CHINA: Fostul președinte CITIC Bank, condamnat la moarte pentru mită 

Fostul președinte China CITIC Bank, Sun Deshun (foto), fost secretar adjunct al Comitetului PCC, fost condamnat la moarte în cadrul unui proces derulat la Curtea Populară Intermediară Jinan, provincia Shandong, proces în care a fost acuzat și găsit vinovat de luare de mită în valoare de 979,5 milioane yuani (aproximativ 126 milioane euro). În 2023, China CITIC Bank ocupă locul 20 în Top 500 instituții bancare, publicată de revista The Banker.

Decizia a fost dispus după ce bunurile acumulate ilegal, în perioada 20023-2019, au fost confiscate, iar prejudiciul recuperat. De asemenea, sentința de condamnare la moarte a fost dispusă cu suspendare pe o perioadă de doi ani, potrivit legii chineze putând să fie comutată în pedeapsă cu închisoare pe viață, fără posibilitatea eliberării condiționate.

Potrivit probelor, s-a stabilit că Sun Deshun s-a folosit de poziția de vicepreședinte al Filialei din Beijing a Băncii Industriale și Comerciale din China, de președinte al Filialei din Beijing a Băncii Comunicațiilor și vicepreședintele și președinte al Citic Bank, pentru a oferi consiliere și împrumuturi unor companii, în schimb primind în mod ilegal proprietăți în valoare de peste 979,5 milioane yani.

Potrivit presei chineze, Sun Deshun este „un exemplu tipic de corupție în domeniul financiar care este deosebit de gravă”, care intră în conflict inclusiv cu regulamentele Partidului Comunist Chinez (PCC), motiv pentru care a fost exlus din partid încă din primăvara anului 2020, când Procuratura Populară din Jinan a dispus arestarea acestuia.

Judecarea procesului în care a fost inculpat Sun Deshun a avut prima înfățișare la data de 22 Februarie 2022, pentru ca vineri, 10 Octombrie 2023 să fie dispusă sentința definitivă, în prezența acuzatului și avocaților.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la CHINA: Fostul președinte CITIC Bank, condamnat la moarte pentru mită 

  1. petru spune:

    Aveți informații despre ce condamnări au primit subalternii și cei care au beneficiat, că doar un împrumut nu se dă cu acordul unei singure persoane ?

  2. Anonim spune:

    Buna ziua, nu stiu daca aveti timp sau daca agreati rugamintea mea, dar indraznesc totusi sa va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre acest articol (legat oarecum de subiectul abordat aici de dvs):
    „https://trenduri.blogspot.com/2023/11/un-conflict-la-varf-in-china.html”
    In caz ca imi veti raspunde, va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.