Bogdan Adrian Lefter, în China, pe Drumul Mătăsii al Artei

China este una dintre principalele țări ale lumii în domeniul artelor, inclusiv al artelor moderne, țară care investește enorm în proiecte artistice și unde, probabil, poate fi realizată fără nicio problemă orice lucrare artistică, indiferent de materialele vizate de autor sau dimensiune. Iată una dintre concluziile prezentate de Bogdan Adrian Lefter (foto), artist plastic din Buzău/România, unul dintre cei zece artiști plastici străini invitați zilele acestea la Hohhot, capitala provinciei chineze Mongolia Interioară, unde a fost inaugurat Muzeul de Artă a Sculpturii, Parcul Internațional de Sculptură și a fost vernisată prima ediția a Expoziției Internaționale de Artă Sculpturală.

Selectat să participe la eveniment dintre sute de candidați străini și mii de candidați din China, Bogdan Adrian Lefter a reușit să impresioneze juriul chinez cu lucrarea „Renașterea eclectică”, o reprezentare futuristă a oului primordial, o sinteză între armonia unghiurilor drepte și formele organice.

„Sunt onorat să fiu din nou în China, dar mai ales să fiu unul dintre cei zece participanți străini selectați în acest proiect impresionant, de la Hohhot, dedicat artei contemporane. Ceea ce am descoperit în aceste zile la Hohhot, interesul pentru artă și invesițiile făcute aici în noul muzeu al artei și parcului internațional al sculpturilor, este impresionant, este o nouă dovadă a deschiderii și dialogului cultural internațional pe care China le promovează și în care investește enorm”, declară Bogdan Adrian Lefter.

Muzeul de Artă Sculpturală din Hohhot se întinde pe o suprafață de 73.500 de metri pătrați, având o suprafață construită de 25.000 de metri pătrați, fiind al treilea ca mărime din China.

Directorul Muzeului Național de Artă din China și vicepreședinte al Asociației Artiștilor din China, Wu Weishan, a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare că este onorat să participe la un eveniment destinat artiștilor din întreaga lume, muzeul fiind o reprezentare a istoriei, dialogului și viitorului în domeniul artei sculpturii. „Lucrările noastre stau aici, iar emoțiile noastre sunt revărsate aici. Folosim emoția vieții artei și frumusețea artei pentru a construi o comunitate cu un viitor comun pentru omenire”, a declarat Wu Weishan.

Alături de Bogdan Adrian Lefter, la ceremoniile organizate la Hohhot au mai fost prezenți artiști și reprezentanți ai Academiei de Arte din Franța, Academiei de Arte din Florența, evenimentul reunind 58 de lucrări de sculptură clasică din China și străinătate, dar și 100 de lucrări selectate și solicitate în mod special de organizatori.

Iată de ce, prima ediția a Expoziției Internaționale de Artă Sculpturală, organizată sub tema „Cooperare pașnică, deschidere și incluziune, învățare reciprocă și beneficiu reciproc”, a fost împărțită pe trei secțiuni, unul dintre scopurile vizate fiind schimbul de experiență și învățarea comună. Mai mult, evenimenul se dorește un nou punct de plecare în dialogul cultural pe noul Drum al Mătăsii, „O centură, un drum”, fiind stimulată aprofundarea cooperărilor internaționale și schimburilor în domeniul artelor.

„Deși am mai fost în China și în Asia, la diverse evenimente dedicate artelor contemporane, trebuie să subliniez că sunt impresionat de modul în care chinezii privesc artele, de deschiderea cu care privesc arta, dar și de nivelul investițiilor în artă”, declară Bogdan Adrian Lefter. De la acesta am aflat că spațiul expozițional în aer liber aferent muzeului a fost amenajat pe o fost mlaștină, transformată într-un impresionant parc.

„Sper, ca în urma colaborărilor, lucrarea mea să devină realitate la scara unu pe unu, pentru că „Renașterea eclectică, proiectată din oțel Corten și oțel Stainless, este gândită pentru o înățime de opt metri. Experiența acumulată în colaborarea cu partenerii și colegii chinezi îmi dau speranțe că proiectul va putea fi realizat, aici existând resurse umane, financiare și un interes deosebit pentru promovarea artei moderne”, a mai declarat Bogdan Adrian Lefter, unul dintre artiștii români care, în ultimii ani, a derulat multiple proiecte și cooperări în China.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, Drumul Mătăsii, EU Centrală şi de Est, Înţelege China, Români în China, România, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Bogdan Adrian Lefter, în China, pe Drumul Mătăsii al Artei

  1. Pingback: Bogdan Adrian Lefter, în China, pe Drumul Mătăsii al Artei - Fabricat in Buzau

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.