COMENTARIU | Din China, despre haosul politic din România

Privind de departe de ţară spre România, cu precădere în ultimele zile, resimt accentuat lipsa de ruşine şi decenţă a liderilor de azi ai românilor. Privesc incapacitatea acestora de a înţelege că nu se reprezintă doar pe sine, partidele şi grupurile de interese din care fac parte, ci au responsabilitatea unei naţiuni, a milioane de români aflaţi în interiorul şi în afara graniţelor ţării. Guvernările României de după 1989 au excelat, fără sincope, doar în exerciţii de virtuozitate în a demonstra că sunt mai bune și oneste prin comparație cu guvernarea anterioară, deşi au sfârșit prin a fi schimbate pentru dezastrul spre care au condus ţara. Din această regulă, Guvernul USL nu pare să aibă voinţa şi capacitatea de a evada.

În capitala ţării spre care întreaga lume priveşte cu invidie, spre care toţi liderii lumii caută să îşi stabilească vizite în agendele de lucru, evenimentele politice din România sunt aproape imposibil de explicat. Nu doar pentru că la Beijing politica se face după un alt sistem de valori, ci mai ales pentru că intervenţiile în sistemul legislativ sunt anunţate cu luni, dacă nu cu ani înainte, iar schimbările se produc numai după o îndelungă şi aprofundată analiză. Mai mult, să vorbeşti în China de azi despre legi speciale, care să protejeze infractorii, ţine de fantezia şi imaginaţia celor care sunt total desprinşi de realităţile de aici. Cert este faptul că flagelul corupţiei extinse la cel mai înalt nivel în statul român afectează, de o manieră gravă, inclusiv relaţiile României cu China.

Nu veţi vedea reacţii ale autorităţilor chineze cu privire la evoluţia politică sau economică din România, aşa cum se procedează în sistemul occidental, acolo unde, de cele mai multe ori, nivelul de reacţie se rezumă doar la declaraţii de principiu. Reacţiile americane şi europene în urma abuzului de putere de la Bucureşti sunt cunoscute deja la Beijing. Aceasta cu atât mai mult cu cât unul dintre cei condamnaţi şi arestaţi pentru infracţiuni penale este chiar liderul mişcării de apropiere a României cu China, deputatul PSD Nicolae Vasilescu.
Întrebările în urma acestui ultim eveniment nu s-au lăsat aşteptate, la fel de evidente fiind şi măsurile tăcute care succed unui astfel de moment. În astfel de incidente, regula chineză impune detaşarea şi analiza dură a tuturor celor care au avut relaţii de muncă sau colaborare cu cel supus condamnării justiţiei, fiind evaluate relaţiile şi reevaluate intenţiile. Câtă vreme N.V. a fost unul dintre liderii promotori ai relaţiilor româno-chineze din ultimii ani, alături de acesta fiind concentrate elitele şi asociaţiile de profil din România, sunt greu de evaluat, acum, efectele asupra bunelor relaţii în zona societăţii civile din China. Este cert că urmează o analiză profundă şi detaliată, în condiţiile în care pe teritoriul chinez au fost atraşi în parteneriat lideri de marcă, foşti diplomaţi şi universitari.

Revenind la evenimentele din ultimele zile din România, este de aşteptat ca partea chineză să recomande o prudenţă sporită propriilor investitorilor, modalitatea soft de comunicare urmând să fie resimţită cu precădere la nivelul deciziilor. Altfel spus, autorităţile chineze tac şi fac. În context, mult uzitata prietenie tradiţională româno-chineză nu va putea acoperi pata apărută pe imaginea ţării, condamnată public la nivel internaţional. Mai mult, semnalul de „zonă pericol” generat de Bucureşti va fi amplificat suficient pentru a proteja până şi bunele intenţiile anunţate deja la reuniunea China – ECE, din urmă cu puţin timp.

Dacă actualele crize şi abuzuri politice de la Bucureşti nu ajung subiecte de presă în China aceasta se datorează modului diferit al asiaticilor de abordare a realităţilor la nivel mondial. Se ştie că este nevoie de timp pentru a confirma o stare de fapt, chiar şi o criză de democraţie. Însă, odată ce aceasta a fost confirmată, efectele, mai ales în plan economic, sunt greu de evaluat.
La numai două săptămâni de la succesul de imagine al Bucureştiului, generat de reuniunea liderilor China – Europa Centrală şi de Est (ECE), România se prăbuşeşte menifestând, sinucigaş, gesturi dictatoriale. Acest comportament nu va putea fi înţeles nici măcar de chinezi, câtă vreme, în China, grija pentru oameni, pentru dialog şi consens dă forţă noului model politic şi social, în care liderii politici şi administrativi sunt judecaţi şi condamnaţi pe viaţă sau la moarte, pentru decizii şi infracţiuni similare celor produse de politicienii români. Cei din urmă, însă, plătesc puţin, în cazul în care, peste noapte, nu apucă să modifice legile după chipul şi asemănarea lor. Iată un argument suficient pentru a spune că îmi este ruşine de lipsa de ruşine, demnitate şi educaţie a politicienilor din România.

Text apărut și pe STIRIFLUX.RO, TRANSMEDIA.RO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.