„Am văzut ce a făcut NATO Europei, de asta NATO nu trebuie să încerce să semene haos aici, în Asia-Pacific, sau în altă parte a lumii”, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, răspunzând atacurilor lansate în comunicatul comun emis la finalul Summitului NATO de la Vilnius.
„NATO pretinde a fi o organizație regională. Atunci, de ce NATO depășește sfera geografică stabilită în tratatul său și face incursiuni în Asia-Pacific, într-un ritm tot mai rapid? NATO pretinde a fi o alianță defensivă. Atunci, de ce NATO încurajează statele membre să mărească bugetul militar, să continue să treacă granițele, să extindă mandatul și să alimenteze confruntarea în Asia Pacific? NATO pretinde că apără o „ordine internațională bazată pe reguli”, dar a ignorat dreptul internațional și normele de bază care guvernează relațiile internaționale și a intervenit în afacerile interne ale altor țări. NATO a luat parte la diferite războaie și a acționat ca un alarmist pe probleme de securitate, ca și cum lumea ar avea nevoie de mai multă instabilitate. NATO a creat blocuri exclusive și a promovat politica de grup pentru a intensifica confruntarea ideologică și de bloc”, a declarat Wang Wenbing.
Acesta a subliniat că prezența NATO în Asia-Pacific nu va face decât să genereze tensiuni și să ducă la confruntare și chiar la un „nou Război Rece” în regiune, motiv pentru care nu este nevoie de o „versiune Asia-Pacific a NATO”. Mai mult, NATO trebuie să renunțe la a căuta securitatea absolută, oprind încercarea periculoasă de a destabiliza Europa și Asia-Pacific, doar pentru a căuta pretext pentru extinderea continuă, a mai afirmat oficialul MAE chinez.
În fața acuzațiilor NATO, evidențiate în comunicatul final de la Vilnius, potrivit cărora China își extinde și diversifică rapid arsenalul nuclear cu mai multe focoase și un număr mai mare de sisteme sofisticate de livrare, în mod lipsit de transparență, Wang Wenbin a reiterat că NATO este alianța care are cel mai mare și mai puternic arsenal nuclear din lume. Cu toate acestea, „NATO acuză în mod iresponsabil China că reprezintă o amenințare nucleară și face acest lucru prin diplomația megafonului. Acest comportament este pur și simplu greșit și ipocrit”.
Arătând că Beijingul nu a avut niciodată intenția de a se angaja într-o cursă a înarmării nucleare, Wang a subliniat că China urmează politica de a nu fi prima care utilizează armele nucleare, fiind angajată necondiționat să nu folosească sau să amenințe că va folosi arme nucleare împotriva altor state care nu dețin arme nucleare și a zonelor fără arme nucleare. În aceste condiții, „China este singurul stat care deține arme nucleare și care a adoptat o astfel de politică. Și-ar lua vreun stat membru NATO un astfel de angajament?”, a întrebat Wang, arătând că lumea are mai multe motive să fie îngrijorată de modul în care NATO își consolidează așa-numita descurajare extinsă, crescând riscul proliferării nucleare și al conflictelor.
„Dacă membrii NATO sunt cu adevărat interesați de reducerea riscului strategic și de protejarea stabilității strategice, aceștia ar trebui să reducă rolul armelor nucleare în politicile de securitate naționale și colective, susținând pacea și securitatea internațională și regională”, a declarat Wang.
Apoi, cu privire la acuzațiile NATO, consemnate în comunicatul final de la Vilnius, potrivit cărora „ambițiile și politicile coercitive ale Chinei provoacă interesele, securitatea și valorile” țărilor membre, fiind „provocări sistemice pentru securitatea euro-atlantică”, Wang Wenbin a declarat că în comunicatul NATO este prezentat „complet opusul adevărului și produsul mentalității Războiului Rece, al prejudecăților ideologice”.
China consideră că, la peste 30 de ani de la încheierea Războiului Rece, NATO a rămas prinsă în mentalitatea jocului cu sumă nulă, acționând împotriva tendinței predominante globale, fapt care nu va fi susținut de țările lumii.
Relația China-Rusia nu vizează NATO
Cu privire la relația China-Rusia (țară menționată de 65 de ori în comunicatul final), pe care țările NATO au catalogat-o ca o subminare a ordinii mondiale bazate pe reguli dar care totodată contravine intereselor țărilor alianței, Wang Wenbin a replicat că Beijingul și Moscova nu se află în alianță în vederea unei confruntări, nici pentru a viza o terță parte. În aceste condiții, relația China-Rusia „se ridică deasupra modelului de alianță militară și politică din epoca Războiului Rece. Acest lucru este fundamental diferit de grupările exclusive și confruntările în bloc practicate de unele țări NATO”, a subliniat Wang care a cerut alianței Nord-Atlantice să înceteze să mai lanseze acuzații nefondate și retorica provocatoare la adresa Chinei.
Situația din Peninsula Coreeană nu privește NATO
Pe de altă parte, Wang a declarat că deși constituie o problemă importantă a lumii, situația de securitate din Peninsula Coreeană nu privește NATO, alianță care „ignoră esența problemelor și impactul negativ al descurajării și presiunii militare, al standardelor duble privind neproliferarea nucleară”.
În opinia oficialului MAE chinez, ieșirea din problemele peninsulei se poate face cu greu prin generarea de tensiuni și confruntare, fiind necesare dialogul echilibrat, promovarea păcii și stabilității în regiune.