ASEAN – Uniunea Europeană a Asiei de Sud-Est

Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) a fost constituită la 8 august 1967 în Thailanda, în urma semnării Declaraţiei de la Bangkok (Declaraţia ASEAN) de către membrii fondatori asocieţiei: Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore şi Thailanda. La 7 ianuarie 1984 Brunei Darussalam s-a alăturat asociaţiei, la 28 iulie 1995 Vietnam, la 23 iulie 1997 Laos şi Myanmar iar la 30 aprilie 1999 Cambodgia, făcând ca numărul membrelor ASEAN să ajungă la zece state.

Potrivit declaraţiei de constituire, ASEAN are ca principale scopuri şi obiective creşterea economică, progresul social şi dezvoltarea culturală în regiune, pentru consolidarea unei comunităţi prospere şi paşnice a Naţiunilor din Asia de Sud-Est.
Ţările membre ASEAN promovează pacea şi stabilitatea regională, prin respectarea justiţiei şi a statului de drept în relaţiile dintre ţările din regiune şi cu respectarea principiilor Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite. Ţările asociaţiei promovează colaborarea activă şi asistenţa reciprocă în domeniile economic, social, cultural, tehnic, ştiinţific şi administrativ, asigură asistenţă reciproc, în cercetare şi educaţie, formare profesională, tehnică şi administraţie.
Membrele ASEAN îşi propun să colaboreze eficient pentru dezvoltarea agriculturii, industriei, dezvoltarea comerţului şi extinderea comerţui internaţional de mărfuri, îmbunătăţirea transportului şi a mijloacelor de comunicare, totul pentru creşterea nivelului de trai al popoarelor proprii.

Colaborarea dintre statele ASEAN a fost reglementată în cadrul unor principii fundamentale prevăzute în Tratatul de prietenie şi cooperare din Sud – Estul Asiei (TAC) din 1976. Tratatul prevede respectarea reciprocă a independenţei, suveranităţii, egalitatăţii, integrităţii teritoriale şi identităţii naţionale a tuturor naţiunilor. De asemenea, asigură dreptul fiecărui stat de a-şi decide politica internă fără interferenţe externe, subversiune sau constrângeri, stabileşte neamestecul în treburile interne, asigură soluţionarea litigiilor în mod paşnic, renunţarea la ameninţare sau folosirea forţei şi cooperarea eficientă între statele membre.

La cea de a 30-a aniversare (1997), liderii ASEAN au adoptat documentul „Viziunea 2020”, convenind asupra unei viziuni comune al naţiunilor Sud – Estul Asiei, care trăiesc în pace, stabilitate şi prosperitate, uniţi prin parteneriat în dorinţa de dezvoltare, într-o comunitate procupată de viitorul sicietăţii.

În ianuarie 2007, la cel de-al 12-lea Summit ASEAN, liderii ţărilor membre au reafirmat angajamentul ferm de a accelera înfiinţarea Comunităţii ASEAN până în 2015, semnând Declaraţia de la Cebu pentru Accelerarea Stabilirii unei Comunităţii ASEAN până în anul 2015. Comunitatea ASEAN este bazată pe trei piloni: Politica de Securitate comunitară ASEAN, Comunitatea Economică ASEAN şi Comunitatea socio-culturală ASEAN. Fiecare dintre cei trei piloni are un regulament propriu, iar împreună cu Iniţiativa pentru Integrare ASEAN (IAI) – cadru strategic şi Planul de lucru – Faza a II-a, constituie Foaia de parcurs pentru realizarea Comunităţii ASEAN şi în perioada 2009 – 2015.
Construncţia Comunităţii din Asia de Sud – Est are la bază „Carta ASEAN” care furnizează statutul juridic şi instituţional. „Carta ASEAN” a intrat în vigoare la 15 decembrie 2008, după reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor membre, desfăşurată la Secretariatul ASEAN din Jakarta (Indonezia). Odată cu intrarea în vigoare a Cartei, ASEAN activează în baza unui nou cadru juridic, stabilindu-şi un serie de organe pentru a stimula procesul de construirea comunităţii. Carta ASEAN a devenit un acord cu caracter obligatoriu pentru cele 10 state membre: Brunei, Cambogia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Vietnam.

Preşedinţia ASEAN

Potrivit articolul 31 din Carta ASEAN, Preşedinţia a ASEAN este deţinută de fiecare ţară membra, prin rotaţie, pe o durată de un an, în ordinea alfabetică a denumirilor în limba engleză a statelor. Statul care deţine preşedinţia prezidează reuniunea ASEAN la nivel înalt, reuniunile conexe, Consiliul Coordonator al ASEAN, cele trei consilii comunitare ASEAN, Organismele ministeriale sectoriale şi ale înalţilor funcţionari ASEAN şi Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi.
La 9 aprilie 2010, la cel de-al 16-lea Summit ASEAN de la Ha Noi, cele zece state membre au acceptat, în unanimitate, cererea Indoneziei de a prelua preşedinţia care ar fi revenit statului Brunei în anul 2011. Acest schimb, excepţional, nu va afecta preluarea de către Cambodgia a preşedinţiei ASEAN în 2012.
Tema preşedinţiei indoneziene din 2011 a ASEAN este „Comunitatea ASEAN într-o comunitate globală a naţiunilor”.
Sursa: ASEAN

REFERINŢE
Primul Summit de afaceri ASEAN – UE de la Jakarta, şansă de consolidare a comerţului regional şi al investiţiilor
Primul Summit de afaceri ASEAN – UE

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ASEAN, Europa - Asia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.