Elevii chinezi deschişi spre cultura română

Manifestări dedicate Zilei României, cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu au fost organizate, pe 15 ianuarie, la Şcoala „1 Octombrie” din Beijing (BNDS) pentru al patrulea an consecutiv, semn al bunelor relaţii de prietenie dintre China şi România, transmite Radio China Internaţional.

La eveniment au fost invitaţi Ambasadorul României la Beijing, Doru Costea, Ambasadorul Republicii Moldova la Beijing, Anatolie Urecheanu, alţi reprezentanţi diplomatici ai celor două ambasade, cadre universitare ale secţiilor cu predare în limba română din Beijing, dar şi prieteni ai şcolii. Elevii Departamentului Internaţional al instituţiei au pregătit un program special, în care au inclus şi câteva momente legate de tradiţiile şi obiceiurile importante ale poporului român. Invitaţii speciali au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare.

În deschiderea evenimentului, directorul BNDS, Li Xigui le-a vorbit invitaţilor şi elevilor despre relaţiile de prietenie statornicite între poporul chinez şi cel român, iar dovada vie este tocmai organizarea acestei manifestări, pentru al patrulea an la rând.

Ambasadorul României la Beijing, Doru Romulus Costea a declarat că este onorat să participe la acest eveniment deosebit, care semnifică expresia prieteniei şi afecţiunii dintre cele două popoare. Astfel, distanţa geografică dintre România şi China devine neînsemnată. Operele lui Mihai Eminescu sunt cunoscute în China încă din anul 1955, mai întâi prin intermediul limbii ruse, apoi au fost traduse direct din limba română. Iar un poet chinez l-a numit pe marele poet român „o stea luminoasă pe bolta poeziei universale”. Cultura şi educaţia constituie două valori fundamentale, care trebuie transmise generaţiilor viitoare. În discursul său, Ambasadorul României la Beijing a mai spus că apreciază pasiunea pe care dascălii acestei şcoli o pun în dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre China şi alte ţări.
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, Eminescu în China, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.