China va introduce impozitul pe proprietate

OLYMPUS DIGITAL CAMERAChina va aduce o serie de modificări sistemului de impozitare pentru a încerca să asigure sănătatea economică, a declarat Lou Jiwei (foto), ministrul chinez al Finanţelor, una dintre cele mai importante modificări urmând să vizeze introducerea unui impozit pe proprietate, decizie avută în vedere în premieră de China. De asemenea, înlocuirea taxei pe afaceri, cu o taxă pe valoarea adăugată vor rămâne alte sarcini importante pe agenda anului 2014.

Cotidianul China Daily şi agenţia de presă Xinhua notează că procesul de impunere a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) a început să fie aplicat în transporturi şi sectoarele de servicii, fiind extins, din ianuarie, în transportul ferat, poştă şi serviciile de telecomunicaţii.
În acelaşi timp, legislaţia pentru impunerea unei taxe pe proprietate, a unei taxe de mediu, modificarea taxei pe resurse şi impozitul pe consum sunt, de asemenea, teme de dezbatere în cadrul sesiunii anuale a Congresului Naţional al Poporului (CNP) aflat în desfăşurare la Beijing.

Chinese Finance Minister Lou JiweiPotrivit ministrului Lou, doar trei din cele 18 elementele fiscale aplicate în prezent în China au fost transpuse în legislaţie, în timp ce restul sunt reglementări stabilite de Consiliul de Stat în urma CNP din anul 1985.
“Acest lucru a cauzat nereguli în sistemul nostru de impozitare, cum ar fi stimulentele fiscale nejustificate oferite de administraţiile locale”, a declarat Lou care a arătat că guvernul central va intensifica eforturile pentru a elimina aceste stimulente fiscale. “Trebuie să ne asigurăm că resursele sunt alocate în funcţie de piaţă, nu prin politici preferenţiale”.

Director adjunct al Şcolii de Management Economic din cadrul Universităţii Tsinghua, Bai Chongen, susţine că aplicarea noii legislaţii fiscale va fi un proces de lungă durată în comparaţie cu regulamentele Consiliului de Stat, fapt inevitabil. “Nu există nici o scurtătură pe drumul reformei”, a arătat acesta, subliniind că povara fiscală a Chinei, potrivit raportului public al veniturilor în PIB a fost, în 2013, de 22,7%. În acest sens, Bai consideră că mulţi se vor aşteapta ca reformele fiscale promise să uşureze presiunea fiscală, dar aceştia ar putea să fie dezamăgiţi.

În ceea ce priveşte impozitul pe consum, Jia Kang, director al Institutului de Cercetare a Ştiinţelor Fiscale din cadrul Ministerului chinez de Finanţe, a apreciat că reforma are drept scop creşterea veniturilor guvernelor locale şi de a încuraja autorităţile locale să gândească mai multe în favoarea stimulării consumului şi nu doar pentru atragerea de investiţii.

Pe de altă parte, ministrul chinez al Finanţelor, Lou Jiwei a exclus posibilitatea creşterii pragului de impozitare pe venitul personal. Totuşi, se are în vedere un plan cuprinzător pentru deduceri fiscale, luând în considerare cheltuielile minime necesare traiului familial. În prezent, în China, pragul de impozitare salarială începe de la 3.500 yuani/lună (570 USD).

REFERINŢE >>>
Provocările Chinei în 2014
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
ANALIZĂ | China – Reformele de piaţa intră într-o nouă eră
Reformarea economică a Chinei, resetarea funcţiei statului
China reduce impozitele pentru companiile mici
Scăderea impozitelor pe venit în China

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.