China reflectată în presa de la Bucureşti – 26.07.2011

BURSA – Cooperare „Eni” – „Sinopec” în China

Compania energetică italiană „Eni” SpA a semnat un memorandum de înţelegere cu cea mai mare rafinărie de ţiţei din Asia, „China Petroleum & Chemical” Corp. („Sinopec”), fiind interesată de oportunităţile de pe piaţa acestei regiuni – favorabilă pentru explorare şi producţie. Directorul executiv al „Eni”, Paolo Scaroni, declară că firma italiană este interesată în special de dezvoltarea zăcămintelor neconvenţionale în China, iar „Sinopec” vrea să se extindă în unele regiuni din Africa, cu ajutorul „Eni”. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – „Top Gun” deasupra Taiwanului: un avion american de spionaj, interceptat de două supersonice din China

Două avioane de luptă chinezeşti au trecut dincolo de Strâmtoarea Taiwanului la sfârşitul lunii trecute, pentru prima dată în ultimul deceniu, cu scopul de a alunga un avion de spionaj american, scrie Financial Times, citând surse de la Taipei şi Beijing. Acesta este primul incident dinte forţele armate aeriene ale celor două super-puteri deasupra Strâmtorii, de la incidentul din 2001, când un avion de recunoaştere american s-a ciocnit de un avion de vânătoare chinez şi a fost forţat să aterizeze în insula Hainan, generând o criză diplomatică de proporţii. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Un deputat PSD cere anchetă parlamentară pentru că de nouă luni România nu are ambasador în China

Deputatul PSD Cornel Itu a anunţat că va cere declanşarea unei anchete parlamentare la Ministerul Afacerilor Externe pentru a se verifica de ce România nu are, de nouă luni, ambasador în China, „ţară curtată ca forţă economică mondială”, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit unei scrisori deschise adresate luni de Cornel Itu ministrului de Externe, Teodor Baconschi, principala atribuţie a acestuia este dezvoltarea relaţiilor diplomatice cu toate ţările, şi nu promovarea votului prin corespondenţă sau a clientelei politice în diverse funcţii. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Oficialii chinezi au închis trei magazine Apple false

Trei dintre cele cinci magazine Apple false, deschise în oraşul chinez Kunming, au fost închise deoarece proprietarii nu aveau o licenţă pentru afacerile lor, relatează BBC News. Magazinele pirat au intrat în atenţia autorităţilor după ce un blogger american stabilit în China a vizitat o astfel de reprezentanţă pe care o credea autentică. … (…).
Textul integral AICI

HOTNEWS – Disputele politice din SUA au loc fără a se mai respecta eticheta. Dolarul slabeşte, China devine tot mai îngrijorată

Au mai rămas câteva zile, dar negocierile merg mai mult înapoi decât înainte. America trebuie să găsească o cale pentru a mări plafonul de îndatorare. Certurile dintre republicani şi democraţi au intrat într-o fază aflată la limita mitocaniei politice. … Infernul e la câteva ore distanţă. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – „Oraşele-fantomă” ale Chinei, născute pentru a muri. Cum a reuşit piaţa imobiliară din China să strice „anul Americii”

În mai toată lumea, criza a început de la mâncare. Mai exact, prea puţină mâncare. Cererea foarte mare şi oferta foarte mică de furcte şi legume au determinat creşteri exagerate ale preţului alimentelor. În Orientul Mijlociu, unde 40% dintre venituri merg pe mâncare, aceste creşteri au dus la tensiuni politice. Revoluţia a ajuns în Libia, unde a dus la creşterea preţului petrolului. În India şi Brazilia, a sărit în aer şi preţul cuprului. În Europa, ţările sunt prea îndatorate. Iar Japonia a fost lovită de un cutremur şi un tsunami extrem de puternice. Astfel, nu e de mirare că recesiunea continuă, după cum arată cel mai recent raport al FMI. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Ce întrebări ridică accidentul feroviar din China

Accidentul feroviar din estul Chinei, care a dus la moartea a 35 de persoane şi la rănirea altor 210, a stârnit numeroase controverse în sfera publică legate de punerea siguranţei pe locul doi atunci când vine vorba despre dezvoltările spectaculoase din domeniul transporturilor, relatează publicaţia americană The New York Times. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.