Putin în China: Construirea unei Eurasii Mari, coincide pe deplin cu ideile chineze

„Vedem că unii consideră (inițiativa ‘O centură, un drum’ – n.m.) că este o încercare a Republicii Populare Chineze de a pune pe cineva sub degetul său, dar noi vedem altfel, vedem doar dorința de cooperare. Propriile noastre idei privind dezvoltarea Uniunii Economice Eurasiatice, de exemplu, privind construirea unei Eurasii Mari, coincid pe deplin cu ideile chineze propuse în cadrul inițiativei”, a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul unui interviu acordat China Media Group (CMG).

Sosit astăzi la Beijing, în cadrul unei vizite oficiale de stat de două zile, ocazionate de Conferința de zece ani a inițiativei „O centură, un drum” (B&R), Putin a subliniat că Rusia se alătură Chinei în dezvoltarea inițiativei care asigură dezvoltare tuturor țărilor participante, în condițiile în care „fiecare țară alege pentru sine, în cadrul formatelor bilaterale sau multilaterale, ceea ce îi este favorabil sau nefavorabil, nimeni nu impune nimic, dar stimulează și creează condiții pentru dezvoltare”.

Insistâd pe modelul promovat în cadrul cooperărilor B&R, președintele Rusia a arătat că principalul avantaj al conceptului de cooperare propus de partea chineză este că nimeni nu impune nimic nimănui în cadrul acestei cooperări.

„Totul se face în cadrul găsirii nu doar a soluțiilor acceptabile, ci și a unor astfel de proiecte și modalități de atingere a unui obiectiv comun acceptabil pentru toți. Aceasta este ceea ce face China de astăzi, sub conducerea președintelui Xi Jinping, unică în construirea relațiilor cu ceilalți: nimeni nu impune nimic nimănui. Nimeni nu forțează nimic asupra nimănui, ci doar oferă oportunități. Și, așa cum am spus, dacă există dificultăți, compromisurile sunt căutate și întotdeauna găsite. În opinia mea, aceasta este ceea ce distinge inițiativa Belt and Road propusă de președintele chinez de multe altele pe care țările cu o moștenire colonială grea încearcă să le pună în aplicare în lume”.

Pe acest fond, Vladimir Putin a subliniat că are încredere că în acest an, nivelul schimburilor economice bilaterale Rusia-China va depăși bariera de 200 de miliarde USD:

„Nu am nicio îndoială sau, să fim mai precauți, sunt aproape sigur. În perioada anterioară, am avut o creștere de 32% a comerțului, ceea ce este unul foarte bun. Există toate motivele să credem că vom ajunge la 200 de miliarde de dolari, până la sfârșitul anului”, a declarat Putin.

Abordând problema Ucrainei, președintele Putin a declarat că este recunoscător „prietenilor noștri chinezi pentru că au încercat să gândească la modalități de a pune capăt acestei crize. Cu toate acestea, aș dori să vă reamintesc că ostilitățile din Ucraina nu au început cu operațiunea noastră militară specială, ci cu mult înainte – în 2014, când țările occidentale, după ce s-au oferit voluntar ca garanți ai acordurilor dintre președintele Ianukovici și opoziție, au uitat de aceste garanții, în câteva zile și – mai rău – au sprijinit o lovitură de stat”.

Putin a catalogat propunerile Chinei drept „absolut realiste” și ar putea pune bazele unor aranjamente de pace. „Din păcate, partea adversă nu dorește să intre în negocieri. De fapt, președintele Ucrainei a emis chiar și un decret care interzice tuturor – inclusiv lui însuși (Zelenski n.m.) – să poarte orice negocieri cu noi. (…) Dacă partea ucraineană este dispusă, cred că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să revocăm decretul și să exprimăm disponibilitatea pentru negocieri. Suntem pregătiți, inclusiv pe baza propunerilor prietenilor noștri chinezi”, a declarat Putin.

Privind strict realitatea conflictului militar, președintele Rusiei a arătat că situația nu este deloc favorabilă Ucrainei, în ciuda anunțatei contra-ofeseive, raportur pierderilor umane fiind de opt la unu:

„Ei au anunțat că vor căuta să învingă Rusia și să asigure o victorie pe câmpul de luptă, pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei. Ei au lansat o operațiune militară activă, așa-numita contra-ofensivă. Aceasta a continuat din 4 Iunie. Nu s-au obținut rezultate până acum, doar pierderi masive. Pierderile sunt pur și simplu uriașe, la un raport de unu la opt.”

Revenind la vizita începută astăzi, la Beijing, potrivit informațiilor oferit de Kremlin, agenda va include discuții cu președintele Xi Jinping, în car vor fi abordate aspecte legate de dezvoltarea parteneriatului cuprinzător ruso-chinez, interacțiunile strategice, probleme regionale și internaționale. De asemenea, sunt programate o serie de întâlniri bilaterale cu liderii statelor participante la conferință, între care se regășește și președintele Vietnamului.

Astăzi, Vladimir Putin va avea întâlniri bilaterale cu omologii din diferite țări, și va participa la ceremonia de primire și recepția oficială găzduită de președintele Xi Jinping  dedicată liderilor delegațiilor participante conferința care va fi inaugurată oficial, miercuri.

La cea de-a treia ediție a Forumului de Cooperare Internațională „O centură, un drum”, programată în 17-18 Octombrie, și evenimentele dedicate celor zece ani de la lansarea inițiativei, participă reprezentanți din peste 140 de țări și peste 30 de organizații internaționale.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Drumul Mătăsii, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.