O companie din China vrea să finanţeze cu 40% proiectul de la Cernavodă

Sursa: BURSA.RO
„China Guangdong Nuclear Power Group”, o companie din Republica Populară Chineză, intenţionează să asigure 40% din finanţarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, după cum a declarat, ieri, Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Oficialul a precizat: „Am discutat posibilitatea ca societatea chineză să investeas­că aproape 40% din necesarul investiţional pentru unităţile nucleare 3 şi 4, în partea clasică a centralei, adică echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discuţie deosebit de importantă, mult mai importantă decât mă aşteptam. Tonusul nos­tru faţă de cele două reactoare a crescut simţitor”.
Proiectul a fost evaluat iniţial la 4 miliarde euro, în această lună fiind postat pe site-ul Nuclearelectrica studiul de fezabilitate actualizat, care arată că necesarul investiţional pentru realizarea proiectului se ridică la 6,5 miliarde euro. Rodin Traicu a precizat, ieri, că, deşi această valoare „este fezabilă”, ca urmare a creşterilor preţurilor echipamentelor, ea nu trebuia publicată pe site-ul menţionat, întrucât „studiul de fezabilitate nu este proprietatea Nuclearelectrica, ci a companiei de proiect – Energonuclear”. Iniţiat în 2007, proiectul ar fi trebuit să înceapă în anul 2010. (…)
Un alt proiect în care ar putea fi atrasă compania chineză este realizarea unui grup energetic de 250 MW la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), estimat la aproximativ 250 milioane de dolari.
„Le-am propus şi implicarea în hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti şi au manifes­tat interes”, a declarat Rodin Traicu într-o conferinţă de presă. Domnia sa a mai spus că societatea China Huadian a câştigat o licitaţie pentru construcţia unui grup energetic nou la termocentrala Rovinari, cu o capacitate de 500-600 MW, investiţie de 1,1 miliarde dolari.
„Am stabilit data de semnare a memorandumului, şi anume la finele acestui an. În aprilie-mai 2013 va avea loc finalizarea companiei de proiect care va monta acest grup energetic”, a precizat Traicu.
Potrivit secretarului de stat, MECMA a propus unei alte companii chineze, China Coal Group, să aibă aport la modernizarea unor mine de huilă din Valea Jiului şi din Drobeta-Turnu Severin, în vederea creşterii producţiei de cărbune pentru producţia de electricitate.
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.