Autorul de povești pentru copii Alex Donovici a debutat luna aceasta pe piața editorială din China, seria de volume care au ca principal personaj ciocârlia Țup apărând la Hunan Juvenile Children’s Publishing House.
Cele șase volume în care personajul Țup poartă numele chinezesc Xiao Yunque Tiaotiao (萧云雀跳跳)/Micuța ciocârlie Tiaotiao sunt primele lucrări ale unui autor român apărute în China în 2024, având o distribuție națională prin intermediul rețelei de librării Xinhua, dar și prin intermediul sutelor de magazine online.
Apărute în România la Curtea Veche Publishing, începând din anul 2018, aventurile ciocârliei Țup sunt ilustrate de Stela Damaschin-Popa, fiind deja cunoscute și bucurându-se de succes în aproape 20 de țări din Europa, Asia, America de Nord și de Sud.
Aflate pe piața de carte pentru copii din China, volumele: (1) Țup. Imposibil e doar un cuvânt, (2) Țup. Salvatoarea iernii, (3) Țup și pădurea încremenită, (4) Țup. Nu ai nevoie de aripi ca să poți zbura, (5) Țup în Lumea Nouă, (6) Țup și Influențerii Binelui, sunt prefațate de scurte descrieri în care publicul ajunge să o cunoască pe Țup, o mică ciocârlie născută fără aripi și abandonată, capabilă de iubire, dăruire și mult-mult curaj.
În aventurile imaginate de Alex Donovici, ciocârlia Țup ajunge să descoperă o serie de personaje, între care un melc care are o bibliotecă în cocilie, un bufniță înțeleaptă, o lăcustă generatoare de provocări, un pui de cioară botezat Zăpadă sau un vultur. Conectat la realitatea socială a zilelor noastre, Țup descoperă Internetul, se lovește de curentul generat de influențări și valorile relative, în călătoriile sale ajungând în regatul din adâncuri și în regatul nevăzut, pentru ca în cele din urmă să înțeleagă nevoia exemplelor pozitive, lumea devenind bună din nou după ce află răspunsul la o sumedenie de întrebări între care și „Ce vezi în persoana pe care o iubești?”
Pe Alex Donovici (foto) l-am cunoscut în urmă cu aproape 25 de ani, ne-am regăsit în 2021 când am dialogat prima oară despre posibilitatea apariției poveștilor Țup în China, pentru ca acum, în 2024, să admir și să salut seria celor șase volume apărute aici. Nu este puțin lucru! Prezența în uriașa piață de carte chineză este o confirmare și o recunoaștere de care nu se bucură mulți autori din România, cu atât mai puțin autorii de carte pentru copii.
Succesul lui Alex Donovici, al celor de la Curtea Veche Publishing și al agenților Silviu Săndulescu și Mauro Spagnol, vine să readucă România în atenția iubitorilor de carte din China în 2024, când vor fi celebrați 75 de ani de relații diplomatice bilaterale, cultura fiind ultimul bastion rămas în picioare în cadrul dialogului româno-chinez.