Fostul lider comunist chinez Bo Xilai, condamnat definitiv la închisoare pe viaţă

Bo Xilai condamnat definitiv la inchisoare pe viataTribunalul Superior al Poporului din Shandong, a respins, vineri, recursul formulat de fostul lider chinez Bo Xilai, menţinând sentinţa iniţială de condamnare la închisoare pe viaţă pentru luare de mită, deturnare de fonduri şi abuz de putere, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Anterior, la data de 22 septembrie, Tribunalul Popular Intermediar din Jinan l-a condamnat pe Bo Xilai, fostul secretar al Comitetului Municipal Chongqing al Partidului Comunist din China (PCC) şi fost membru al Biroului Politic al Comitetului Central al partidului, la închisoare pe viaţă.
Potrivit verdictul iniţial, Bo a fost găsit vinovat de luare de mită în valoare totală de peste 20,44 milioane yuani (aproximativ 3,3 milioane USD), delapidarea a 5 milioane yuani, circumstanţele de abuz de putere fiind descrise ca fiind „deosebit de grave”.
Acesta a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru luare de mită, a fost lipsit de drepturile politice, toate bunurile bunurile personale fiindu-i confiscate. Totodată a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, fiindu-i confiscate active personale de 1 milion de yuani. De asemenea, Bo a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru abuz de putere. Pedepsele cumulate au fost comutate în închisoare pe viaţă, lipsirea de drepturi politice pe viaţă şi confiscarea tuturor bunurilor personale.
Apelul făcut de fostul lider chinez a fost respis de Tribunalul Superior al Poporului din Shandong, instanţa arătând că faptele şi probele administrate în primul proces demonstrând că Bo se face vinovat de luare de mită şi de folosirea poziţiei de funcţionar public pentru a atrage beneficii pentru terţi şi pentru a beneficia de ilegal bani şi bunuri. Potrivit instanţei superioare, în calitate de funcţionar public, Bo a profitat de poziţia sa deturnând fonduri publice alături de complici, fapte care au constituit infracţiunea de deturnare de fonduri.
Decizia prezentată, vineri, de Tribunalul Superior al Poporului din Shandong, în faţa a 100 de persoane, între care şi rude ale lui Bo Xilai, este definitivă.

REFERINŢE >>>
PROCES DE CORUPŢIE ÎN CHINA – Bo Xilai acuzat de luare de mită, delapidare şi abuz de putere
Xinhua despre poziţia P.C. Chinez în cazul Bo Xilai
Poliţa chineză redeschide ancheta legată de moartea unui cetăţean britanic
Fost ministru chinez al Căilor Ferate a fost condamnat la moarte
CHINA | Faptele de corupţie şi luarea de mită vor fi pedepsite și mai aspru

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.