GABRIEL GHELMEGEANU: „O bancă chineză nu îşi va deschide filială în ţara noastră, până când nu vom avea investiţii chineze serioase”

Sursa: BURSA.RO
Banca de Dezvoltare din China ar putea fi interesată să pătrundă în ţara noastră, prin deschiderea unei filiale, întrucât studiază piaţa autohtonă de ani de zile, potrivit lui Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China. Cu toate acestea, domnia sa susţine că o bancă chineză nu îşi va deschide o filială în România până când nu vor exista afaceri şi investiţii serioase în ţara noastră. Gabriel Ghelmegeanu ne-a declarat: „Hidrocentrala de la Tarniţa este o poveste (n.r. ambasadorul român în China anunţa că aceasta ar fi una din destinaţiile vizate de către investitorii chinezi). Se tot discută, dar nu este nimic. Singurul lucru viabil ar fi termocentrala de la Rovinari, dar acolo nu va începe nimic înainte de vara anului viitor. Dacă se va pune acest proiect în funcţiune, poate atunci am putea discuta despre venirea Băncii de Dezvoltare a Chinei la nivel local. Băncile chinezeşti, aşa cum au venit şi marile instituţii de credit din Occident, vin numai când clienţii lor au afaceri în zona respectivă. Altfel nu au motiv să o facă”.
Recent, Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a precizat că trei investitori chinezi ar fi interesaţi să investească în reabilitarea infrastructurii de irigaţii din ţara noastră, motiv pentru care o bancă chineză ar putea intra pe piaţa autohtonă. Domnia sa ne-a precizat: „Nu pot să spun numele băncii. Nu e vorba că instituţia respectivă ar vrea sa deschidă o filială în România, ci că, pentru un proiect de irigaţii, ar veni şi cu o bancă chineză în spate”.
În urmă cu aproximativ două luni, ambasadorul României la Beijing, Doru Costea, anunţa că, până la finele anului, China Development Bank ar putea deschide o filială în ţara noastră.
Despre o posibilă prezenţă a Bank of China pe piaţa românească, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China a spus că această instituţie ar fi ultima pe listă interesată să vină în ţara noastră. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.