Experiența doamnei Yellen, o șansă pentru relația China-SUA

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen (77 ani), a sosit joi, la Beijing, unde a început o vizită oficială de aproape patru zile. Este oficialul american cu cea mai mare experiență profesională și de viață care ajunge în China în mandatul administrației Biden, în condițiile în care relațiile bilaterale se află într-un nou punct critic. Este de așteptat ca argumentul vârstei să fie o dominantă în cadrul dialogului cu oficialii chinezi, câtă vreme la Beijing vizita este catalogată ca având o semnificație majoră, o șansă pentru menținerea deschise a canalelor de comunicare la nivel înalt. Mai mult, această vizită ar putea ajuta la ieșirea relației SUA-China din spirala descendentă, chiar dacă va fi necesar un timp îndelungat pentru ca părțile să poată ajunge la încredere reciprocă.

Venerabila doamnă Janet Yellen a sosit la Beijing la numai trei săptămâni după ce aici s-a aflat Secretarul de stat Antony Blinken, care nu a reușit să schimbe absolut nimic în realitatea relațiilor bilaterale, cu atât mai mult cu cât mesajul american pe subiectul Taiwan a fost același: „nu a existat nicio schimbare a politicii SUA privind o singură China, bazată pe Legea privind relațiile cu Taiwanul, cele trei comunicate comune și cele șase asigurări”. (vezi AICI)

Între vizita lui Blinken și a doamnei Yellen, SUA au făcut două gesturi de bunăvoință care pot trimite la o schimbare de atitudine, însă China poate fi păcălită cu greu. SUA au admis la nivel oficial că balonul meteorologic doborât deasupra spațiului american nu era unul de spionaj, dar și că, în urma investigațiilor îndelungate, SUA admite că nu există nicio probă, nicio dovadă care să probeze acuzațiile potrivit cărora pandemia SARS-CoV-2 (COVID-19) a fost generată de o scurgere de laborator de la Institutul de Virusologie Wuhan (WIV).
Sunt două repoziționări oficiale produse după ce mai bine de trei ani (în cazul pandemiei) și luni de zile (în cazul balonului meteorologic), americanii au lansat acuzații grave și au orchestrat un val anti-chinez la nivel global.

Pe acest fond, după ratarea vizitei Secretarului Antony Blinken, o nouă ratare ar însemna o fractură în relația bilaterală China-SUA greu de recuperat în mandatul președintelui Biden, singurul președinte de după 1990 care nu a ajuns la Beijing.

Revenind la vizita Secretarului Trezoreriei, mesajele transmise oficial de ambele părți arată că se urmărește o gestionare responsabilă a relațiilor, în cadru bilateral dar și global, fără a fi oferite detalii specifice.

Trezoreria SUA a informat că în perioada 6-9 Iulie, Secretarului Yellen va urma indicațiile președintelui Biden privind aprofundarea comunicării SUA-China pe probleme care privesc macroeconomia globală și evoluțiile financiare, dar și gestionarea în mod responsabil a relației bilaterale.
De asemenea, în comunicatul oficial sunt reluate o serii de poziții transmise de Yellen în luna Aprilie a.c. privind relația SUA-China, pe baza a trei principii: asigurarea intereselor naționale de securitate alături de cele ale aliaților, odată cu protejarea drepturile omului; urmărirea unei relații economice sănătoase cu China, care să stimuleze creșterea și inovația reciproc avantajoase, prin extinderea oportunităților economice pentru companiile americane; încercarea de cooperare în fața provocărilor globale urgente, cum ar fi schimbările climatice și dificultățile legate de datorii.

Trebuie observat că primul principiu este o temă falsă în dialogul cu China, câtă vreme Beijingul nu negociază cu nimeni aspecte care țin de ordinea și administrarea internă. Abia principiul trei este cel care, în mod real, interesează SUA și anume dificultățile legate de datorii, Trezoreria americană dorind să convingă China nu continue reducerea deținerilor de obligațiuni SUA.

