modul corect pentru țări pentru a se înțelege între ele. În condițiile în care interesele economice ale Chinei și Statelor Unite ale Americii sunt strâns legate, Li a susținut că o relație de cooperare reprezintă calea corectă pentru ambele părți.
„Dezvoltarea Chinei este mai degrabă o oportunitate decât o provocare pentru Statele Unite și un câștig mai degrabă decât un risc”, a declarat Li, adăugând că politizarea cooperării economice sau suprasolicitarea conceptului de securitate nu face bine dezvoltării economiilor celor două țări a celor două țări și nici lumi.
Pe aceste considerente, Li a cerut stabilirea unui consens cu privire la problemele economice bilaterale importante prin schimburi sincere, aprofundate și pragmatice, pentru a asigura stabilitatea în relația China-SUA, dar și pentru a face față provocărilor globale.
Declarativ, SUA nu urmărește decuplarea economică
Ca răspuns, Secretarul de stat Jenet Yellen a declarat că SUA nu încearcă să decupleze sau să rupă lanțurile de aprovizionare, cum nu are intenția de a împiedica procesul de modernizare al Chinei. De asemenea, Yellen a afirmat că SUA dorește să evite neînțelegerile cauzate de diferențe, pentru a consolida cooperarea privind stabilizarea macroeconomiei și abordarea provocărilor globale, căutând beneficii reciproce, în cadrul unei „concurențe economice sănătoase”, pe fondul unor „mai mari comunicări și schimburi”.
Deși în 2022 au înregistrat un record în schimburile bilaterale, 690,6 miliarde USD (balanța comercială rămâne favorabilă Chinei cu 382,9 miliarde USD, puțin sub recordul din 2018, de 419,4 miliarde USD), relațiile China-SUA se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Este un motiv pentru care premierul Li Qiang a apelat la o metaforă pentru a exprima speranța menținerii sub control a dialogului bilateral, afirmând că „după vânt și ploaie, apare curcubeul”. Iată de ce, politizarea cooperării economice sau suprasolicitarea conceptului de securitate nu este benefică.
SUA acuză China de utilizare a instrumentelor non-piață
Aflată la Beijing pentru o vizită oficială de aproape patru zile, Jenet Yellen a avut o serie de întâlniri cu oficialii chinezi și cu mediul de afaceri american din China.
În cadrul masei rotunde avute cu reprezentanții companiilot americane care își desfășoară activitatea în China, Yellen a declarat că se află la Beijing pentru a aprofunda comunicarea dintre cele două state, inclusiv în ceea ce privește aspectele economice.
„În domeniul economic, schimburile regulate cu omologii noștri chinezi ne pot ajuta să monitorizăm riscurile economice și financiare pot contribui la crearea condițiilor pentru o relație economică sănătoasă între țările noastre. Cred că acest lucru este deosebit de important acum, când economia globală se confruntă cu vânturi potrivnice”, a declarat Yellen evidențiind războiul deschis de Rusia în Ucraina și despre pandemia Covid-19.
Vorbind despre piața chineză, Jenet Yellen a exprimat preocuparea cu privire la utilizarea de către China a instrumentelor non-piață, cum ar fi subvențiile extinse pentru întreprinderile sale de stat și firmele naționale, precum și barierele în calea accesului pe piață pentru firmele străine.
„Am fost deosebit de tulburat de acțiunile punitive care au fost luate împotriva firmelor americane în ultimele luni. Sunt, de asemenea, îngrijorat de noile controale ale exporturilor anunțate recent de China, pentru două minerale critice utilizate în tehnologii precum semiconductorii. Încă evaluăm impactul acestor acțiuni, dar ele ne reamintesc importanța construirii unor lanțuri de aprovizionare reziliente și diversificate”, a firmat Secretarul de stat al Trezoreriei SUA.
Ca răspuns la acțiunile Chinei, Jenet Yellen a subliniat, la Beijing: „voi depune eforturi pentru a mă asigura că există condiții de concurență echitabile. Aceasta include coordonarea cu aliații noștri pentru a răspunde practicilor economice neloiale ale Chinei”.
Pe de altă parte, Yellen a afirmat că „Statele Unite nu caută o separare totală a economiilor noastre. Căutăm să diversificăm, nu să decuplăm. O decuplare a celor mai mari două economii ale lumii ar fi destabilizatoare pentru economia globală și ar fi practic imposibil de întreprins”.
De asemenea, a clarificat că acțiunile pe care le întreprinde SUA pentru a-și proteja securitatea națională sunt concepute pentru a fi direcționate strict, acestea bazându-se pe considerente simple de securitate națională, nefiind „întreprinse pentru a obține un avantaj economic față de China”.
China-SUA, dincolo de diplomație și interese
În fața declarațiilor din ultimele două zile, este evident că principalele economii ale lumii nu reușesc să ajungă la un dialog real, dincolo de șabloane și formule diplomatice. În timp ce SUA continuă să genereze probleme, iar China să riposteze, relația economică și comercială bilaterală continuă să fie baza relației bilaterale și globale. Este motivul pentru care analiștii chinezi afirmă că vor exista obstacole tot mai mari, deoarece administrația de la Washington continuă să pună bariere, pentru a limita dezvoltarea și creșterea economică a Chinei.
Alături de atmosfera tensionată politică și economică, trebuie avute în vedere și provocările constante generate de SUA inclusiv în problema Taiwan și Mării Chinei de Sud.
O dovadă în acest sens este declarația Secretarul Apărării SUA, Lloyd Austin, care, în ziua sosirii la Beijing a doamnei Jenet Yellen, a acuzat China că s-a angajat într-un „comportament operațional coercitiv și riscant” în Marea Chinei de Sud.
În replică, Ministerul chinez de Externe a transmis, prin purtătorul de cuvânt Wang Wenbin, că în apele sale teritoriale China desfășoară activități legitime și legale, pentru a aplica misiunile de pază de coastă. „Remarcile părții americane au distorsionat și discreditat activitățile legitime și legale ale Chinei de aplicare a legii maritime, în încercarea de a semăna discordie între țările din regiune. China se opune ferm acestui lucru, iar încercarea SUA nu va reuși niciodată”, a declarat Wang Wenbin.
În aceste condiții, poate cele mai mare câștig al vizitei Secretarului Trezoreriei SUA, Jenet Yellen, în China, este declarația privind dorința restabilirii comunicării. O declarație de intenție, care nu poate fi suficientă pentru a fi consemnată la categoria realizări.