„Rapsodia româna” a răsunat în Oriental Art Center din Shanghai

1 Concert ONR Romania Shanghai 17 mai 2013Orchestra Naţională Radio România a vrăjit şi cucerit definitiv publicul prezent, vineri seara, la Oriental Art Center din Shanghai, una dintre cele mai spectaculoase cetăţi ale culturii chineze şi asiatice, gazda celei de a 30-a ediţii a Shanghai Spring International Music Festival 2013.
Perseverenţa organizatorilor chinezi în a oferi publicului local şansa de a întâlni cultura mondială la cel mai înalt nivel a fost răsplătită din plin de măiestria artiştilor români, mulți dintrei ei tineri, membrii ai Orchestrei Naţionale Radio România, prezenţi la Shanghai sub conducerea lui Tiberiu Soare, un dirijor tânăr însă deja cu o experienţă de 14 ani.
Cu forţa dată de aparenţa unui copil rebel, Tiberiu Soare are atitudinea unui luptător de arte marţiale, lăsând să scape, abia sesizat, un zâmbet calm în momentele de maximă intensitate ale pieselor muzicale, fapt care face ca întreaga orchestră compusă din maeştrii ai muzicii româneşti să îl urmeze spre binemeritatele aplauze şi ovaţii de la finalul Rapsodiei române şi Simfoniei nr. 1 de George Enescu.
2 Concert ONR Romania Shanghai 17 mai 2013Invitata de onoare Orchestrei Naţionale Radio România a fost pianista Xie Jingxian, originară din Shanghai, absolventă a Universităţii de Muzică München şi una dintre rarisimele pianiste de talie mondială ale Chinei. Apreciată cu multiple premii internaţionale, Xie Jingxian a asigurat, vineri seara, soloul de pian în Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Jonannes Brahms. Un regal și totodată o bucurie are a stârnit emoții, bissuri și chemari la scenă minute în șir, publicul fiind rasplatit cu o nouă piesă oferită de Xie Jingxian.
Programul concertului extraordinar al României, la ediţia 2013 a Shanghai Spring International Music Festival, a fost încheiat spectaculos pentru românii aflaţi în sală, între aceştia menţionându-l pe ambasadorul Doru-Romulus Costea, consulii români acreditaţi la Shanghai şi Hong Kong, preşedintele Radio România şi rezidenţi la Shanghai şi Beijing.
3 Concert ONR Romania Shanghai 17 mai 2013Vioara la care a cântat George Enescu a răsunat miraculos sub arcuşul lui Gabriel Croitoru, un artist desăvârşit, care pe scenă reuşeşte să se elibereze de toate emoţiile care par să îl domine în afara lumii artistice, făcând să vibreze o sală cu peste 1200 de spectatori chinezi puţin obişnuiţi cu muzica europeană clasică. Şi totuşi, Gabriel Croitoru a făcut o minune având în spate Orchestra Naţională Radio România, ridicând în picioare spectatorii care au asistat în premieră mondială la versiunea pentru concert şi orchestră a piesei făcută celebră de reputatul Gheorghe Zamfir.
Expozivă, uimitoare şi de neuitat v-a rămâne seara în care, la Shanghai, „Ciocârlia” românească a făcut publicul să vibreze, să fie bissată cu fervoare, unind încă odată două naţiuni mari, cu o istorii milenare, întârind odată în plus prietenia care leagă, de zeci de ani, România şi China.

REFERINŢE >>>
Muzicieni români apreciaţi la superlativ în China

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.