China reflectată în presa de la Bucureşti – 19.03.2012

GÂNDUL – Lagarde: Yuanul chinezesc ar putea deveni monedă de rezervă, dacă Beijingul va continua reformele

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, consideră că economia mondială nu mai este „pe marginea prăpastiei”, cu semne de stabilizare în zona euro şi SUA, însă avertizează că nivelul ridicat al datoriilor statelor dezvoltate şi creşterea preţurilor petrolului ameninţă stabilitatea globală. „Poate că economia globală este pe o traiectorie de revenire, dar nu este prea mult spaţiu de manevră şi nu este loc pentru greşeli”, a declarat Lagarde la Beijing, la China Development Forum, potrivit Reuters. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – Lagarde: Yuanul chinezesc ar putea deveni monedă de rezervă

Yuanul chinezesc ar putea deveni monedă de rezervă dacă Beijingul va continua reformele economice şi se va angaja în consolidarea şi flexibilizarea sistemului de schimb valutar, consideră directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, potrivit Mediafax. Adresându-se oficialilor, bancherilor şi oamenilor de afaceri prezenţi la „China Development Forum”, comentariile lui Christine Lagarde privind evoluţia yuanului într-o monedă de rezervă reprezintă cea mai explicită declaraţie de susţinere acordată de un oficial FMI ambiţiilor Chinei, privind dezvoltarea monedei naţionale. China operează un sistem închis de schimb valutar, cursul yuanului fiind strâns controlat, însă guvernul de la Beijing vrea să crească gradul de utilizare a yuanului pentru încheierea tranzacţiilor comerciale internaţionale şi a implementat mai multe reforme pentru a facilita tranziţia. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Şah mat la Europa. Chinezii cumpără şi Germania bucată cu bucată

China a devansat SUA în 2011 devenind cel mai mare investitor străin în Germania, potrivit datelor comunicate joi de agenţia guvernamentală care se ocupă de promovarea Germaniei în rândul investitorilor străini, ‘Germany Trade and Invest’ (GTAI), transmite AFP, potrivit money.ro. Potrivit GTAI, firmele chineze au investit anul trecut în 158 de proiecte în Germania, americanii în 110 proiecte, iar elveţienii în 91 de proiecte. Pe locul patru se situează investiţiile provenite din Franţa, fiind înregistrate 53 de proiecte. Cu toate acestea, Europa a fost responsabilă anul trecut pentru aproximativ jumătate din investiţiile străine în Germania. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – China pune presiune asupra Coreei de Nord

China pune presiune publică asupra aliatului său, Coreea de Nord, pe motiv că statul coreean doreşte să lanseze o rachetă cu rază lungă, ceea ce ridică tensiune în regiune şi ar putea afecta recentul acord de sprijin cu Statele Unite ale Americii (SUA), potrivit Reuters. Anunţul de lansare a aruncat imediat în aer speranţele că noul conducător al Coreei de Nord va fi mai deschis faţă de comunitatea internaţională. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Comunismul se predă de bunăvoie

China nu va putea amâna realizarea unor reforme economice profunde, a afirmat astăzi vicepremierul Li Keqiang, cel mai probabil succesor al actualului prim ministru Wen Jiabao, citat de Reuters. Precizarea numărului doi din guvernul chinez, făcută la o conferință pe teme economice ce a avut loc la Beijing, subliniază încă o dată intenția conducerii statului asiatic de a se îndrepta către principii mai apropiate de economia de piață, în defavoarea ideilor comuniste. Un pas suplimentar în această direcție a fost făcut săptămâna trecută, când unul dintre liderii locali ai Partidului Comunist a fost demis din cauza poziției sale pro-etatiste. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – Apple, acuzată în China că vinde copii piratate ale cărţilor pe App Store

Un grup de 22 de autori chinezi au dat în judecată Apple pentru 50 milioane yuani, acuzând compania că vinde, prin App Store, copii nelicenţiate ale cărţilor scrise de ei, potrivit presei chineze, arată Reuters. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – THE ECONOMIST: Cât de ieftină mai este de fapt China

Ce impact va avea creșterea formidabilă a salariilor din China asupra producției globale? Dacă alegeți să plecați cu vaporul din Hong Kong, la intrarea în Shenzen (regiune responsabilă pentru transformarea Chinei într-un veritabil „atelier global”) veți remarca un afiș imens pe care scrie „Timpul înseamnă bani. Eficiența înseamnă viață”. Cu o cincime din producția mondială, China este cel mai mare „muncitor“ al lumii. Pe porțile fabricilor sale au ieșit atât de multe obiecte ieftine, încât a ajuns să contribuie la reducerea inflației în statele cu care are parteneriate comerciale. Acum, a venit timpul ca era Chinei cele ieftine să se apropie de sfârșit. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Fenomene meteo neaşteptate în China

Locuitorii din Beijing au început dimineaţa cu ceaţă densă, au fost loviti apoi de o ploaie torenţială, pentru ca sâmbătă seară şi duminică dimineaţă să aibă parte de ninsoare, un fenoment rar şi total neaşteptat în această perioadă, potrivit realitatea.net. Au urmat temepraturi de 7 grade Celsius, meteorologii avertizând că fronturile atmosferice se vor muta în China de Nord. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Eficienţă maximă, în China

Spiritul practic se pare că nu are limite în China. Cineva s-a gândit că aranjând un astfel de transport va împuşca mai mulţi iepuri deodată. Economie de combustibil şi bani… doar pentru un şofer, în loc de trei. Din păcate, un ofiţer de poliţie nu a fost impresionat de transportul extrem şi i-a aplicat o amendă şoferului. Sau trei amenzi? … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.