SOROS | 323.049 cereri de redobândire a cetăţeniei române aprobate, în ultimii 20 de ani

Pasaport RO biometricAutorităţile române au soluţionat, în perioada 1991 – 2012, un număr de 323.049 cereri de acordare a cetăţeniei române, din care 226.507 de dosare au fost înaintate de cetăţeni ai Republicii Moldova, se arată în Raportul privind „Redobândirea cetăţeniei române: o politică ce capătă viziune?” realizat de Fundaţia Soros România.
Potrivit documentului, „practica actuală sugerează că este vorba aproape în totalitate de răspunsuri pozitive”, în condiţiile în care numărul total de cereri este de 449.783.
Fundaţia Soros estimează că numărul total de persoane (adulţi şi minori) care au redobândit cetăţenia română după anul 1991 este de aproximativ 400.000 persoane, la care se adaugă un potenţial de 150.000 doar din dosarele deja înregistrate.
Potrivit reprezentanţilor Soros România, lucrul cel mai dificil în realizarea studiului din 2012 a fost compilarea unor statistici cu privire la numărul de cetăţeni români, proveniţi din Republica Moldova. „După multe solicitări formulate de colegii noştri de la Centrul Român de Politici Europene am reuşit să punem în circulaţie cifra de 226.507 de dosare soluţionate privind redobândirea cetăţeniei române”.
Autorii raportului au mai arătat că între motivaţiile redobândirii cetăţeniei cel mai frecvent enunţată a fost nevoia de angajare în România ca urmare a absolvirii studiilor aici.
Raportul complet poate fi găsit AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Republica Moldova, România, România - R. Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.