XINHUA – România impune interdicție de intrare fără precedent, pentru mai mulți cetățenii maghiari

Autoritățile române au decis, vineri, să impună interdicție de intrare pe teritoriul României împotriva mai multor cetățeni maghiari care au desfășurat activități cu presupus caracter extremist, informează agenția oficială de presă chineză XINHUA.
„Măsura a fost impusă pentru a nu permite intrarea în România mai multor cetățeni maghiari care se angajează, în interiorul granițelor țării noastre, în activități cu caracter extremist în numele organizațiilor Noua Garda Maghiară, Mișcarea de Tineret 64 de Comitate, Oastea Haiducilor și Jobbik”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne Monica Dajbog, adăugând că instanța competentă a fost solicitat să declare îi declare indezirabili.

Potrivit purtătorului de cuvânt, ministerul a demarat procedura de notificare a autorităților maghiare, „pentru ne asigura că persoanele vizate sunt informate” cu privire la măsurile luate împotriva lor.
Peste 1.000 polițiști vor asigura ordinea și siguranța națională pe durata evenimentelor dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni care se vor desfășura în perioada 15-17 martie, evenimente care va avea loc în 56 de locații din 15 de județe, arată un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române.
Președintele Traian Băsescu a cerut, joi, politicienilor maghiari care vizitează România să trateze cu respect țara, avertizând că oricine poate fi expulzat atunci când încalcă Constituția.
Luni seara, mai mult de 4.000 de persoane, printre care mulți cetățeni maghiari, au organizat, la Târgu Mureș, un miting de protest neautorizat, după ceremonia de comemorare a martirilor secui. O parte dintre participanți au intrat în conflict cu forțele de poliție.
„Organizarea de mitinguri în oraș, purtând steaguri și cerând separarea pământului românesc, așa cum a fost acest miting din Târgu Mureș, nu ar trebui să mai aibă loc. Folosind cadrul juridic existent, care trebuie să fie completat, autoritățile ar trebui să interzică astfel de manifestări”, a declarat prefectulul județului Mureș, Corneliu Grosu.
Minoritatea maghiară din România este cea mai mare grupare etnică din România, formată din peste 1,2 milioane locuitori, reprezentând 6,5% din totalul populației, potrivit recensământului din 2011.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.