Primul Summit de afaceri ASEAN – UE

Indonezia va găzdui peste câteva zile primul Summit de afaceri ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) – UE (Uniunea Europeană), cu scopul declarat de identificare a oportunităţilor de colaborare şi promovare a prosperităţii pe cele două continente.
Programat la Jakarta, Summitul are la bază cei 30 de ani de colaborare între ţările europene şi asiatice, cu intenţia clară de a pune o piatră de hotar în efortul de promovare a păcii, stabilităţii şi prosperităţii pe cele două continente şi fundamentare a bunelor relaţii între cele mai importante organizaţii geopolitice.
La summitul care se va desfăşura pe 5 mai, vor fi prezenţi directori executivi, directori de companii, şefi de stat, oficiali guvernamentali, membri ai Parlamentului UE, investitori şi membri ai camerelor de comerţ atât din ASEAN şi UE. Aceştia vor aborda problemele comerciale critice ale relaţiilor UE – ASEAN. Participanţii vor căuta să identifice noi oportunitati de afaceri şi investiţii, summit-ul fiind o oportunitate în care comunitatea de afaceri îşi va putea exprima în mod direct, în faţa miniştrilor comerţului şi economiei din ASEAN şi comisarului UE pentru comerţ, Karel De Gucht.
Uniunea Europeană este cel de-al doilea mare partener comercial, în timp ce ASEAN este cea de a cincia destinaţie comercială a UE. Companiile din UE au investit 10,4 miliarde euro pe an între 2006 şi 2008, confirmând poziţia UE ca cel mai mare investitor în ţările ASEAN.
ASEAN, cu un PIB comun de 1,8 trilioane USD în anul 2010 (10 state membre) şi UE, cu un PIB de peste 16,5 mii de miliarde USD în 2009 (27 de stat membre), reprezintă o forţă economică suficient de puternic pentru o perioadă în care provocările globale şi nevoia de protejare a intereselor comune solicită deschiderea la colaborare.
Cele mai importante dezbateri ale Primului Summit de afaceri ASEAN – UE vor viza dimensiunea politică a comerţului, precum şi perspectivelor de investiţii şi afaceri, tinându-se cont de ultimele evoluţii ale OMC, Asiei de Est, UE şi G20. De asemenea, dialogurile sectoriale specifice dedicate temelor agro – alimentare, serviciilor, utilajelor, asistenţei medicale, şi infrastructurii vor servi drept punte de legătură între investitori şi miniştrii economici.
Evenimentul de la Jakarta va fi organizat ca efect al consultării dintre miniştrii Comunităţii Economice ASEAN (AEM) şi comisarul UE pentru comerţ desfăşurată în Vietnam la Da Nang, pe 27 august 2010. Atunci a fost agreată, printre altele, organizarea primul Summit de afaceri ASEAN – UE în anul 2011.
Sursa: http://asean-eubizsummit.com/

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ASEAN, Europa - Asia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.