În calitate de investitor important în obligațiunile de trezorerie SUA, China a redus în luna Aprilie 2023 deținerea de titluri de trezorerie cu 400 milioane USD, până la nivelul de 868,9 miliarde USD, ca urmare a creșterii riscurilor de neplată.
Datele oficiale arată că principalul creditor externe al SUA este Japonia cu 1.172 miliarde USD, urmată de China 868,9 miliarde USD, Marea Britanie 680,7 miliarde USD. (vezi grafic dreapta)
Potrivit unul raport al Trezoreriei SUA, excedentul Chinei în USD a crescut în 2022 cu 402 miliarde, , fiind cu aproximativ 49 miliarde USD mai mare decât nivelul din 2021. În același timp, deficitul de cont curent al SUA a crescut la 3,7% din PIB în 2022, cu 0,1% față de 2021.
Excedentul comercial bilateral de bunuri China-SUA rămâne de departe cel mai mare dintre toți partenerii comerciali ai SUA, crescând la 367 miliarde USD în 2022, de la 353 miliarde USD 2021.

În aceste condiții, deținerea de către China de obligațiuni de Trezorerie SUA ar putea sprijini inclusiv reducerea inflației și scăderea datoriilor americane, câtă vreme se preconizează că inflația internă din SUA va ajunge la ținta de două procente abia după 2025.

La Beijing, Janet Yellen este privită ca una dintre vocile moderate ale administrației Biden, care promovează o viziune mai puțin agresivă, dar mai pragmatică, în cadrul relațiilor economice cu China. Mai mult, Yellen este unul dintre oficialii SUA care se opune tarifelor suplimentare și decuplării economice, proces care ar avea efecte dezastruoase la nivel global.

Pe de altă parte, China așteaptă ca dialogul din aceste zile să vizeze negocierea politicilor macroeconomice și fiscale, problema datoriei SUA, aspecte comerciale și de investiții sau taxele aplicate de SUA produselor chinezești.
De asemenea, un subiect important este reprezentat de retragerea Investigației 301*, declanșat în mandatul președintelui Donald Trump, și revizuirea primei faze a Acordului comercial China-SUA.

* Investigația pe baza secțiunii 301 din Legea comerțului din 1974, emisă de Reprezentantul Comercial al Statelor Unite (USTR) urmărește să determine dacă actele, politicile și practicile Chinei legate de transferul de tehnologie, proprietatea intelectuală și inovare sunt nerezonabile sau discriminatorii, dacă împovărează sau restricționează comerțul SUA.

În aceste condiții, anularea tarifelor suplimentare pentru bunurile chinezești exportate în SUA va fi o problemă de maxim interes în cadrul discuțiilor de la Beijing.

Presa chineză din aceste zile privește vizita Secretarului Trezoreriei SUA în cadrul unei noi realități, câtă vreme China a anunțat controale stricte la exportul de Galiu și Germaniu, esențiale în industria de cipuri, componente de înaltă tehnologie și militară. Decizia este prezentată ca un avertisment dat SUA în războiul cipurilor și înaltelor tehnologii, cu potențial risc de fracturare a lanțurilor globale de aprovizionare și industriale.

Ministerului chinez al Comerțului a transmis că noile controale la exporturi nu reprezintă o interdicție și nu vizează în mod expres SUA sau UE, deși este evident că decizia este un răspuns preventiv pentru ce va urma în cazul în care interesele Chinei vor fi afectate de deciziile politice și economice ale celor două părți. Aceasta în condițiile în care China este principalul producător și furnizor global de Galiu și Germaniu (aproximativ 85% din rezervele globale). Galiu și Germaniu sunt folosite la sistemele radar avansate instalate pe avioanele și navele de război, la instalațiile radar terestre, dar și în fabricarea de semiconductori și diverse componente electronice.

Chiar dacă în mesajele oficiale Secretarul Janet Yellen nu susține politica promovată de Casa Albă privind decuplarea economică, Beijingul nu consideră că SUA au schimbat strategia pentru a limita China promovând în ultima perioadă teza „de-riscării”.

Pe aceste considerente, prezența la Beijing a doamnei Janet Yellen poate reprezenta o șansă pentru calmarea dialogului politic, diplomatic și economic dintre China și SUA, chiar dacă procesul de reconstrucție a încrederii reciproce va necesita mult efort și timp. Asta cu atât mai mult cu cât din cadrul relațiilor bilaterale un subiect extrem de tensionat este reprezentat de Insula Taiwan.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.